Έντυπη Έκδοση

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

«Η Μεσόγειος δεν είναι χαβούζα χημικών»

Βροντερό «όχι» είπε χθες η Κρήτη, από το ιστορικό Αρκάδι, στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω. Χιλιάδες κάτοικοι του νησιού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συντονιστικών επιτροπών και των φορέων που οργάνωσαν την κινητοποίηση. Δεκάδες λεωφορεία είχαν αναχωρήσει από νωρίς το πρωί, από το ένα άκρο της Κρήτης μέχρι το άλλο, μεταφέροντας τον κόσμο που έστειλε μήνυμα υπέρ της προστασίας της Μεσογείου. Ολοι μαζί βρέθηκαν το μεσημέρι έξω από τη Μονή Αρκαδίου.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, που μίλησε στη συγκέντρωση Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, που μίλησε στη συγκέντρωση Στο δρόμο προς τη Μονή είχε σημειωθεί κάποια στιγμή κυκλοφοριακό κομφούζιο από τα αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες και τα ποδήλατα. «Οχι χημικά στη Μεσόγειο», είπαν σε χαιρετισμούς και δηλώσεις τους βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, αλλά και πολιτικών και κοινωνικών φορέων. «Εχουμε δικαίωμα στην καθαρή θάλασσα», τόνισαν. Παρόμοια μηνύματα είχαν και τα πανό των φορέων.

Σύντομες ομιλίες πραγματοποίησαν ο ποιητής Γιώργης Καράτζης, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, ο καθηγητής του ΑΤΕΙ Αθηνών Ευάγγελος Πισσίας.

Οι προσωρινές συντονιστικές επιτροπές (πρωτοβουλία Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου) εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους την πλήρη αντίθεσή τους στο «σχεδιαζόμενο οικολογικό έγκλημα της "εξουδετέρωσης" των χημικών όπλων της Συρίας στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης», προσθέτοντας: «Η "εξουδετέρωση" αυτών των εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών ουσιών προβλέπεται να γίνει εν πλω, στις εγκαταστάσεις του πλοίου Cape Ray, με τη μέθοδο της υδρόλυσης, στο πλαίσιο πιλοτικής -όπως με εγκληματική αδιαφορία δηλώνουν- δράσης. Ο κίνδυνος που απειλεί την κλειστή λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα τις νοτιοδυτικές θάλασσες της χώρας μας είναι άμεσος».

Τα αιτήματα

Παράλληλα, απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση που έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.:

- Να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

- Να παρέμβει αποτρεπτικά στον ΟΗΕ, που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, συντονίζοντας την παρέμβασή της με τις χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει η «εξουδετέρωση» (Ιταλία και Μάλτα).

Ακόμα στην ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι «μοναδική οριστική λύση είναι όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη μας, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση».

Και μουσική

Το μουσικό πρόγραμμα της χθεσινής κινητοποίησης περιελάμβανε μουσική από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής (Νίκος Ηλιάκης, Μηνάς Μπαλτζάκης, Γιώργος Σκουλούδης και Κώστας Τζανάκης), τον Ψαραντώνη κ.ά.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης δημιουργήθηκε ένταση όταν μέλη οικολογικής ομάδας από το Ρέθυμνο προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να πάρουν το λόγο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΒΑΠΕ), που όπως είπαν επιβαρύνουν το περιβάλλον του νησιού. Γ. ΛΥΒ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Συρία
Θάλασσες και Ακτές
Χημικά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας