Έντυπη Έκδοση

ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΥΛΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ * Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΘΑ ΒΡΕΙ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1 **ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΟΥ

Προσοχή στις κακοτοπιές της φορολογικής δήλωσης

Οι μισθωτοί οφείλουν να ελέγξουν τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι επιχειρήσεις στη ΓΓΠΣ, ώστε ο φόρος να επιβληθεί μόνο στα εισπραχθέντα

Νέες επιβαρύνσεις και πρόσθετοι φόροι για μισθωτούς, συνταξιούχους, εξαιτίας των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα και στις φοροαπαλλαγές.Με νέα κλίμακα θα φορολογηθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ τα πάνω-κάτω φέρνει το 2014 στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΥ k.koufogiorgos@eleftherotypia.net Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΥ k.koufogiorgos@eleftherotypia.net Η ΩΡΑ της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2013 έφτασε και οι φορολογούμενοι καλούνται ακόμα μια χρονιά να λύσουν το γρίφο της σωστής δήλωσης, ώστε να αποφύγουν παγίδες και λάθη.

Φέτος οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν μόνο ηλεκτρονικά από τις 20 Μαρτίου έως και τις 30 Ιουνίου, χωρίς βέβαια να υπολογίζονται οι παρατάσεις που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινωθούν.

Ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις, οι οποίες λήγουν στις 31 Ιουλίου, 30 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου 2014 ανεξάρτητα από το πότε έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση.

Από φέτος, ωστόσο, η πλειονότητα των φορολογούμενων θα βρουν το ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 προσημπληρωμένο, καθώς επιχειρήσεις και ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να στείλουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έως τις 28 Μαρτίου τα στοιχεία αποδοχών.

Ωστόσο, για να αποφύγουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα τους οδηγήσουν στην πληρωμή μεγαλύτερου φόρου, θα πρέπει να ελέγξουν πολύ καλά τα στοιχεία που θα έχουν προσυμπληρωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Παράλληλα οι μισθωτοί θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία που έχει αποστείλει η επιχείρηση στην οποία εργάζονται, καθώς θα πρέπει να αφορούν μόνο το ποσό των μισθών που έχουν εισπράξει για το 2013 και όχι τυχόν οφειλές που μπορεί να υπάρξουν από ανείσπρακτους μισθούς, ώστε ο φόρος να επιβληθεί μόνο στα εισπραχθέντα.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα συμπληρωθούν οι φετινές δηλώσεις επιφυλάσσει νέες επιβαρύνσεις και πρόσθετους φόρους, εξαιτίας των αλλαγών που έχουν γίνει στη φορολογική κλίμακα και στις φοροαπαλλαγές, οι οποίες καταργήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους.

Το νέο φορολογικό θεσπίζει μόνο τρία κλιμάκια για μισθωτούς και συνταξιούχους με συντελεστή 22% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή έως 42.000 ευρώ εισόδημα, συντελεστής 32% και συντελεστής 42% για εισόδημα 42.000 ευρώ και πάνω.

Παράλληλα, καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και αντικαθίσταται με σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, σε όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ, η οποία θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, με αποτέλεσμα να μην έχουν αφορολόγητο για τα παιδιά όσοι δηλώνουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ.

Πλήρης κατάργηση προβλέπεται και στις φοροαπαλλαγές από τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και των παιδιών που σπουδάζουν μακριά από την κύρια κατοικία, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων. Αμετάβλητες παραμένουν οι φοροαπαλλαγές για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κατά 10% από το φόρο, εφόσον όμως δεν υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.

ΑΥΤΟΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ

Εκπλήξεις κρύβει η νέα δήλωση και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς φέτος θα φορολογηθούν με νέα κλίμακα, ενώ και για αυτούς καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, χωρίς όμως να προβλέπεται καμία έκπτωση φόρου.

Οι επιτηδευματίες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ, με δύο κλίμακες, με τους νέους συντελεστές να διαμορφώνονται στο 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 15.000 ευρώ μέχρι σήμερα πλήρωνε φόρο 1.240 ευρώ, ενώ πλέον θα πληρώνει 3.900 ευρώ, αυξημένο κατά 2.660 ευρώ.

Στον αυξημένο φόρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προσθέσουν και το νέο τέλος επιτηδεύματος, που διαμορφώνεται στα 650 ευρώ από 500 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.

Αντίστοιχα, το τέλος επιτηδεύματος για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, διαμορφώνεται σε 800 ευρώ ετησίως και για εμπορική επιχείρηση που έχει έδρα της σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 1.000 ευρώ ετησίως.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το γνωστό «μπλοκάκι», καθώς όσοι έχουν συνάψει σύμβαση εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών.

Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται και όσοι δουλεύουν μέχρι και σε 3 εργοδότες αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων προέρχεται μόνο από έναν εργοδότη. Επίσης αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων να εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης από 1ης/1/ 2013 και μετά.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Ολική ανατροπή έρχεται από το 2014 στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, καθώς από φέτος θα πρέπει να κρατούν βιβλίο εσόδων-εξόδων, ώστε το 2014 να φορολογηθούν με συντελεστή 13%. Το νέο μέτρο θα ισχύσει για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς με τζίρο άνω των 15.000 ευρώ ή που έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Από φέτος τα έσοδα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% και 33%. Πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα φορολογούνται ξεχωριστά για τα εισοδήματα που αποκτούν από μισθώσεις, με αυτοτελή φορολογική κλίμακα. Για τα πρώτα 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 10% και για το υπερβάλλον ποσό ο συντελεστής είναι 33%.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Πολλών ταχυτήτων θα είναι από φέτος η φορολογία των ανώνυμων εταιρειών και των εταιρειών περιορισμένη ευθύνης, με αρκετές φοροελαφρύνσεις. Οι φορολογικοί συντελεστές ευνοούν τις εταιρείες που διανέμουν ως μέρισμα τα κέρδη τους, καθώς ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται σε 32% από 40%. Αντίθετα επιβαρύνσεις έρχονται για τα αδιανέμητα κέρδη, που θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από 20% που ίσχυε μέχρι τώρα. Στα διανεμόμενα κέρδη θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από 25% που είναι σήμερα.

Στις Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν απλογραφικά βιβλία η φορολογία αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για το ποσό άνω των 50.000 ευρώ.

Αυξάνεται η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας). Συγκεκριμένα, ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 26% επί του συνολικού καθαρού εισοδήματος.

Με συντελεστή 15% θα φορολογούνται από το νέο έτος οι τόκοι των καταθέσεων. Στους τόκους που καταβάλλονται από φυσικά πρόσωπα στην αλλοδαπή, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20%, όταν δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο, και με συντελεστή 33%, όταν δικαιούχος είναι νομικό πρόσωπο.

Οι υπεραξίες που θα προκύπτουν από την πώληση εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών θα φορολογούνται με συντελεστή 15%.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης για τον προσδιορισμό των ελάχιστων εισοδημάτων κινδυνεύουν να πέσουν τουλάχιστον 500.000 φορολογούμενοι. Βάσει των νέων αυστηρών τεκμηρίων, τα χρήματα που ξοδεύουν για αγορά αγαθών, κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχειών, σύσταση επιχειρήσεων, θα λαμβάνονται υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων τους. Ολα τα παραπάνω θα προστίθενται στα ποσά που δαπανούν για την εξόφληση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών, αγορά αυτοκινήτων-δικύκλων-σκαφών αναψυχής, κινητών αξιών και στα τεκμήρια χρήσης Ι.Χ, σκαφών αναψυχής, κατοικιών κ.ά. Ο υπολογισμός των εισοδημάτων βάσει των τεκμηρίων σημαίνει ότι στις περιπτώσεις που το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από το άρθροισμα το τεκμηρίων, θα καλείται ο φορολογούμενος να δικαιολογήσει τη διαφορά που προκύπτει. Σε αντίθετη περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει υπέρογκο φόρο με βάση το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική