Έντυπη Έκδοση

«ΕΥΛΟΓΗ» ΘΕΩΡΕΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 700 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΤΗ LAMDA DEVELOPMENT

Παράθυρο τμηματικής μεταπώλησης «Ελληνικού»

Τη βελτιωμένη πρόταση της Lamda Development περιμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να «κλείσουν» τη συμφωνία με την εταιρεία του ομίλου Λάτση. Πηγές του Ταμείου έχουν αφήσει να εννοηθεί τις προηγούμενες ημέρες πως μία προσφορά 700 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να θεωρηθεί εύλογη και να αμβλύνει την κριτική που έχει ασκηθεί τελευταία. Το εξίσου σημαντικό, να μη φέρει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου, που σε προεκλογική περίοδο το τελευταίο που θα ήθελε είναι ένας «ανένδοτος» από τον ΣΥΡΙΖΑ για ξεπούλημα στα «μεγάλα συμφέροντα».

Στο παρασκήνιο οι διεργασίες συνεχίζονταν ακόμη και χθες το απόγευμα, καθώς όπως σημείωνε έμπειρος παράγων η προσφορά θα πρέπει να είναι καθαρή, η συμφωνία να μη δίνει αφορμή για παρερμηνείες, το εύλογον του τιμήματος θα πρέπει να καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος της προσφοράς και να ξεκαθαρίζεται ο ακριβής υπολογισμός του κόστους κατασκευής έργων δημόσιου χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει κίνδυνος στη συμφωνία να προβλέπεται πρόνοια, που θα δίνει το δικαίωμα στη Lamda Development να κατατμήσει τη συνολική έκταση (5.800 στρεμμάτων) και να προχωρήσει στην πώληση τμημάτων της ή ακόμη και υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Στην περίπτωση που προβλεφθεί η δυνατότητα μεταπώλησης μέρους (π.χ. 500 ή περισσότερων στρεμμάτων) σε έναν υποπαραχωρησιούχο (ή περισσότερους), προκειμένου να χρηματοδοτήσει εκ των έσω το επενδυτικό πρόγραμμα, θα πρόκειται για ενέργεια σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Αυτό γιατί στην αγορά αποτελεί κοινό μυστικό πως η Lamda θα μπορούσε την επομένη κιόλας της εξαγοράς των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. να προχωρήσει στην πώληση εκτάσεων ή και ακινήτων μέσα στο Ελληνικό σε διάφορες φάσεις του project. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα έσοδα από τις πωλήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία σημαντική πηγή κεφαλαίων για την ανάπτυξη της περιοχής από την πλευρά της εταιρείας συμφερόντων Λάτση. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο η Lamda Development θα μπορούσε, χρηματοδοτώντας το πρόγραμμα, να υπερκαλύψει το κόστος της προσφοράς, αποκομίζοντας μάλιστα υπεραξίες.

Βέλη από έναν πρώην

Ομως τα... βέλη κατά της ακολουθούμενης διαδικασίας, με ορατό τον κίνδυνο να ζημιωθεί πολλαπλώς το Δημόσιο, έρχονται από έναν πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Την εκτίμηση πως πουλώντας το 100% των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. αποποιούνται οφέλη στο μέλλον είχε εκφράσει ο Σπύρος Πολλάλης, πρώην πρόεδρος του Ταμείου, ο οποίος «παραιτήθηκε» από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Harvard -ακαδημαϊκός εγνωσμένου κύρους διεθνώς- είχε εκτιμήσει πως το project θα είχε αξία 26 δισ. ευρώ (!), εάν υλοποιούνταν το 2008.

Σημειωτέον, πως ο καθηγητής κ. Πολλάλης «παραιτήθηκε» έχοντας εκφράσει την ένστασή του για το «εύλογον του τιμήματος» και αφού είχε επιδοθεί στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έκθεση αποτίμησης Ορκωτών Εκτιμητών που το εκτιμούσε σε 1,239 δισ. ευρώ. Στην περίφημη σύσκεψη της 4ης Μαρτίου 2013 (στα γραφεία του Ταμείου στην Κολοκοτρώνη) παρουσία ανθρώπου του ΣΟΕ ο κ. Πολλάλης φέρεται να είχε επαναδιατυπώσει την αντίθετη θέση του. Θα πρέπει να τονισθεί πως η «παραίτηση» Πολλάλη ένα μήνα μετά (τον Απρίλιο του 2013) συνοδεύτηκε και από την αλλαγή του καταστατικού του Ταμείου.

Ωστόσο, όπως σημείωναν καλά ενημερωμένες πηγές, ακόμη και στην περίπτωση που το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώσει πως η βελτιωμένη προσφορά της Lamda Development καλύψει τα 700 εκατ. ευρώ, κάνοντάς την έτσι αποδεκτή, θα πρέπει να διευκρινισθούν τα λεγόμενα... ψιλά γράμματα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η Γιάννης Κ. έγραψε: (πριν 7 έτη)
Έχουν να στηθούν πολλά Κακουργιοδικεία όπου νάναι. Πρέπει να γίνουν πολλοί οι συγκάτοικοι του Τσοχατζόπουλου.
2 Ο/Η Ιωάννης Π. Τσαχαγέας Πολιτ. Μηχ/κός του1952 έγραψε: (πριν 7 έτη)
Με 2 επιστολές μου προς τον κ. Σαμαρά
(20.3.14 και 27.3.14) του παρέθετα αναλυτικό υπολογισμό της αξίας του "Ελληνικού" σε € 8 δις. Τα €915 δις της προσφοράς Λάτση δίνουν € 150/τμ γης
τη στιγμή που π.χ. στο Μαρούσι η αξία γής
είναι € 600/τμ!!!! Του ζητούσα να με δεχθεί
(που΄δεν έγινε) και πρότεινα να σύσταθεί επιτροπή προσωπικοτήτων η οποία να διερευνήσει το όλο θέμα από μηδενική βάση.
Συνεχίζω την προσπάθεια για να αποφευχθεί η φοβερή ζημιά στην οικονομία και την εικόνα που θα σχηματίσουν οι υποψήφιοι ξένοι επενδυτές, αυτοί που διώξαμε και όσοι σκέπτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Συνεχίστε τον αγώνα άκαμπτοι. Μπράβο σας.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δημόσια περιουσία
ΤΑΙΠΕΔ
Για το ίδιο θέμα
Lamda Development: Υπόσχεται «ανάπλαση» του Ελληνικού σε δυο χρόνια