Έντυπη Έκδοση

Οι μαύρες τρύπες του Ελληνικού

Χωρίς να έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις ούτε για το εύλογο, αλλά ούτε και για το καθαρό ύψος του τιμήματος της προσφοράς, η κυβέρνηση βιάζεται να επιδείξει έργο και να κατακυρώσει στον έναν και μοναδικό ενδιαφερόμενο το διαγωνισμό για το Ελληνικό. Ασκείται εν μέσω προεκλογικής περιόδου ασφυκτική πίεση προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να εμφανίσει μια «μεγάλη επένδυση» στο πλαίσιο ενός πολυδιαφημισμένου success story.

Enet,gr Enet,gr Αποφεύγει το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε μια επαρκή, από οικονομικοτεχνικής άποψης, τεκμηρίωση της απόφασής του και ευλόγως εγείρονται πολλά ερωτήματα. Αλλωστε, είναι το ίδιο το Ταμείο που έχει ως αποκλειστική αποστολή του να μεγιστοποιήσει την αξία, που θα αποφέρει στο Δημόσιο η αξιοποίηση ή η πώληση στοιχείων του ενεργητικού του.

Και είναι παράγοντες της αγοράς που αποκαλύπτουν ότι ο τρόπος υπολογισμού του τιμήματος δημιουργεί μια μαύρη τρύπα της τάξης των 417 εκατ. ευρώ, όταν το προσφερόμενο τίμημα εμφανίζεται να είναι στα 915 εκατ. ευρώ. Οπως τονίζουν, το πραγματικό είναι στα 498 εκατ. ευρώ, σε σημερινή τιμή, σύμφωνα με τον τόκο προεξόφλησης που προβλέπει η σύμβαση.

Είναι λιγότερο από το μισό της αξίας του Ελληνικού, σύμφωνα με τους ορκωτούς εκτιμητές, που είχε προσλάβει το Δημόσιο πριν από ένα χρόνο. Και δεν είναι λίγοι όσοι πλέον διαπιστώνουν ότι έχουν γίνει τρομακτικά λάθη για να καταλήξει να υπάρχει μόνον ένας υποψήφιος αγοραστής για ένα από τα καλύτερα οικόπεδα του κόσμου.

Δεν πείθουν οι ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς είναι τόσο ελλιπείς όσο και η ενημέρωση που παρείχε κατά την τελευταία διετία που «τρέχει» ο διαγωνισμός. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν τις διοικήσεις του, που αρκετές φορές έχουν πέσει έξω σε υπολογισμούς και έχουν αποκλίνει των στόχων, που έχουν θέσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Με την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού ασχολήθηκαν τελευταίως τρεις πρωθυπουργοί, πρωτοκλασάτοι υπουργοί και μεγαλόσχημοι παράγοντες. Υποσχέθηκαν τεράστια πάρκα, μέχρι ουρανοξύστες δίπλα στο κύμα. Αν, όμως, τώρα η κυβέρνηση σπεύσει να εντάξει το Ελληνικό σε μια προεκλογική «επενδυτική» φιέστα, είναι βέβαιο ότι τα λάθη, που έχουν γίνει, θα της γυρίσουν «μπούμπερανγκ».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Κώστας Καββαθάς έγραψε: (πριν 7 έτη)
...και όλοι, συν σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το θέμα "ξέχασαν" τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο