Έντυπη Έκδοση

Πάει να τσουβαλιάσει Σκουριές και Λάκκο Καρατζά η ανακρίτρια

Οι 27 κατηγορούμενοι για τα επεισόδια με την Αστυνομία στο Λάκκο Καρατζά δέχτηκαν κλήσεις για να δώσουν δείγμα DNA, στο πλαίσιο της έρευνας για τις Σκουριές

Υποπτη προσπάθεια εμπλοκής στην υπόθεση εμπρησμού στο εργοτάξιο των Σκουριών των κατηγορουμένων για τα επεισόδια στο Λάκκο Καρατζά από την ανακρίτρια Χαλκιδικής, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τις δύο υποθέσεις.

Από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου οι 27 κατηγορούμενοι για τα επεισόδια με την Αστυνομία στο Λάκκο Καρατζά δέχτηκαν κλήσεις για να δώσουν δείγμα DNA, στο πλαίσιο της έρευνας για τις Σκουριές. Αιτία είναι ότι από την έρευνα στην υπόθεση του εμπρησμού στο εργοτάξιο των Σκουριών εντοπίστηκαν «ορφανά» δείγματα γενετικού υλικού, δακτυλικά αποτυπώματα. Η διάταξη της ανακρίτριας Χαλκιδικής εκδόθηκε στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση του εμπρησμού στο εργοτάξιο των Σκουριών.

Ομως, σύμφωνα με το δικηγόρο των κατοίκων, Γιώργο Κυρίτση, για να κληθεί κάποιος να καταθέσει δείγμα DNA πρέπει να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ενοχή του, κάτι που δεν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση. Επίσης, προσθέτει, το γενετικό υλικό αποτελεί συμπληρωματικό και όχι κύριο εγκληματικό στοιχείο. Για την υπόθεση του Λάκκου Καρατζά κατηγορούνται συνολικά 27 άτομα. Δεν καλούνται όμως όλοι να δώσουν δείγμα DNA, παρά μόνο αυτοί που δεν είναι κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο. Και μάλιστα χωρίς να προσωποποιούνται από τη συγκεκριμένη διάταξη. Υπογραμμίζει επίσης ότι τα δείγματα DNA στην υπόθεση του εργοταξίου είχαν ληφθεί παράνομα από την Αστυνομία.

Ενοποίηση

Από τη διάταξη της ανακρίτριας Χαλκιδικής προκύπτουν δύο κίνδυνοι, τονίζει ο Γ. Κυρίτσης. Ο ένας είναι η προσπάθεια να ενοποιηθούν δύο διαφορετικές δικογραφίες, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία. Ετσι μπορεί να προκύψει ότι οι 20 κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση του εμπρησμού στο εργοτάξιο των Σκουριών και οι 27 κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για τα επεισόδια στο Λάκκο Καρατζά, αποτελούν μία μεγάλη εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε στο ενεργητικό της τουλάχιστον δύο μεγάλες εγκληματικές δράσεις (εμπρησμός, επεισόδια) και δρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τον εμπρησμό ώς τα επεισόδια.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ότι με την τωρινή κλήση για κατάθεση δείγματος DNA «νομιμοποιείται» παράτυπα η παράνομη λήψη DNA που έγινε κατά την έρευνα για την υπόθεση του εμπρησμού στο εργοτάξιο των Σκουριών, όπου κάτοικοι εκλήθησαν ως μάρτυρες και όχι σαν ύποπτοι, αλλά εξαναγκάστηκαν παράνομα από την Αστυνομία να δώσουν δείγμα γενετικού υλικού.

«Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές υποθέσεις, για τις οποίες σχηματίστηκαν δύο εντελώς διαφορετικές δικογραφίες. Οι δύο υποθέσεις δεν έχουν μέχρι τώρα καμία σύνδεση μεταξύ τους, καθώς από την έρευνα δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία. Αλλά με τη διάταξη της ανακρίτριας επιχειρείται να γίνει ακριβώς αυτή η σύνδεση και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ενοχοποιητική ένδειξη για τους "27" του Λάκκου Καρατζά.

»Ετσι, με την ίδια ευκολία που η Αστυνομία κατηγορεί κατοίκους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, μπορεί να συνδεθούν οι δύο υποθέσεις και να προκύψει μια μεγάλη ενιαία εγκληματική οργάνωση», υπογραμμίζει ο Γ. Κυρίτσης. «Δεν μπορούν να συνδεθούν δύο άσχετες μεταξύ τους δικογραφίες αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να τις συνδέουν, και δεν μπορεί να καλούνται άσχετοι άνθρωποι με μια υπόθεση να δώσουν δείγμα DNA με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν "ορφανά" δείγματα από την υπόθεση του εργοταξίου», καταλήγει ο Γ. Κυρίτσης.

Οσοι εκλήθησαν να δώσουν δείγμα DNA θα πρέπει, σύμφωνα με τις κλήσεις, να παρουσιαστούν σήμερα και αύριο στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σκουριές
Δικαιοσύνη
Ορυκτός πλούτος
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Περιβάλλον & οικολογία