Ηλεκτρονική Έκδοση

ΑΘΗΝΑ 1950

Η Βρεφοδόχος...

Σε ποιο σημείο τη Αθήνας βρισκόταν η Βρεφοδόχος, όπου οι μητέρες εγκατέλειπαν τα νεογέννητα παιδιά τους;...

1950. Η βρεφοδόχος ήταν ένα κιβώτιο που χωρούσε μέχρι και δύο βρέφη, ξαπλωμένα. Βρισκόταν στον εξωτερικό τοίχο βρεφοκομείων, για να μπορούν να αφήνουν κρυφά τα «απορριπτόμενα» μωρά. Οταν τοποθετούσαν το μωρό στο κιβώτιο, ένα ηλεκτρικό κουδούνι ανήγγελλε στο προσωπικό του βρεφοκομείου την «πράξιν της εγκαταλείψεως». Η δεκαετία του 1950 ήταν μία δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα.

Η φτώχεια και ο συντηρητισμός, ανάγκαζαν πολλές γυναίκες να εγκαταλείπουν τα νεογέννητα παιδιά τους, είτε γιατί είχαν γεννηθεί εκτός γάμου, είτε γιατί δεν μπορούσαν να τα ζήσουν. Τότε αναβίωσε η μεσαιωνική πρακτική της βρεφοδόχου, για να μην παρατάνε τα ανεπιθύμητα βρέφη στα σκουπίδια, ή σε κάποια γωνιά του δρόμου.

Την περίοδο εκείνη, στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, στην οδό Πειραιώς, βρίσκονταν 230 εγκαταλελειμμένα παιδιά. Παραπάνω απ’ τα μισά θα πέθαιναν μέσα σε λίγους μήνες, λόγω έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων.... 

Πηγή: http://www.mixanitouxronou.gr/

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η ΠΑΝΑΓ.ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ έγραψε: (πριν 6 έτη)
ΠΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ. ΥΠΗΡΞΑ Κ ΕΓΩ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΠΟΥ ΑΦΕΘΗΚΑ Κ ΕΓΩ . ΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΡΕΒΟΔΟΧΟ, ΤΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΕΙΝΑ ΕΚΕΙ. ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ Κ ΣΚΛΗΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ, ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗ, ΧΩΡΙΣ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΝΑΝ ΓΛΥΚΟ ΛΟΓΟ. ΟΜΩΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ Κ ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΛΛΑ, ΟΣΑ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ. ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ. ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΘΕΟ. ΑΚΟΜΑ Κ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΜΑΘΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ,. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΞΑΝΑΒΡΗΚΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΝΑ, Κ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙ Κ ΑΔΕΛΦΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡΟΧΟΙ, ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΕ ΜΟΥ.
2 Ο/Η Γιώργος Τ έγραψε: (πριν 6 έτη)
Εκεί δούλεψε ο παππούς μου ως λογιστής και η γιαγιά μου ....άνθρωποι χωρίς ανθρωπιά ..... ελπίζω ότι δεν ήταν όλοι έτσι......
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Πρόσωπα & Γεγονότα
Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών
Φτώχεια
Αθήνα