Έντυπη Έκδοση

Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού

*Στο φύλλο της «Ελευθεροτυπίας» της 9ης Μαΐου 1995, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο σε ένα μονόστηλο: «Η προφητεία ενός ναζί».

Παραθέτω εδώ ένα μικρό απόσπασμα: "...Τα χρήματα που θα δοθούν για την οικοδόμηση της Γερμανίας θα είναι πολλά, θα έλθουν να δουλέψουν για μας και αυτοί που μέχρι τώρα (1945) πολέμησαν εναντίον μας. Είμαστε μια φυλή εργατική, που θα ξαναδημιουργήσει την ισχυρή, ενωμένη Γερμανία. Θα δείτε ότι θα γίνουμε η ισχυρότερη οικονομικά χώρα...". Και για να μην παρεξηγηθώ από τους αναγνώστες, δεν αναφέρθηκα εδώ σ' αυτή την προφητεία, για να εκφράσω το θαυμασμό μου στο γερμανικό λαό. Θέλω μόνο να τονίσω την αξία του ανθρώπινου δυναμικού ενός λαού, του οποίου οι ηγέτες έχουν την ικανότητα να το αξιοποιήσουν.

Εμείς οι Ελληνες δεν είμαστε τεμπέληδες, όπως μας χαρακτηρίζει σήμερα η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, η οποία κατάφερε να κατακτήσει και πάλι την Ευρώπη, αλλά αυτή τη φορά οικονομικά και να ταπεινώσει τους περισσότερους λαούς της, διατηρώντας αναλλοίωτο το σύμπλεγμα της "αρίας φυλής", από το οποίο εξακολουθεί να διακατέχεται. Οι Ελληνες είμαστε ένας λαός εργατικός και δημιουργικός, με μεγάλες πνευματικές ικανότητες και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα αξιοθαύμαστα επιτεύγματα όλων των Ελλήνων της διασποράς. Υπάρχουν σήμερα πολλοί διαπρεπείς Ελληνες επιστήμονες και αξιόλογοι επιχειρηματίες, σε μια ευρεία γκάμα χωρών του εξωτερικού, εκεί όπου εφαρμόζεται η αξιοκρατία.

Το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει ασφαλώς και στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιείται. Και δεν αξιοποιείται διότι στη χώρα μας υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας, το οποίο διογκώθηκε στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Οι πολιτικοί μας ηγέτες, από την εποχή της εθνικής παλιγγενεσίας, δημιούργησαν ένα καθεστώς αναξιοκρατίας, στο οποίο εδραίωσαν αυτό το σαθρό πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Χρησιμοποίησαν το ανθρώπινο δυναμικό, με τη μέθοδο των πελατειακών σχέσεων, όχι για την οικονομική και πολιτιστική της ανάπτυξη, υποκινούμενοι από συναισθήματα φιλοπατρίας, αλλά για την ικανοποίηση της προσωπικής τους φιλοδοξίας, εμφορούμενοι από μια ακατάσχετη λατρεία της εξουσίας. Δημιούργησαν έτσι ένα περιβάλλον αφιλόξενο και ασφυκτικό για πολλούς άξιους Ελληνες, οι οποίοι μην έχοντας πλέον στον τόπο τους μοίρα, αναγκάστηκαν με μεγάλη απογοήτευση να αποδημήσουν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, όπου και μεγαλούργησαν.

Ομως οι εκάστοτε κυβερνώντες πολιτικοί μας ποτέ δεν προβληματίστηκαν γι' αυτή την αέναη διαρροή του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού μας. Δεν διέθεσαν ούτε ένα απειροστό dt του χρόνου, που αναλίσκουν για τις κομματικές τους αντιμαχίες, για να ασχοληθούν μ' αυτό το υπαρξιακό, για τη χώρα μας, πρόβλημα της μετανάστευσης, αφού υπάρχει ακόμα εδώ αρκετό ψηφοθηρικό αντικείμενο και είναι αυτό το μόνο που τους ενδιαφέρει. Γιατί δεν είναι δυνατόν να υποθέσει κανείς ότι είναι μικρόνοοι, ότι δεν αντιλαμβάνονται πως για να ορθοποδήσει οικονομικά η χώρα μας πρέπει πρωτίστως να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της, με την άμεση εφαρμογή της αξιοκρατίας, σε όλους τους τομείς της παραγωγής και της ανάπτυξης, και να ενισχυθούν παράλληλα, με το κατάλληλο προσωπικό και με σύγχρονες μεθόδους εκμετάλλευσης, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της, που είναι ουσιαστικά η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός, αφού ο ορυκτός της πλούτος βρίσκεται ακόμα σε "χειμερία νάρκη" και η εμπορική της ναυτιλία αποδίδει μόνο στους εφοπλιστές.

Αλλά πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η αξιοκρατία, σε μια χώρα όπου ο εκάστοτε κυβερνήτης δεν διορίζει τους υπουργούς του με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την προσφορά τους στο κόμμα και την τυφλή υπακοή τους στον αρχηγό του;»

Αιμίλιος Κομίνης

διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν