Έντυπη Έκδοση

ΕΝΩ Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΘΕΜΑ ΛΙΓΝΙΤΗ ΘΕΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργειακά παιχνίδια

Τις συνέπειες της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην Ουκρανία στην ευρωπαϊκή οικονομία, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, εξέτασαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., παρουσία του επιτρόπου Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, καθώς με βάση τα νέα δεδομένα τίθενται επί τάπητος πλέον οι επιπτώσεις της ενδεχόμενης σημαντικής μείωσης των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου.

Ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream. Η ελληνική πλευρά πρότεινε να γίνει ενιαία διαπραγμάτευση όλων των κρατών-μελών, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τους προμηθευτές του αερίου, ώστε να υπάρξει ενιαία τιμή Ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream. Η ελληνική πλευρά πρότεινε να γίνει ενιαία διαπραγμάτευση όλων των κρατών-μελών, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τους προμηθευτές του αερίου, ώστε να υπάρξει ενιαία τιμή Η Ιταλία, η Αυστρία και οι νότιες περιοχές της Γερμανίας αναμένεται, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής ΕΝΙ, Πάολο Σκαρόνι, να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην περίπτωση που η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας διακοπεί.

Η εν λόγω ιταλική εταιρεία βέβαια υποστηρίζει, παρά την άρνηση της Ε.Ε. να εντάξει το έργο στον ενεργειακό της σχεδιασμό, την υλοποίηση του αγωγού South Stream, ο οποίος σκοπό έχει, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, να τροφοδοτήσει την Κεντρική Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ρεβυθούσα

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, ο κ. Βενιζέλος ανέδειξε τη σημασία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και των διασυνδέσεών του, όπως επίσης τόνισε τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να αναπτύξει τον τερματικό σταθμό του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, σε συνδυασμό με τις συζητήσεις που έγιναν, φέτος, στη Βουδαπέστη για το λεγόμενο Κεντρικό Διάδρομο Αιγαίου-Βαλτικής, που μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και με αντίστροφη ροή.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η συνάντηση της Δευτέρας αποτελεί απλώς το προοίμιο νέου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι κυρώσεις και οι περιορισμοί που θα επιβληθούν αναφορικά με το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία και οι γερμανικές εταιρείες πιο συγκεκριμένα εμφανίζονται ιδιαιτέρως θορυβημένες από την εξέλιξη αυτή.

«Συνεργασία»

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Wintershall, Ράινερ Στιλ, του ομίλου που από κοινού με την Gazprom διαχειρίζονται το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, υποστήριξε χθες ότι απαιτούνται διευρυμένες συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο της αδυναμίας συντονισμένης λειτουργίας της Ε.Ε. τέθηκε χθες από την ελληνική πλευρά το ζήτημα της «ενιαίας διαπραγμάτευσης όλων των κρατών-μελών, διά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου, ώστε να υπάρχει μια ενιαία τιμή και να μην αναπαράγονται οι διαρθρωτικές ανισότητες», το οποίο είχε προαναγγείλει ο κ. Βενιζέλος την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Βενιζέλος, τέλος, επισήμανε τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας, καθώς υπάρχουν κράτη που στηρίζονται στην ατομική ενέργεια και κράτη στα οποία έχουν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση φυσικών πόρων, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα με το λιγνίτη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Απάτη η κλιματική αλλαγή.Τό κλίμα αλλάζει εδώ καί εκατομμύρια χρόνια... έγραψε: (πριν 6 έτη)
<<Ο κ. Βενιζέλος, τέλος, επισήμανε τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας, καθώς υπάρχουν κράτη που στηρίζονται στην ατομική ενέργεια και κράτη στα οποία έχουν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση φυσικών πόρων, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα με το λιγνίτη>>.
Καί τί κάνετε αντ΄αυτού κ.Βενιζέλο εσείς καί γενικότερα η συγκυβέρνηση; Υπακούετε σάν καλά παιδιά στίς επιλογές τής Ε.Ε(Γερμανία=Ε.Ε).Η Γερμανία αυξάνει τήν παραγωγή ηλεκτρ.ενέργειας από λιθάνθρακα καί κατασκευάζει καινούργιες μονάδες μέ καύσιμο τόν βρώμικο αλλά φθηνά λιθάνθρακα, μετά τό ατύχημα τής Φουκιασίμα.Εμείς τοποθετούμε Φ/Β καί Ανεμογγενήτριες τής αμαρτωλής SIEMENS.H Κίνα,η Αυσραλία,η Ινδία,Πωλονία καίνε λιγνίτη καί η μικρή μας Ελλάδα μέ τά δίς εκατομμύρια κυβικά λιγνίτη νά μήν τά εκμευταλεύομαστε στήν σημερινή οικονομική κατάσταση πού μάς φέρατε εσείς (ΠΑΣΟΚ)καί ΝΔ.
Μήν ξεπουλάτε τήν ΔΕΗ πού υπηρξε η ατμομηχανή τής Ελληνικής οικονομίας ,αυτή πού εξηλέκτρησε τήν πατρίδα μας σάν οργανισμός κοινής ωφελείας.Στό Ελληνικο υπέδαφος υπάρχει λιγνίτης πού εκτιμάται τό λιγότερο σέ 300 δίς Ευρώ.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Καύσιμα/Ενέργεια
Υπουργείο Εξωτερικών
Εξωτερική πολιτική
Κυβέρνηση
Φυσικό αέριο