Έντυπη Έκδοση

ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ MEKOROT, Η ΟΠΟΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ «ΑΠΑΡΤΧΑΪΝΤ ΝΕΡΟΥ» ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μνηστήρας της ΕΥΑΘ έκοψε το νερό στη Γάζα!

Πείτε «όχι» στο απαρτχάιντ νερού, υποστηρίξτε τη δικαιοσύνη για το νερό», το σύνθημα του διεθνούς κινήματος

Διεθνής εκστρατεία κατά του έτερου μνηστήρα της ΕΥΑΘ, της ισραηλινής Mekorot, ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Πρόκειται για την Πρώτη Διεθνή Εβδομάδα κατά της Mekorot, που σκοπό έχει να γνωστοποιήσει διεθνώς τις σκοτεινές δραστηριότητες της κρατικής εταιρείας ύδρευσης του Ισραήλ, η οποία κατηγορείται ότι έχει επιβάλει απαρτχάιντ νερού στην Παλαιστίνη. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεργασίας της ολλανδικής εταιρείας ύδρευσης Vitens με την ισραηλινή εταιρεία, αλλά και να μην προχωρήσει ένα συμβόλαιο ύψους 170 εκατ. δολαρίων στην Αργεντινή. Σύνθημα αυτής της διεθνούς εκστρατείας είναι: «Πείτε «όχι» στο απαρτχάιντ νερού, υποστηρίξτε τη δικαιοσύνη για το νερό!»

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της Γης» και παλαιστινιακές οργανώσεις, που διοργανώνουν την Πρώτη Διεθνή Εβδομάδα κατά της Mekorot (22 - 30/3/2014, http://stopmekorot.org), την κατηγορούν ότι είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του «απαρτχάιντ νερού» κατά των Παλαιστινίων, για το έγκλημα κατά του διεθνούς δικαίου της λεηλασίας των φυσικών πόρων σε κατεχόμενα εδάφη, την άδικη μεταχείριση κατά των Παλαιστίνιων ως εθνική ομάδα και τη ζωτική υποστήριξη της βιομηχανίας των παράνομων εποικισμών.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο της διεθνούς εκστρατείας, το 2005, η Mekorot ίδρυσε ένα επιχειρησιακό τμήμα, ώστε να ξεκινήσει τη διεθνή της επέκταση. Προσοδοφόρα συμβόλαια υπογράφηκαν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κύπρος, η Αργεντινή, η Ινδία και η Ουγκάντα. Στην Ελλάδα η Mekorot συναγωνίζεται για ένα μερίδιο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Συμφωνίες συνεργασίας έχουν υπογραφεί στη Βραζιλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Αυτό οδήγησε σε αντιδράσεις ομάδων πολιτών κατά των κυβερνήσεών τους, που αδιαφορούν για την εμπλοκή της Mekorot σε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καμπάνιες διαμαρτυρίας έχουν δημιουργηθεί για να διώξουν τη Mekorot από την Αργεντινή, την Ιταλία, την Πορτογαλία. Στην Αργεντινή, ακτιβιστές πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν να σταματήσουν την κατασκευή μιας μονάδας καθαρισμού νερού, ύψους 170 εκατ. δολαρίων, ένα πρόγραμμα που όχι μόνο θα χρηματοδοτούσε το απαρτχάιντ νερού στην Παλαιστίνη, αλλά θα εξήγαγε αυτό το μοντέλο, μετατρέποντας την πρόσβαση νερού στο Μπουένος Αϊρες από δικαίωμα σε πολυτέλεια μόνο για τους πλούσιους. Η εταιρεία Vitens, ο μεγαλύτερος προμηθευτής νερού στην Ολλανδία, διέκοψε ένα συμβόλαιο με τη Mekorot, μερικές μόνο μέρες μετά την υπογραφή του, εξαιτίας της εμπλοκής της εταιρείας σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η Λίλιαν Πλούμεν, η Ολλανδή υπουργός Διεθνούς Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ακύρωσε συνάντηση με στελέχη της Mekorot για τον ίδιο λόγο.

Στο κείμενο της διεθνούς καμπάνιας επισημαίνεται ότι το παγκόσμιο κίνημα μποϊκοτάζ κατά της Mekorot έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική. «Είναι πλέον η ώρα να εντατικοποιήσουμε την πίεση προς τις δημόσιες αρχές για να αποκλείσουν τη Mekorot από δημόσιες συμβάσεις και να καταστήσουν την επιχείρηση υπόλογη για το απαρτχάιντ νερού. Σας καλούμε να συμμετέχετε στην πρώτη διεθνή εβδομάδα ενάντια στη Mekorot, από τις 22 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα Νερού- έως τις 30 Μαρτίου 2014, Παλαιστινιακή Ημέρα της Γης. Είναι ευκαιρία να δυναμώσουμε τον διεθνή συντονισμό ενάντια στη Mekorot σε μια παγκόσμια καμπάνια ανάδειξης του θέματος και πίεσης προς τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα», αναφέρεται στο κείμενο της καμπάνιας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας e-mail στο info@stopmekorot.org. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα που θα συγκεντρώνει τις προσπάθειες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Γιατί μποϊκοτάρουμε τη Mekorot; Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της Γης» και παλαιστινιακές οργανώσεις, που διοργανώνουν από 22-30 Μαρτίου την πρώτη Διεθνή Εβδομάδα κατά της Mekorot, την κατηγορούν ως υπεύθυνη για την εφαρμογή του «απαρτχάιντ νερού» κατά των Παλαιστινίων και υπεύθυνη για το έγκλημα κατά του διεθνούς δικαίου της λεηλασίας των φυσικών πόρων σε κατεχόμενα εδάφη Γιατί μποϊκοτάρουμε τη Mekorot; Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της Γης» και παλαιστινιακές οργανώσεις, που διοργανώνουν από 22-30 Μαρτίου την πρώτη Διεθνή Εβδομάδα κατά της Mekorot, την κατηγορούν ως υπεύθυνη για την εφαρμογή του «απαρτχάιντ νερού» κατά των Παλαιστινίων και υπεύθυνη για το έγκλημα κατά του διεθνούς δικαίου της λεηλασίας των φυσικών πόρων σε κατεχόμενα εδάφη Οι έξι λόγοι

Εξι είναι οι λόγοι, σύμφωνα με την καμπάνια, για το μποϊκοτάζ κατά της Mekorot:

1Η Mekorot εφαρμόζει σύστημα απαρτχάιντ νερού: Είναι υπεύθυνη για παραβιάσεις των δικαιωμάτων νερού και άδικη μεταχείριση από τη δεκαετία του 1950, όταν δημιούργησε τον εθνικό μεταφορέα νερού του Ισραήλ, που εκτρέπει τα νερά του ποταμού Ιορδάνη από τη Δυτική Οχθη και την Ιορδανία, ώστε να εξυπηρετούνται οι ισραηλινές κοινότητες.

Ταυτόχρονα, στερεί από τις παλαιστινιακές κοινότητες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο νερό: Η παλαιστινιακή κατανάλωση στα Κατεχόμενα είναι περίπου 70 λίτρα ανά άτομο την ημέρα -σημαντικά χαμηλότερα από τα 100 λίτρα ανά άτομο την ημέρα που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ η ημερήσια κατανάλωση από τους Ισραηλινούς είναι περίπου 300 λίτρα, δηλαδή 14 φορές περισσότερο. Η Mekorot έχει αρνηθεί την παροχή νερού σε παλαιστινιακές κοινότητες μέσα στο Ισραήλ, παρ' ότι απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ αναγνωρίζει το δικαίωμά τους στην πρόσβαση στο νερό. Εκθεση του γαλλικού Κοινοβουλίου έχει χαρακτηρίσει αυτή την κατάσταση «απαρτχάιντ νερού».

2 Σημαντική υποστήριξη της Mekorot προς τους παράνομους ισραηλινούς επικοισμούς: Η υποστήριξη της Mekorot για τον αποικιοκρατικό εποικισμό συνεχίζεται αδιάλειπτα από την κατοχή το 1967 της Δυτικής Οχθης, της Γάζας και των Υψιπέδων του Γκολάν μέχρι σήμερα. Στην εταιρεία δόθηκε το μονοπώλιο όλων των πηγών νερού στα κατεχόμενα εδάφη, εφαρμόζοντας πολιτικές που ενισχύουν τον ισραηλινό εποικισμό εις βάρος των παλαιστινιακών κοινοτήτων.

Εκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις επιπτώσεις των ισραηλινών εποικισμών στα δικαιώματα των Παλαιστινίων, καθώς και η τελευταία έκθεση για τους εποικισμούς από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, καταδικάζουν τη Mekorot για το ρόλο της στη «βιομηχανία» των εποικισμών. Κάθε συνεργασία με τη Mekorot από τη φύση της υποστηρίζει ή συνεισφέρει στην παράνομη υποστήριξη των εποικισμών. Η εταιρεία δημοσίων υδάτων Vitens αναφέρει: «Ο,τι και αν ξέρουμε για την άντληση νερού ή για τα οφέλη που μπορούν να επιτευχθούν με έξυπνα δίκτυα, δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτά που αναφέρει ο ΟΗΕ για την πολιτική της Mekorot στα παλαιστινιακά εδάφη και τους εποικισμούς».

3Η Mekorot συμμετέχει στο διεθνές έγκλημα της λεηλασίας των φυσικών πηγών και στη χωρίς όρια καταστροφή των υποδομών νερού: Η Mekorot λειτουργεί 42 πηγάδια στη Δυτική Οχθη, κυρίως στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη που κατά κύριο λόγο υδροδοτούν τους ισραηλινούς εποικισμούς. Η Mekorot δουλεύει σε στενή συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό για να κατάσχει σωλήνες ύδρευσης από Παλαιστίνιους αγρότες και να καταστρέφει τις πηγές παροχής νερού των παλαιστινιακών κοινοτήτων. Μόνο το 2012, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε 60 εγκαταστάσεις νερού και αποχέτευσης που ανήκουν σε Παλαιστινίους».

4Η στέρηση του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό στους Παλαιστινίους από τη Mekorot είναι μέσο για την ισραηλινή πολιτική εκτοπισμού: Το καλοκαίρι η Mekorot συνοδευόμενη από το στρατό, κλείνει τη βρύση για τους Παλαιστινίους στις κοινότητες της Δυτικής Οχθης, αφήνοντάς τους στην ξηρασία. Η Mekorot είναι υπερήφανος συνεργάτης στο «Σχέδιο Ερημος Νέγκεβ» του Εβραϊκού Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο 40.000 Παλαιστίνιοι Βεδουίνοι, κάτοικοι του Ισραήλ, θα ξεριζωθούν από τα σπίτια τους και τα εδάφη τους θα χρησιμοποιηθούν για εποικισμούς «μόνο για εβραίους» στην έρημο Νέγκεβ.

5Η Mekorot εξάγει το απαρτχάιντ νερού επωφελούμενη από την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το Συνδικάτο Δημόσιου Τομέα της Αργεντινής δήλωσε στην καμπάνια του ότι «αν η σύμβαση δοθεί στη Mekorot, το νερό θα θεωρείται από εδώ και πέρα είδος πολυτελείας και όχι ζωτικός πόρος, δηλαδή κοινωνικό δικαίωμα και επιπλέον τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται επιβραβεύοντας μια εταιρεία που υποστηρίζει την παλαιστινιακή γενοκτονία».

6Η προβαλλόμενη ειδίκευση της Mekorot στο νερό χρησιμοποιείται ξεκάθαρα για αποπροσανατολισμό: Η δημιουργία μύθων σχετικά με το νερό έχει στόχο να βελτιώσει την εικόνα του Ισραήλ διεθνώς. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, το Ισραήλ δεν έκανε την «έρημο να ανθήσει». Τα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης είναι πλούσια σε νερό και οι Παλαιστίνιοι έχουν παράδοση πολλών αιώνων στη γεωργία. Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται αυτό το μύθο για να δικαιολογήσει την εσφαλμένη εκτροπή των νερών του Ιορδάνη ποταμού, η οποία έκανε τον ιστορικό ποταμό ένα σκουπιδότοπο, αλλά και την επιθετικότητα εναντίον γειτονικών χωρών. Η πραγματικότητα είναι ότι το Ισραήλ κατασπαταλά το νερό, οι πολίτες του καταναλώνουν το διπλάσιο νερό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ο γεωργικός τομέας είναι οικολογικά μη βιώσιμος, με επιδοτούμενες από το κράτος υδροβόρες καλλιέργειες.

***

Εσπασαν τους δεσμούς οι Ολλανδοί

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο μεγαλύτερος προμηθευτής πόσιμου νερού της Ολλανδίας, η εταιρεία Vitens, αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με την εθνική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ, Mekorot, λόγω της παρουσίας της και της δραστηριότητάς της στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ολλανδική εταιρεία έλαβε την απόφασή της έπειτα από διαβουλεύσεις με το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή της η Vitens ανέφερε ότι δίνει μεγάλη έμφαση στα ηθικά πρότυπα και τους διεθνείς κανόνες και δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τη συνεργασία της με την ισραηλινή εταιρεία.

Την έδιωξαν από την Αργεντινή

Ενα έργο για την επεξεργασία του 250.000 κυβικών μέτρων νερού, από μία κοινοπραξία της οποία ηγείται και επρόκειτο να χρηματοδοτήσει η Mekorot, στην πόλη Λα Πλάτα, τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Αργεντινής, δεν προχώρησε τελικά έπειτα από απόφαση των αρχών της περιοχής, και ύστερα από παρατεταμένη διαμάχη για τη συμφωνία.

Το 2012, όταν παρουσιάστηκε η επενδυτική πρόταση, ύψους 170 εκατ. δολαρίων, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για τις σχέσεις των εταιρειών που αποτελούν την κοινοπραξία με τη Mekorot. Επιπλέον, το σχέδιο απέτυχε να εγγυηθεί πόσιμο νερό επειδή αγνόησε την επιδείνωση της κατάστασης των σωλήνων του δικτύου διανομής της Λα Πλάτα.

Η αποδοχή της Mekorot ως αναδόχου του έργου αμφισβητήθηκε, επίσης, από το περιφερειακό Κοινοβούλιο λόγω του ρόλου του ισραηλινού εθνικού διανομέα του νερού στην ιδιοποίηση των παλαιστινιακών υδάτινων πόρων στη Δυτική Οχθη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
ΕΥΑΘ
Νερό/Υδροδότηση
Ιδιωτικοποιήσεις