Έντυπη Έκδοση

Εκπαίδευση και δικαιώματα

Το έλλειμμα πολιτικής βούλησης στον «ευαίσθητο» χώρο της ειδικής αγωγής - εκπαίδευσης είναι κραυγαλέο.

«Είμαι κι εγώ ένας Θεός μες στο δικό του σύμπαν» Τ. Λειβαδίτης «Είμαι κι εγώ ένας Θεός μες στο δικό του σύμπαν» Τ. Λειβαδίτης Παρά τις περί του αντιθέτου πολιτικές κορόνες, 90% των παιδιών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες επί χρόνια παραμένει «εξόριστο» της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Συνταγματικά επιβεβλημένο -υποτίθεται- το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, στην πράξη αποδεικνύεται κενό περιεχομένου.

Το νεοσύστατο Ινστιτούτο για τα δικαιώματα των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με ένταση ισχυρίζεται ότι «με δουλειά συστηματική σε βάθος, το κενό μπορεί να καλυφθεί». Αυτή του την πεποίθηση θέλει να εκφράσει στην εναρκτήρια ημερίδα (γνωριμίας) που διοργανώνει (αύριο στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, έναρξη 10 π.μ.) με τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο της ειδικής αγωγής, εκπαιδευτικών, νομικών, εκπροσώπων κοινωνικών κινημάτων, μαθητών και γονέων. «Δεν αυταπατώμεθα, δεν ευελπιστούμε ότι το σκανδαλώδες κενό δικαιωμάτων, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ολοένα διευρύνεται, μπορεί ως διά μαγείας σε χρόνο μηδέν να καλυφθεί» μας μυεί στην του Ινστιτούτου στρατηγική η πρόεδρος Βεν. Λαμπροπούλου, καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών. «Είναι όμως επιβεβλημένο πλέον», εξειδικεύει, «να αρχίζει να κτίζεται η "κρίσιμη μάζα" που θα ορθώσει μέτωπο άμυνας ενάντια στις παραβιάσεις δικαιωμάτων των με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών».

Κρίσιμη η συστράτευση, αποτυπώνεται στη συμμετοχή ορισμένων εκ των εκλεκτοτέρων (Σ. Φυντανίδης, Σ. Κούλογλου, Π. Διαμαντάκου) σε στρογγυλό της ημερίδας τραπέζι με τίτλο «ΜΜΕ και δικαιώματα ΑμεΑ».

Ενας για τρεις γενοκτονίες

«Πόντιοι-Αρμένιοι-Ασσύριοι: Τρεις γενοκτονίες, ένας θύτης», είναι το θέμα της εκδήλωσης μνήμης που πραγματοποιεί την Κυριακή ώρα 4 μ.μ. στην Παλαιά Βουλή, Σταδίου 13, Αθήνα, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η Αρμένικη Νεολαία Ελλάδος και η Πανελλήνια Ενωση Ασσυρίων. «Με την εκδήλωση αυτή οι απόγονοι 3ης και 4ης γενιάς των χριστιανικών πληθυσμών της Μ.

Ασίας (Πόντιοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι) καταδεικνύουν ότι δεν ξεχνούν και απαιτούν την αναγνώριση του διαπραχθέντος εγκλήματος», τονίζει ο Χαράλαμπος Κωτίδης της ΠΟΕ. Ο Σέρκο Καραβάνης της Αρμένικης Νεολαίας προσθέτει: «Αρκεί να καταλάβουμε ότι το μισό του αρμένικου πληθυσμού τής τότε Τουρκίας εξοντώθηκε». Κατά τη Μάγδα Ζερβού της Ενωσης Ασσυρίων: «Οι νέες γενιές των Ασσυρίων, των Ποντίων και των Αρμενίων ζώντας σε ξένους τόπους, σκορπισμένοι σε πολλές ηπείρους του πλανήτη, δεν έχουν τίποτε άλλο παρά να διατηρήσουν ζωντανή την ιστορική τους μνήμη».

Φροντίδα στον Κολωνό

Δώδεκα χρόνια ζωής κλείνει φέτος το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, που λειτουργεί στον Κολωνό, με σκοπό να στηρίξει τα κοινωνικώς αποκλεισμένα παιδιά, παιδιά που ανήκουν σε φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές μειονότητες.

Βασικό μέλημα, η εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη των παιδιών και των οικογενειών τους, με σεβασμό στις προσωπικές και πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητες. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε, συμμετέχοντας ως εθελοντές στα προγράμματα διδασκαλίας, ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης του κέντρου ή προσφέροντας εξοπλισμό σε σχολικά είδη (τσάντες, τετράδια, κασετίνες, μαρκαδόρους κ.λπ.), αναλώσιμα είδη υγιεινής (σαμπουάν, χαρτί υγείας, καθαριστικά χώρου, κ.λπ.), αναλώσιμα είδη, είδη διατροφής, χρηματική υποστήριξη. Τηλ.: 210-5239402, www.supportcenter.gr.

Ημερίδα για τη σεξουαλικότητα

*Επιστημονική ημερίδα: «Σεξουαλικότητες και φύλα: λεσβιακές, γκέι, αμφί, τρανς και Queer κοινότητες στην Ελλάδα», το Σάββατο, ώρα 10.30-14.30, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, λεωφόρος Συγγρού 136, Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα 2.

*Ημερίδα με βιωματικά εργαστήρια πραγματοποιούν το Σάββατο, ώρα 9.30 π.μ., στην πλατεία Χαραυγής, Παλαιά Πεντέλη, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και η Διεύθυνση Α'/βάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθηνών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα δάση», το οποίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας. Στην ημερίδα θα γίνει και βράβευση των σχολείων και των εκπαιδευτικών του δικτύου, που εφάρμοσαν με ιδιαίτερη επιτυχία Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τη σχολική χρονιά 2007-2008. Τηλ.: 210-3224944.

Αντιθέσεις

Ρεμπέκα Μίλερ σκηνοθέτις

«Το να ζεις σήμερα είναι μια σπάνια τέχνη»

«Εψιλον»

Θ. Μικρούτσικος συνθέτης

«Απολογισμό  κάνω  κάθε μέρα»

«7»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα