Έντυπη Έκδοση

Η Οδύσσεια του «Οδυσσέα»

Επί 15 χρόνια ένα εθελοντικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται εκεί όπου το κράτος απουσιάζει. Διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε μετανάστες, αλλά και ξένες γλώσσες σε Ελληνες. Είναι το Σχολείο Αλληλεγγύης «Οδυσσέας», που το ελληνικό κράτος, ενώ επί χρόνια δεν το ενίσχυσε, τώρα το τσουβάλιασε μαζί με τις άλλες δήθεν ΜΚΟ που συμμετείχαν στο χορό εκατομμυρίων και στο μεγάλο φαγοπότι των υπέρογκων κρατικών χρηματοδοτήσεων, που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Η Εφορία έκανε έλεγχο στο σχολείο και για «πλημμελή τήρηση» του βιβλίου εσόδων-εξόδων την περίοδο 2001-2009 επέβαλε πρόστιμο 65.000 ευρώ, το οποίο, λόγω της αδυναμίας καταβολής του ποσού, ανήλθε στα 78.000 ευρώ. Σε αντίθεση με άλλες ΜΚΟ, ο «Οδυσσέας» είχε πάρει ως κρατική επιχορήγηση 10.000 ευρώ το 2003 από το υπουργείο Πολιτισμού και 2.500 ευρώ το 2004-05 από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Ενώ δηλαδή οι ΜΚΟ των παχυλών χρηματοδοτήσεων ελέγχονται για το πού και πώς ξόδεψαν τα χρήματα που πήραν, ο «Οδυσσέας» τιμωρήθηκε επειδή τα καταγεγραμμένα του έξοδα υπερέβαιναν τα καταγεγραμμένα του έσοδα. Αλλά η Εφορία δεν σταμάτησε εκεί. Τιμώρησε και πάλι το σχολείο για την αδυναμία του να πληρώσει το πρόστιμο, με αυτόφωρη δίωξη του υπευθύνου κατά το νόμο για τον «Οδυσσέα», Αντώνη Γαζάκη.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Οδυσσέας» έρχεται αντιμέτωπος με τον κρατικό παραλογισμό. Το 2002 είχε καταγραφεί στα μητρώα των ΜΚΟ του υπουργείου Εξωτερικών, έπειτα από αίτησή του για την υλοποίηση προγράμματος εκμάθησης Η/Υ στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας. Η αίτηση απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων, αλλά το υπουργείο τούς αντιπρότεινε, μια και ήταν εκπαιδευτική οργάνωση, να υλοποιήσουν στην ίδια περιοχή ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία ορνιθοτροφείου!!!

Ομως αντί να εκτρέφουν κότες με πίτουρα, οι εθελοντές εκπαιδευτικοί του «Οδυσσέα» προτίμησαν να διδάξουν και να μην αφήσουν τα μυαλά των ανθρώπων να γεμίσουν με πίτουρα. Ετσι, στα 15 χρόνια λειτουργίας του «Οδυσσέα», οι περίπου 250 εθελοντές εκπαιδευτικοί, που πρόσφεραν εκεί τις υπηρεσίες τους, δίδαξαν περίπου 6.500 μαθητές, μετανάστες και Ελληνες. Στους μεν ελληνικά, στους δε ξένες γλώσσες. Καθιστώντας έτσι τον «Οδυσσέα» το παλιότερο και μεγαλύτερο εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Και χωρίς να λάβουν καμία άλλη επιχορήγηση, χωρίς να έχουν ζημιώσει οικονομικά το κράτος, κάνοντας αφιλοκερδώς αυτό που είναι διεθνής υποχρέωση του κράτους, η εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής στους μετανάστες, γνώρισαν την αντιμετώπιση που αντιστοιχεί σε κάποια ύποπτη κερδοσκοπική επιχείρηση και βρέθηκαν αναγκασμένοι να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για πρόστιμα που αφορούν όχι φορολογικές παραβάσεις, αλλά «πλημμελή τήρηση» του βιβλίου εσόδων-εξόδων.

Ενας μεγάλος αριθμός οργανώσεων της χώρας βρίσκεται στο πλευρό του «Οδυσσέα» και των εθελοντών εκπαιδευτικών του και με καμπάνια συλλογής υπογραφών στο Διαδίκτυο ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών και κάθε αρμόδια αρχή την άμεση και πλήρη διαγραφή των οφειλών του προς την Εφορία.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ