Έντυπη Έκδοση

Το πραξικόπημα που θέλει να ξεχάσει ο Χουάν Κάρλος

Λίγες ημέρες μετά το θάνατο του Αδόλφου Σουάρεθ, μιας από τις πλέον αινιγματικές πολιτικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας στην Ισπανία, η ισπανική μοναρχία δέχεται ακόμη ένα πλήγμα, που αυτή τη φορά έρχεται από... τα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Ο Τεχέρο στο ισπανικό Κοινοβούλιο Ο Τεχέρο στο ισπανικό Κοινοβούλιο Το βιβλίο μιας έγκριτης δημοσιογράφου, της Πιλάρ Ουρμπάνο, που κυκλοφόρησε από τις πολύ καλές εκδόσεις Planeta με τον προκλητικό τίτλο «Η μεγάλη απώλεια μνήμης: Τι ξέχασε ο Σουάρεθ και τι δεν θέλει να θυμάται ο βασιλιάς», επιχειρεί, όπως ισχυρίζεται η ίδια, να αποκαταστήσει την αλήθεια για το ποιος τελικά ήταν ο ρόλος του Σουάρεθ και ποιος ο ρόλος του βασιλιά σε ένα πολύ σημαντικό πραξικόπημα που έγινε στην Ισπανία, το 1981, μετά το πραξικόπημα δηλαδή του Φράνκο.

Συγκεκριμένα, στις 23 Φεβρουαρίου του 1981, και ενώ το ισπανικό Κοινοβούλιο συνεδρίαζε για την ανάδειξη ως πρωθυπουργού του Λεοπόλδο Κάλβο Σοτέλο, στρατιωτικοί εισβάλλουν στο κτήριο και οι Ισπανοί πολίτες παρακολουθούν «live» στους δέκτες τους τη διενέργεια ενός... πραξικοπήματος. Ο αντισυνταγματάρχης της Πολιτοφυλακής, Αντόνιο Τεχέρο, κολλάει ένα περίστροφο στον κρόταφο του προέδρου του Κοινοβουλίου και διατάζει τους υπολοίπους να πέσουν στο πάτωμα. Ακολούθησε πολιτικό μήνυμα του βασιλιά, που διαβεβαίωνε ότι αποτελεί εγγυητή της δημοκρατίας και των θεσμών και ότι η τάξη θα αποκατασταθεί, και πράγματι, έπειτα από μερικές ώρες, οι στρατιωτικοί αποχώρησαν.

Η ιστορία αυτή ενός πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετικά... συνοπτικές θα έλεγε κανείς, διαδικασίες, ξαναζωντανεύει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Ουρμπάνο, η οποία, βασιζόμενη σε στοιχεία, ισχυρίζεται ότι ο Αδόλφο Σουάρεθ γνώριζε από πριν το σχέδιο πραξικοπήματος και μάλιστα ότι σε αυτό συμμετείχε και ο ίδιος ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο οποίος, με τον «δημοκρατικό» αυτό τρόπο, επιχείρησε να ενισχύσει τότε την κλονισμένη δημοτικότητα της ισπανικής μοναρχίας.

Αυτός άλλωστε πρέπει να είναι και ο λόγος που ο γιος τού άρτι απελθόντος πολιτικού προσπάθησε να απαγορεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου με το «πρόσχημα» ότι περιείχε μια φωτογραφία (του βασιλιά σε έναν «τρυφερό» εναγκαλισμό με τον Σουάρεθ) της οποίας ο ίδιος (αλλά στην ουσία και το Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο) και μόνο είχε τα πνευματικά δικαιώματα.

Για την ιστορία:

Ο Αδόλφο Σουάρεθ, πρώην υπουργός του Φράνκο, είναι από τους πολιτικούς που είχαν την τύχη, ή ίσως και την ατυχία, να αναλάβουν πολιτικά καθήκοντα σε μια εξαιρετικά δύσκολη και ασταθή πολιτικά περίοδο.

Μετά το θάνατο του Ισπανού δικτάτορα, τον διόρισε ο βασιλιάς πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης που ανέλαβε (από το 1976 και έως το 1981) τη μετάβαση στη δημοκρατία σε μια χώρα κυριολεκτικά κατακερματισμένη από τον εμφύλιο, οι πληγές του οποίου ακόμα μέχρι σήμερα μένουν να επουλωθούν.

Ο Αδόλφο Σουάρεθ κατηγορήθηκε τότε από τους σοσιαλιστές ως «καιροσκόπος» και από τους οπαδούς του Φράνκο ως «προδότης», αλλά σήμερα οι ισπανικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η «El Pais» (αναγνώστες της διαδικτυακής έκδοσης έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την ηρωοποίηση του Σουάρεθ ως «στροφή της εφημερίδας προς τα δεξιά»), πλέκουν, με την ευκαιρία του θανάτου του, το εγκώμιό του αναγνωρίζοντάς του αφ' ενός το ότι έπεισε τους δεξιούς του Φράνκο να ψηφίσουν το νόμο για τη μεταπολίτευση που οδήγησε στις δημοκρατικές εκλογές και αφ' ετέρου τη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος το 1977.

«Πηγές: La Informacion, El Mundo, El Pais»

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία