Έντυπη Έκδοση

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Χωρίς πάρκινγκ, για λόγους ασφαλείας

Στο παρά πέντε των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης (20 Ιουνίου), μετατρέπεται ο προβλεπόμενος έως τώρα χώρος υπόγειου πάρκινγκ (περί τα 1.000 τ.μ.), σε αρχαιολογική αποθήκη και δίνονται επιπλέον 250.000 ευρώ.

Χωρίς χώρο στάθμευσης το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, αλλά με 250.000 ευρώ επιπλέον Χωρίς χώρο στάθμευσης το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, αλλά με 250.000 ευρώ επιπλέον Σε διάταξη του σ/ν για τους Μεσογειακούς Αγώνες, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αναφέρεται ως αιτιολογία για την αλλαγή χρήσης του χώρου στάθμευσης, η ανάγκη στέγασης του πλήθους των ευρημάτων της ανασκαφής για τη θεμελίωση του μουσείου.

Επειδή η ανασκαφή δεν τελείωσε χθες και το πλήθος των ευρημάτων δεν είναι νέα ανακάλυψη, κρίνεται πιο πειστικός ο δεύτερος λόγος που σημειώνεται, δηλαδή ότι «αποφεύγεται διεθνώς για λόγους ασφαλείας η λειτουργία χώρου στάθμευσης κάτω από το κυρίως κτίριο μουσείων».

Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση, που επέχει θέση οικοδομικής άδειας, κατασκευάζεται πέργκολα (έως 100 τ.μ.) για τη σκίαση όσων θα βγαίνουν στο «μπαλκόνι» του ορόφου, δηλαδή στο τριγωνικό στέγαστρο της εισόδου, για να ατενίζουν τον Παρθενώνα. Δεν διευκρινίζεται αν θα λειτουργεί εκεί καφενείο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Κατασκευάζεται επίσης φυλάκιο (διαστάσεων 2,8x3 μ.) στα δεξιά της σκάλας εξόδου για τον έλεγχο των επισκεπτών. Για όλα αυτά δίνονται 250.000 ευρώ ως εφάπαξ δαπάνη, επιπλέον του προϋπολογισμού του μουσείου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού ειδικοί όροι δόμησης, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, για την επισκευή του βιοκλιματικού στεγάστρου του Ακρωτηρίου Σαντορίνης. Το στέγαστρο έπεσε στις 25 Σεπτεμβρίου 2005 σκοτώνοντας έναν τουρίστα. Με τη ρύθμιση αυτή ξεμπλοκάρει το έργο προκειμένου να ανοίξει ο κλειστός εδώ και 4 χρόνια αρχαιολογικός χώρος.

Τέλος, αυξάνονται τα μέλη του Δ.Σ. του Συμβουλίου Χορηγιών από 9 σε 11 (προστίθενται 2 υπηρεσιακοί) και ορίζεται η σύγκληση του οργάνου (δύο φορές τον μήνα) έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί. Δεν λύνεται όμως έτσι κανένα από τα γραφειοκρατικά προβλήματα, που δρουν ανασταλτικά για τους υποψήφιους χορηγούς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι