Έντυπη Έκδοση

Κοντά στην αποκρυπτογράφηση του Δίσκου της Φαιστού;

Μινωική θρησκευτική επιγραφή, που αναφέρεται σε μια θεότητα-μητέρα, θεωρεί πως απεικονίζεται στο Δίσκο της Φαιστού ο γλωσσολόγος ερευνητής δρ Γκάρεθ Οουενς, που ασχολείται τα έξι τελευταία χρόνια με την αποκρυπτογράφησή του.

Ο ίδιος δηλώνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος της αρχαιολογίας, που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων. Και στο παρελθόν έχει διατυπωθεί η εικασία ότι πρόκειται για θρησκευτικού περιεχομένου κείμενο, κάτι σαν προσευχή, ενώ κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι αποτελεί ένα γεωμετρικό θεώρημα, ένα ημερολόγιο, αφήγηση μιας ιστορίας κ.ο.κ.

Ο δρ Γκ. Οουενς, διευθυντής Γραφείου Διεθνών Σχέσεων ΤΕΙ Κρήτης, μιλώντας στη διάρκεια ενός πολυθεματικού τριημέρου που διοργάνωσε το ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά, ανέφερε ότι η επιγραφική μελέτη του Δίσκου της Φαιστού έχει ολοκληρωθεί κατά 90% και μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη. Αφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν πλέον αποδείξεις ότι πρόκειται για μινωική θρησκευτική επιγραφή. Τα τεκμήρια της μελέτης του παρουσιάστηκαν πριν από ένα μήνα στην Οξφόρδη.

Στη συνοπτική παρουσίαση της 6ετούς έρευν]άς του είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε φτάσει στο σημείο να διαβάζουμε -χωρίς να καταλαβαίνουμε ακόμη- το 90% από το Δίσκο της Φαιστού με τις φωνητικές αξίες βάσει της Γραμμικής Β'. Προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη ανάγνωση που μπορούμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε κατανοήσει προς το παρόν το κείμενο. Είναι όμως το βήμα που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν προχωρήσουμε σε μία ερμηνεία του κειμένου».

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ο κ. Οουενς ότι μέχρι το καλοκαίρι «ελπίζω να έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθειά μας για την επιγραφική ανάγνωση και μετά θα αρχίσουμε τη γλωσσολογική ανάγνωση, δηλαδή θα δούμε τι μπορεί να σημαίνει ο Δίσκος της Φαιστού;»

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία