Έντυπη Έκδοση

ΕΓΓΡΑΦΑ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ

Η μαύρη ιστορία της Θεσσαλονίκης

Μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί, αν κάποιος ανάψει το φιτίλι, είναι τα ντοκουμέντα για τις σχέσεις χριστιανών κατοίκων της Θεσσαλονίκης με τους Γερμανούς κατακτητές την περίοδο της Κατοχής, όπου φαίνεται ποιοι επαγγελματίες, επιχειρηματίες και κάτοικοι της πόλης είχαν συνεργαστεί με τους Γερμανούς καθ' οιονδήποτε τρόπο.

Συλληφθέντες από τους Γερμανούς Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, πριν οδηγηθούν στα στρατόπεδα. Ανάμεσά τους και 5.000 παιδιά έως 5 ετών... Συλληφθέντες από τους Γερμανούς Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, πριν οδηγηθούν στα στρατόπεδα. Ανάμεσά τους και 5.000 παιδιά έως 5 ετών... Εγγραφα που αναφέρουν ονόματα, περιστατικά, εξυπηρετήσεις και δοσοληψίες, παρουσιάζονται από σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στην έκθεση με τίτλο «Μνήμες Κατοχής» και ξεθάβουν το παρελθόν οικογενειών της Θεσσαλονίκης, που έμενε θαμμένο επί δεκαετίες μετά το τέλος της γερμανικής Κατοχής.

Για ευνόητους λόγους, τα έγγραφα δεν προορίζονται προς έρευνα, λέει ο διευθυντής του μουσείου, ιστορικός Ευάγγελος Χεκίμογλου. Βρίσκονται σε ντοσιέ, όποιος θέλει μπορεί να πάρει τους αριθμούς πρωτοκόλλου και να ερευνήσει τα αρχεία του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Προέλευση

Πυρήνας της συλλογής που παρουσιάζεται, είναι η συλλογή του Μάνου Μαλαμίδη. Τα έγγραφα προέρχονται από δικηγορικά γραφεία που έκλεισαν και είχαν αναλάβει υποθέσεις που σχετίζονταν με δωσίλογους, πλουτίσαντες επί Κατοχής, κατοχικές αγοραπωλησίες, δράσεις συνεργατών των Γερμανών, τάγματα ασφαλείας, διώξεις κατά των Εβραίων, κατασχέσεις ακινήτων, συσσίτια, δελτία τροφίμων, φόρους, εκτελέσεις, στρατόπεδα, εκκλησιαστικά, σωματεία, ζημίες εκ του πολέμου, ξενοδοχεία, ταβέρνες, βομβαρδισμούς, εκπαίδευση, μετακινήσεις, απελάσεις και άλλα θέματα από την καθημερινότητα της Κατοχής. «Τα έγγραφα κατέληξαν σε παλαιοπωλεία, όπου τα ανακάλυψε ο Μ. Μαλαμίδης και αφορούν σε άκρως αποκαλυπτικές υποθέσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη σύγχρονη ιστοριογραφία της Θεσσαλονίκης», τονίζει ο Ε. Χεκίμογλου.

«Υπάρχουν έγγραφα για εργολάβο της εποχής που έκανε 34 κατασκευαστικά έργα για λογαριασμό των Γερμανών. Η υπόθεση ήρθε στο φως το 1947, όταν οι εργάτες διεκδίκησαν δικαστικά μισθούς και ένσημα.

»Σε μια άλλη περίπτωση, ένας άντρας ζήτησε ακύρωση του γάμου του, γιατί αναγκάστηκε να παντρευτεί από ταγματασφαλίτες υπό την απειλή του όπλου. Επίσης είναι γνωστό ότι η κλωστοϋφαντουργία ΥΦΑΝΕΤ την περίοδο της Κατοχής λειτουργούσε για λογαριασμό των Γερμανών».

«Ποτέ ξανά»

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Επιχειρηματικότητας, Χασδάι Καπόν, με αφορμή την εκδήλωση με θέμα «Ποτέ ξανά Θεσσαλονίκη - Αουσβιτς, 71 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου σταθμού», είπε ότι στους φούρνους του Αουσβιτς κατέληξαν 3.000 Εβραιόπουλα της Θεσσαλονίκης ηλικίας από λίγων μηνών ώς πέντε ετών. Οπως είπε, από τα αρχεία του ληξιαρχείου της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως γεννήθηκαν στην πόλη 3.000 Εβραιόπουλα από το 1938 ώς το 1943.

Ο Χ. Καπόν κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να τιμήσει τη μνήμη τους και κατέθεσε μία λίστα με τα ονόματά τους. «Είναι η μόνη επίσημη καταγραφή της ύπαρξής τους και βρίσκεται στο ληξιαρχείο του δήμου Θεσσαλονίκης», τόνισε.

Ζήτησε επίσης την απόσυρση των φωτογραφιών των δωσίλογων δημάρχων Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της Κατοχής, Κωνσταντίνου Μερκουρίου (1937-1943) και Γιώργου Σερεμέτη (1943-1944), όπως έχει γίνει και με τους διορισμένους δημάρχους την περίοδο της επταετίας. «Ο Μερκουρίου είναι ο μόνος Ευρωπαίος δήμαρχος που κατέστρεψε τάφους στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης», υπογράμμισε ο Χ. Καπόν.

Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Μαρτίου θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη διήμερες εκδηλώσεις για τα θύματα του Ολοκαυτώματος με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 15ης Μαρτίου 1943 όταν έφυγε από το σταθμό της πόλης το πρώτο τρένο γεμάτο Εβραίους με προορισμό το Αουσβιτς, όπου εξοντώθηκαν 46.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι, σε συνολικά 19 αποστολές.

Την Κυριακή 16 Μαρτίου, στις 11.15, θα γίνει συμβολική πορεία ανάμεσα στα δύο σημεία μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τελικό προορισμό τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Γερμανία
Θεσσαλονίκη
Εκδηλώσεις
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις