Ηλεκτρονική Έκδοση

Ανησυχία των ανθρωπιστικών οργανώσεων

Απέλαση 227 μεταναστών από την Ιταλία

«Ιστορική» χαρακτήρισε η ιταλική κυβέρνηση χαρακτήρισε την απέλαση 227 λαθρομεταναστών προς τη Λιβύη, προκαλώντας την εντονότατη ανησυχία του ΟΗΕ και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η ιταλική κυβέρνηση χειροκρότησε σήμερα την "ιστορική" απέλαση 227 μεταναστών οι οποίοι αναχαιτίσθηκαν στη θάλασσα και εστάλησαν απ' ευθείας πίσω στη Λιβύη πριν βγουν στην ακτή. Συνήθως οι λαθρομετανάστες που πλησιάζουν στην Ιταλία μεταφέρονται στην ακτή για έλεγχο, που περιλαμβάνει την αναγνώρισή τους, την υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις και την παροχή της δυνατότητας στους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο.

"Για πρώτη φορά στην ιστορία, μπορέσαμε να στείλουμε λαθρομετανάστες κατ' ευθείαν πίσω στη Λιβύη. Ως τώρα έπρεπε να τους παίρνουμε, να τους αναγνωρίζουμε, να τους στέλνουμε πίσω στις χώρες προέλευσής τους... Για πρώτη φορά, η Λιβύη συμφώνησε να πάρει αυτή τους μη πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι δεν είναι Λίβυοι, όμως αναχώρησαν από τα λιβυκά παράλια.", δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι.

Από την πλευρά της, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε "μεγάλη ανησυχία" για την απέλαση αυτή. "Μερικοί από τους μετανάστες αυτούς μπορεί να δικαιούνταν πολιτικού ασύλου, ωστόσο δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο επειδή δεν έτυχαν καν υποδοχής", τόνισε η εκπρόσωπος της Αρμοστείας στην Ιταλία, Λάουρα Μπολντρίνι. "Η Λιβύη δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και δεν διαθέτει κανένα μηχανισμό υποδοχής πολιτικών προσφύγων", επισήμανε η Λάουρα Μπολντρίνι.

"Τρομερό γεγονός", χαρακτήρισε τον άμεσο επαναπατρισμό των 227 προσφύγων και η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), καταδικάζοντας την κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης. "Αντί να είναι ένα ιστορικό γεγονός όπως ισχυρίζεται η ιταλική κυβέρνηση, αυτός ο καταναγκαστικός και κυνικός επαναπατρισμός είναι αντίθετος στους διεθνείς νόμους και εξορίζει την Ιταλία από τα πολιτισμένα έθνη", σημείωσε ο πρόεδρος της MSF-Ιταλία, Λόρι ντε Φίλιπι. "Δεν μπορούμε να απελαύνουμε ανθρώπους καταμεσής της θάλασσας προς μια χώρα όπως η Λιβύη, η οποία δεν έχει επικυρώσει τις διεθνείς ανθρωπιστικές συμβάσεις, ιδιαίτερα αυτή της Γενεύης", πρόσθεσε.

Ο Λόρι ντε Φίλιπι υπενθύμισε πως η Ιταλία καταδικάσθηκε ήδη στις 10 Μαΐου 2005 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια υπόθεση καταναγκαστικού επαναπατρισμού 11 ανθρώπων που ζητούσαν πολιτικό άσυλο και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουν το αίτημά τους. "Είναι μια πολύ, πολύ μαύρη ημέρα για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ιταλία", πρόσθεσε και ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο ιταλικό κοινοβούλιο.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Διεθνείς Οργανισμοί
Ιταλία
Μετανάστες και πρόσφυγες