Έντυπη Έκδοση

ENERGA Κόλαση σε 666 σελίδες

Η «Κ.Ε.» αποκαλύπτει Βούλευμα-καταπέλτης για τους 19 κατηγορουμένους στην υπόθεση Energa Power Trading και Hellas Power. Θα καθίσουν στο εδώλιο στις 28 Απριλίου για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις

Από το Χονγκ Κονγκ έως το Μαϊάμι και από το πριγκιπάτο του Μονακό μέχρι το Ντουμπάι η «υψηλού επιπέδου υποδομής» εγκληματική οργάνωση διακινούσε ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν εισπραχθεί από χιλιάδες καταναλωτές μέσω των εταιρειών Energa Power Trading και Hellas Power, προκειμένου να τα «ξεπλύνει».

Αριστείδης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης κατηγορούνται για «ξέπλυμα» χρημάτων Αριστείδης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης κατηγορούνται για «ξέπλυμα» χρημάτων  Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ.Ε.», είναι καταπέλτης. Οι 19 κατηγορούμενοι για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 28 Απριλίου.

Στις 666 σελίδες του υπ' αριθμ. 365/2014 βουλεύματος, με το οποίο 19 από τους συνολικά 25 κατηγορουμένους παραπέμπονται σε δίκη, ενώ οι υπόλοιποι έξι απαλλάσσονται από τις κατηγορίες, αναφέρονται αναλυτικά πως οι φόροι που θα έπρεπε να εισπράξουν το ελληνικό Δημόσιο και οι ΟΤΑ μετατράπηκαν σε... κέρδη συγκεκριμένων ανθρώπων, οι οποίοι «διαμόρφωσαν την κατάλληλη υποδομή» για να τα οικειοποιηθούν.

Ανύπαρκτους αντισυμβαλλόμενους, νομιμοφανείς διαδικασίες και επιμελή απόκρυψη της ταυτότητας των κατηγορουμένων, που φέρονται ως εγκέφαλοι της οργάνωσης, αναφέρει το Συμβούλιο Εφετών. Στα πρόσωπα των νομίμων εκπροσώπων των Energa -Hellas Power, Αρ. Φλώρου, Αχ. Φλώρου, Βασ. Μηλιώνη, Στ. Σιαφάκα και Νικ. Δεκόλη, βλέπει τους «εγκέφαλους» στο σχέδιο να μην αποδοθεί «στο Δημόσιο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και φορολογικές επιβαρύνσεις εκ της εμπορίας ποσοτήτων ηλεκτρικής εταιρείας, συνολικού ύψους 2.081.079,10 ευρώ», αλλά και να εισπραχθούν «στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας διά των απολύτως ελεγχόμενων από αυτούς ανωνύμων εταιρειών, κατ' εντολήν του ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ ποσά συνολικού ύψους 254.470.244,86 ευρώ».

Πάρτι με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ  απ' το χαράτσι της ΔΕΗ, τα οποία σκόρπισαν  σε πολυτελή ζωή οι επικεφαλής των Energa Power Trading και Hellas Power Πάρτι με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ απ' το χαράτσι της ΔΕΗ, τα οποία σκόρπισαν σε πολυτελή ζωή οι επικεφαλής των Energa Power Trading και Hellas Power Η ελληνική Δικαιοσύνη για το διάστημα Σεπτέμβριος 2011-Ιούλιος 2012, το οποίο και διερεύνησε, καταλήγει στο ότι τα εν λόγω χρηματικά ποσά, αντί να δοθούν στο Δημόσιο, διακινήθηκαν σε όλη την υφήλιο για να «ξεπλυθούν». Μάλιστα, σχεδόν κάθε κατάθεση που εμφανίζεται ότι έγινε στις τράπεζες του εξωτερικού είναι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Στην Αθήνα, στη Ζυρίχη Ελβετίας, στο πριγκιπάτο του Μονακό, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Χονγκ Κονγκ Κίνας, στη Σινγκαπούρη, στη Λευκωσία Κύπρου, στη Σόφια Βουλγαρίας, στη Βηρυτό Λιβάνου, στη Κωνσταντινούπολη Τουρκίας και στο Μαϊάμι των ΗΠΑ από τον Μάιο 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012 χρησιμοποιούσαν το χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς για να διακινηθούν χρηματικά ποσά, ύψους 256.521.323,96 ευρώ και να τους προσδώσουν νομιμοφάνεια».

Μεταξύ δε των στοιχείων «που σηματοδοτούν εγκληματική δραστηριότητα», με αποτέλεσμα οι 19 να βρίσκονται κατά περίσταση αντιμέτωποι με τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της λαθρεμπορίας, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/50), είναι για τους τρεις δικαστές τα εξής:

* ο μεθοδικός, οργανωμένος και συστηματικός τρόπος δράσης τους,

* η επανειλημμένη τέλεση αξιόποινων πράξεων για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα,

* η συγκρότηση και συμμετοχή τους σε πολυμελή εγκληματική ομάδα με κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων,

* η κάλυψη της εγκληματικής δράσης υπό τυπικώς νομίμους ή νομιμοφανείς διαδικασίες, όπως ιδίως διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με ανύπαρκτους αντισυμβαλλόμενους, κατάρτιση εικονικών συμβάσεων πώλησης μετοχών και ηλεκτρικής ενέργειας προς δικαιολόγηση του ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας εγκληματικού προϊόντος, τον έλεγχο μεγάλου αριθμού εξωχώριων εταιρειών με αδιευκρίνιστο αντικείμενο εμπορικής δραστηριότητας και με επιμελή απόκρυψη της ταυτότητας των πραγματικών ιδιοκτητών τους, τη διατήρηση σημαντικού αριθμού τραπεζικών λογαριασμών μέσω των εταιρειών σε πολλά κράτη ανά την υφήλιο, τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα προς διακίνηση σημαντικών ποσών και

* η συστηματική προσπάθεια απόκρυψης των ιχνών της εγκληματικής δράσης, με την παρεμβολή εξωχώριων εταιρειών και παρένθετων προσώπων.

Οσο για τα έξι στελέχη του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.), που κλήθηκαν να απολογηθούν για την πράξη της απιστίας στην υπηρεσία, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως «δεν προέκυψαν στοιχεία δόλου, ότι δηλαδή παραβίασαν τα καθήκοντά τους, και τα οποία συνίσταντο στη διασφάλιση της συντήρησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη μέριμνα για την ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον». Αντίθετα, λέει ότι «εντός σύννομου-εύλογου χρονικού διαστήματος, ενήργησαν, ήτοι προέβησαν σε ενέργειες, οι οποίες ήταν αντικειμενικά οι προσήκουσες και είχαν σκοπό-γνώμονα να αποτρέψουν ή να αβλύνουν τη ζημία της ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. και μέσω αυτής του ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ και όχι να ωφελήσουν τους νόμιμους εκπροσώπους των εταιρειών».

Μάλιστα, το βούλευμα αναφέρεται και σε απόφαση της εποπτεύουσας αρχής (ΡΑΕ), σύμφωνα με την οποία η τελευταία ήταν ενήμερη της κατάστασης των δύο εταιρειών, της μη καταβολής δηλαδή εκ μέρους τους των εγγυητικών επιστολών, ενώ αν και είχε διαπιστώσει τις σοβαρές δυσλειτουργίες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χορήγησε άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία «Κέντωρ Εμπόριο Λιανικής Α.Ε.», θυγατρικής της «Energa Power Trading Α.Ε.».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εισαγγελικές έρευνες
Υπόθεση Energa/ Hellas Power
Δικαιοσύνη
Δικαστικό ρεπορτάζ