Έντυπη Έκδοση

ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟ ΙΣΑΡΙΘΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Εθελοντές γιατροί, όταν ήθος και πολιτική γίνονται ένα

Το νοσοκομείο, βασιζόμενο σε σχετική εγκύκλιο, έπαψε να καλύπτει τα εμβόλια των παιδιών με βιβλιάρια απορίας

Νησίδες αλληλεγγύης, αλλά και αντίστασης, τα Εθελοντικά Κοινωνικά Ιατρεία στην Ελλάδα, που περιθάλπουν χιλιάδες πια ανασφάλιστους πολίτες, αποτελούν ένα οργανωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας που αντιμετωπίζει τους αδύναμους πολίτες, οι οποίοι λόγω του «δημοσιονομικού νοικοκυρέματος» δεν είναι πια η εξαίρεση αλλά ο κανόνας, όχι ως απόκληρους, αλλά ως ανθρώπους πάσχοντες, όπως οφείλει να κάνει δηλαδή κάθε πολιτισμένο κράτος.

Το έργο τους, όμως, δεν σταματάει στην παροχή υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά με παρεμβατικές δράσεις, διεκδικούν από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε χιλιάδες πολίτες, που σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας. Απόλυτα ανεξάρτητα, τα κοινωνικά ιατρεία είναι εθελοντικές δομές, οι οποίες δεν βρίσκονται υπό την κηδεμονία κομματικών ή άλλων οικονομικών-επιχειρηματικών συμφερόντων, κατάφεραν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, στηριζόμενα μόνο στις προσφορές των πολιτών.

Η «Ε» παρουσιάζει τέσσερις γιατρούς, από ισάριθμα κοινωνικά ιατρεία της χώρας, θέτοντας ως κεντρικό άξονα προβληματισμού το συνεχώς διογκούμενο αριθμό των ανασφάλιστων πολιτών, τα ανεμβολίαστα παιδιά και την άσκηση της ιατρικής ως πολιτική πράξη αντίστασης απένταντι σε ένα κρατικό σύστημα υγείας, που έχει αποκλείσει πια τρία εκατομμύρια πολίτες. Για τους εθελοντές γιατρούς Ελένη Ιωαννίδου από το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου, Σπήλιο Ξενόπουλο από το Κοινωνικό Ιατρείο Κορίνθου, Χριστίνα Κυδώνα από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και Γιώργο Βήχα από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, η ηθική εξάσκηση της Ιατρικής είναι καθημερινή πράξη, και όχι απλώς ένα εθιμοτυπικό κατάλοιπο που προβλέπεται από τον όρκο του Ιπποκράτη.

«Οσοι συμμετέχουμε στο ιατρείο είμαστε εθελοντές και παίρνουμε τις αποφάσεις μας μέσω γενικών συνελεύσεων των εθελοντών. Λειτουργούμε με άμεση συμμετοχική δημοκρατία και στη βάση της ισοτιμίας όλων των μελών. Ολες οι αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία και τους στόχους τους παίρνονται στην ανοιχτή γενική συνέλευση, στην οποία μπορούν να παρευρεθούν όλοι/ες ισότιμα, εξηγεί ότι η περίθαλψη όλων δεν μπορεί να είναι υπόθεση εθελοντισμού ούτε μπορεί να στηρίζεται σε μεμονωμένες προσπάθειες, αλλά πρέπει να παρέχεται από την πολιτεία με θεσμικό τρόπο», λένε.

**Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου-Ελένη Ιωαννίδου, γιατρός

Ξεκινήσαμε με μετανάστες, κατακλυζόμαστε από Ελληνες

- Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το ζήτημα των ανασφάλιστων πολιτών, όπως το βιώνετε μέσα από την εθελοντική σας προσφορά στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου;

«Μία σημαντική ιδιαιτερότητα του ιατρείου μας είναι ότι, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κοινωνικά ιατρεία της Ελλάδας που ήταν παιδιά της οικονομικής κρίσης, εμείς στήσαμε το ιατρείο προ κρίσης, το 2008. Σε μια εποχή που ανασφάλιστοι ήταν κατά κύριο λόγο οι μετανάστες χωρίς έγγραφα, προκειμένου να αναδείξουμε το κενό περίθαλψης για ένα αόρατο -για την πολιτεία- κομμάτι ανθρώπων. Μετά από 6 χρόνια λειτουργίας του ιατρείου, παρακολουθούμε πάνω από 2.500 ασθενείς και μετράμε πάνω από 6.000 επισκέψεις ενηλίκων και παιδιών.

Με την οικονομική κρίση από το 2010 και πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια με αποκορύφωμα το 2013, όπου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι ανασφάλιστοι έφτασαν το ένα τρίτο του πληθυσμού, το ιατρείο άρχισε να κατακλύζεται από ανθρώπους που έχασαν την ασφάλεια τους επειδή έμειναν άνεργοι, δούλευαν μαύρα, ή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Εκτός από την αύξηση του απόλυτου αριθμού των επισκέψεων, όλο και περισσότεροι Ελληνες επισκέπτονται το Ιατρείο. Οι μετανάστες χωρίς έγγραφα έχουν μειωθεί πάρα πολύ, ενώ οι μετανάστες που έρχονται σε εμάς είναι πλέον κατά κύριο λόγο νόμιμα διαμένοντες, οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τους Ελληνες.

Ταυτόχρονα το δημόσιο σύστημα έκλεισε τις πόρτες του ακόμα και στα σοβαρά και επείγοντα περιστατικά σε αυτούς που το έχουν πιο πολύ ανάγκη, δηλαδή στους πιο φτωχούς. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται απελπισμένοι μετά από νοσηλείες για επείγοντα προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο όπου τους ζητούνται υπέρογκα ποσά τα οποία είναι αδύνατον να πληρώσουν. Τα προβλήματα των ασθενών είναι όλο και σοβαρότερα και χρειάζονται νοσηλεία, εξειδικευμένες θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις. Ολο και περισσότερο αισθανόμαστε ανίσχυροι να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας.

Ετσι το Ιατρείο από ένα καταφύγιο κατατρεγμένων βρέθηκε στη δίνη της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης των τελευταίων χρόνων, να θυμώνει, να θέτει ιδεολογικά ζητήματα, να διεκδικεί και αναπόφευκτα να μεταστρέφεται σε ένα χώρο αντίστασης σε αυτά που συμβαίνουν».

- Η ενεργός συμμετοχή σε μία εθελοντική δομή υγείας είναι, δηλαδή, ταυτόχρονα και μία πολιτική πράξη αντίστασης απέναντι σε όλο αυτό που συμβαίνει;

«Είναι μέσα στους διακριτούς στόχους. Η πολιτική παρέμβαση των ιατρείων έχει ως στόχο, μέσα από έναν διαρκή καθημερινό αγώνα σε όλα τα επίπεδα, να διεκδικούμε την πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών στη δωρεάν περίθαλψη, στα δημόσια νοσοκομεία και την κατάργηση στην πράξη των αποκλεισμών. Διεκδικούμε με κάθε τρόπο από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Προωθούμε την πανελλαδική δικτύωση για το συντονισμό κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών στη διεκδίκηση του δικαιώματος υγείας για όλους. Σε όλα τα ΚΙΦΑ είναι σαφής η αντίθεση με την υφιστάμενη πολιτική και η προσπάθεια ανατροπής της. Πάνω από δύο χρόνια τώρα, ανήκουμε σε ένα μεγάλο πανελλήνιο δίκτυο σχεδόν 40 κοινωνικών ιατρείων που επικοινωνεί, οργανώνεται και διεκδικεί από την πολιτεία να αναλάβει την υποχρέωσή της να φροντίζει τους ανθρώπους της. Εχουν γίνει 2 πανελλήνιες συνελεύσεις, και από τη δεύτερη προέκυψε ένα κείμενο που σκιαγραφεί τους κοινούς μας τόπους».

- Περιγράψτε μας τι ακριβώς συμβαίνει με τον εμβολιασμό των ανασφάλιστων παιδιών.

«Το υπουργείο Υγείας έκανε μια μεγάλη καμπάνια πριν από περίπου ενάμιση χρόνο δηλώνοντας περίτρανα ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση της πολιτείας να εμβολιάζει πλήρως όλα τα ανασφάλιστα και άπορα παιδιά. Εστάλη σε όλες τις περιφέρειες η σχετική εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει τη χορήγηση εμβολίων για όλους τους ανασφάλιστους ή άπορους. Να διευκρινίσω εδώ ότι οι άποροι είναι αυτοί που έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας, δηλαδή νόμιμα διαμένοντες πολίτες με χαμηλό εισόδημα και προμηθεύονται φάρμακα και εμβόλια από το νοσοκομείο. Σύμφωνα με την καινούργια εγκύκλιο, όλοι αυτοί συν όλους τους ανασφάλιστους θα εμβολιάζονταν πλέον από τις υγειονομικές διευθύνσεις των νομών.

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο η πολιτεία δεν έχει ακόμα προμηθευτεί τα απαραίτητα εμβόλια, αλλά στα αιτήματα των υπαλλήλων του υγειονομικού για συγκεκριμένες ποσότητες εμβολίων δεν αποστέλλονταν εμβόλια αλλά γίνονταν μια καταγραφή των ανασφάλιστων με τη διαβεβαίωση ότι θα τους ειδοποιήσουν μόλις έρθουν τα εμβόλια. Επιπλέον το νοσοκομείο, βασιζόμενο στη σχετική εγκύκλιο, έπαψε να καλύπτει τα εμβόλια των παιδιών με βιβλιάρια απορίας. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάνουν και αυτά στην πόρτα του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να εξυπηρετηθούν!

Ετσι αντιληφθήκαμε εμείς έπειτα από περίπου 2 μήνες ότι συνέβαινε αυτό και, χάρη στην παρέμβαση του Ιατρείου, υποχρεώθηκε το νοσοκομείο να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση. Να σημειώσω, ακόμα και μετά από τη δέσμευση ποσού ύψους 1.500.000 για τη διενέργεια διαγωνισμού προμήθειας εμβολίων για τους άπορους και ανασφάλιστους, δέκα μήνες μετά, δεν έχει γίνει τίποτα και ούτε πιστεύουμε ότι θα γίνει».

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Βασικότερη επένδυση οι άνθρωποι

** Σπήλιος Ξενόπουλος, οφθαλμίατρος, εθελοντής γιατρός στο Κοινωνικό Ιατρείο Κορίνθου
 
Ελληνες το 70% των ασθενών
- Ποια είναι η εικόνα που έχετε ως εθελοντής ιατρός στο Κοινωνικό Ιατρείο Κορίνθου για το πρόβλημα των ανασφάλιστων ασθενών;

«Ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών συνεχώς διογκώνεται αποτέλεσμα της τεράστιας ανεργίας και της αδυναμίας των μικρών επιχειρήσεων να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Ετσι η μεγαλύτερη κατηγορία ανασφάλιστων είναι αυτοί ύστερα από μακροχρόνια ανεργία και αυτοαπασχολούμενοι που χρωστούν στο Ταμείο τους και χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Αλλη κατηγορία είναι οι μετανάστες καθώς επίσης και εργαζόμενοι σε καθεστώς μαύρης εργασίας που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Επίσης μετά την τεράστια αύξηση στη συμμετοχή του ασφαλισμένου για την αγορά των φαρμάκων, καταφεύγουν στα Κοινωνικά Ιατρεία και πολίτες με ασφαλιστική κάλυψη. Αυτοί λόγω του υψηλού ποσοστού συμμετοχής στις συνταγές και του χαμηλού μισθού ή σύνταξης αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αυτές τις δομές αλληλεγγύης το 70% των ασθενών είναι Ελληνες. Οι δομές αυτές έχουν τον κίνδυνο να γίνουν βαλβίδες εκτόνωσης του συστήματος αν δε συνοδεύονται από ενημέρωση των ασθενών και από μορφές διεκδίκησης. Τα πραγματικά αλληλέγγυα Κοινωνικά Ιατρεία-Φαρμακεία εκτός από τις υπηρεσίες που προσφέρουν, αναδεικνύουν παράλληλα και τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες προσέρχονται σε αυτά και φυσικά απαιτούν να υπάρχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τον απλό λόγο ότι γνωρίζουν πως δεν μπορούν τα ίδια να το υποκαταστήσουν».

- Η συμμετοχή σε μία εθελοντική δομή υγείας είναι ταυτόχρονα και μία πολιτική πράξη αντίστασης;

«Η αλληλεγγύη είναι το πρώτο βήμα αντίστασης. Σε στηρίζω, σε βοηθάω να σταθείς στα πόδια σου για να αντισταθούμε όλοι μαζί στη βαρβαρότητα που βιώνουμε. Εχουμε τυπώσει ενημερωτικό έντυπο για τους νεοεισερχόμενους ασθενείς, κάνουμε εκδηλώσεις, ενημερώνουμε τον κόσμο που καταφεύγει σε μας. Δυστυχώς, όμως, χρειάζεται αρκετή δουλειά και χρόνο για να μάθει ένας κόσμος, εκπαιδευμένος σε αναζήτηση ατομικών λύσεων, ότι μόνο μέσα από συλλογική δράση θα αποφύγει αυτά που του ετοιμάζουν και που θα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που ήδη βιώνει».

- Μιλήστε μας για το πρόβλημα των ανεμβολίαστων παιδιών και με ποιο τρόπο καταφέρνετε να καλύψετε αυτές τις ανάγκες.

«Ενώ είναι υποχρεωμένο το υπουργείο να εμβολιάζει όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για αγορά εμβολίων με αποτέλεσμα παιδιά να παραμένουν ανεμβολίαστα και να υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών. Εμείς ως Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Κορίνθου εξασφαλίζουμε τα εμβόλια με τη βοήθεια του απλού κόσμου καθώς και σχολείων, σωματείων, που ανταποκρίνονται και μας προμηθεύουν με τα απαραίτητα εμβόλια. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε αλληλέγγυους Γάλλους από τη Νορμανδία που μας έχουν βοηθήσει αρκετά στην προσπάθεια και τους ευχαριστούμε γι' αυτό.

Τα Κοινωνικά Ιατρεία πιστεύουν ότι η Υγεία, ατομική και δημόσια, είναι υπόθεση της πολιτείας και δεν πρέπει να εγκαταλείπεται σε κινηματικές ή σε εθελοντικές δομές και δράσεις. Η βασικότερη επένδυση ενός κράτους είναι οι άνθρωποί του. Αυτοί είναι το κεφάλαιο. Η καλή τους υγεία είναι οι τόκοι και οι αποδόσεις ομολόγων. Η διατήρηση της αξιοπρεπούς ζωής, της υγείας και της παιδείας τους θα είναι αυτή που θα βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη, την αυτάρκεια, την ανεξαρτησία και συγχρόνως θα ακυρώσει τη συνθήκη που γεννά τη διαφθορά».

***Χριστίνα Κυδώνα, εντατικολόγος στο ΕΣΥ και εθελόντρια στο Κ. Ι. Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Η αλληλεγγύη, πράξη πολιτικής αντίστασης

«Σήμερα, οι ανασφάλιστοι πολίτες αποτελούν το 1/3 του ενεργού πληθυσμού και το 50% της νεολαίας, που δουλεύει σε συνθήκες φθηνής, μαύρης εργασίας. Με την υλοποίηση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και την εμπορευματοποίηση της υγείας μειώθηκαν δραματικά οι δαπάνες του Δημοσίου στο ζωτικό τομέα της υγείας-πρόνοιας και το κράτος αποσύρεται από τη στοιχειώδη ευθύνη να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές υγειονομικές ανάγκες μεγάλου τμήματος των κατοίκων της χώρας. Τον Νοέμβριο του 2011, προσέρχονταν κυρίως μετανάστες και άνθρωποι προερχόμενοι από τις ευαίσθητες ομάδες του περιθωρίου (χρήστες, Τσιγγάνοι).

Σιγά σιγά υπήρξε μία στροφή και η πλειονότητα των ασθενών που προσέρχονταν, ήταν Ελληνες μέσης ηλικίας και ελληνοποιημένοι μετανάστες, ενταγμένοι δηλαδή στην ελληνική κοινωνία από 20ετίας που πετάχτηκαν βιαίως από το σύστημα υγείας το 2011 με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Εκτοτε, η τιμή που πληρώνει το ασφαλιστικό ταμείο ή ο ανασφάλιστος πολίτης κατά μέσο όρο επταπλασιάστηκε. Από φέτος το φθινόπωρο, είναι πια πολύ φανερή η είσοδος της παλιάς μεσαίας τάξης.

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες αποκλείονται από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μόνο ως κρατικό έγκλημα. Σε λίγο καιρό θα έχουμε περισσότερους θανάτους από ό,τι αν είχαμε πόλεμο. Οταν ένας νεαρός ινσουλινοεξαρτώμενος εισάγεται στο νοσοκομείο σε κομματώδη κατάσταση γιατί όντας ανασφάλιστος δεν έχει να πληρώσει το φάρμακό του, κι αυτός ο άνθρωπος πεθαίνει, ο θάνατός του καταγράφεται ως παθολογικό περιστατικό και όχι ως εγκληματική ενέργεια του υπουργείου Υγείας».

- Αντιμετωπίζετε πολλά ακραία περιστατικά;

«Πενήντα χρόνων, άνεργος ανασφάλιστος σε κατάθλιψη εισάγεται με εγκεφαλική αιμορραγία από ρήξη ανευρύσματος. Εισάγεται στη ΜΕΘ Ιπποκρατείου και από την κατακλυσμιαία αιμορραγία κάνει εγκεφαλικό θάνατο μέσα σε δύο 24ωρα. Σε μία τέτοια περίπτωση οι γιατροί είναι υποχρωμένοι να ρωτήσουν τους συγγενείς αν συναινούν στη δωρεά οργάνων. Οι συγγενείς δέχονται. Το ήπαρ και τα νεφρά δόθηκαν στο Ιπποκράτειο, ενώ την καρδιά την πήρε η ομάδα του Ωνασείου. Οταν οι άνθρωποι πήγαν να πάρουν τη σορό, τους ζητήθηκαν 2,5 χιλιάδες ευρώ για τα νοσήλια του θανόντος, από τα όργανα του οποίου σώθηκαν τρεις ζωές. Ο προϊστάμενος κίνησης ασθενών επέμενε στην καταβολή των χρημάτων, γιατί έπρεπε να εφαρμοστεί ο νόμος. Και οι άνθρωποι έφυγαν, δεχόμενοι τη συμβολή ιατρών που τους είπαν ότι το χρέος θα πάει στην εφορία του θανόντος, κι αυτοί με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προβούν στη συνέχεια σε αποποίηση της κληρονομιάς».

- Μιλήστε μας για το πρόβλημα των ανεμβολίαστων παιδιών.

«Βρεθήκαμε σε δίλημμα κάποια στιγμή και σκεφθήκαμε να σταματήσουμε τους εμβολιασμούς, προκειμένου να πιέσουμε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του.

Πολλές φορές έχει ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο ότι προμηθεύσει τα εμβόλια, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα. Το κράτος έχει επαναπαυθεί στη λειτουργία των Κοινωνικών Ιατρείων, γιατί πράγματι είμαστε μια βαλβίδα εκτόνωσης της κοινωνικής-ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιεί το έργο μας εις βάρος των πολιτών.

Για εμάς η αλληλεγγύη είναι πολιτική πράξη αντίστασης και πέραν της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενεργούμε κινηματικά προκειμένου να σταματήσει ο αποκλεισμός των πολιτών από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ηδη έχουμε πραγματοποιήσει τέσσερις δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ προετοιμαζόμαστε με μία ομάδα αλληλέγγυων δικηγόρων να προβούμε σε μηνύσεις και οποιεσδήποτε άλλες νομικές ενέργειες κατά όλων αυτών που αφήνουν ανθρώπους αβοήθητους να πεθαίνουν. Πρέπει να κάνουμε αυτή η πολιτική αγριότητα να εξατομικευτεί. Να δούμε ποιοι τι υπογράφουν και τι κυρώσεις μπορούν να έχουν».

**ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΗΧΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

«Ενιωσα την ανάσα του Θεού»

Εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών αγγίξει το 30%, η επανεμφάνιση νοσημάτων όπως η πολυομυελίτιδα είναι σίγουρη

- Είναι αλήθεια ότι το γραφείο του υπουργού Υγείας παραπέμπει ανασφάλιστους ασθενείς στο κοινωνικό ιατρείο του Ελληνικού; Μιλήστε μας για τα περιστατικά.

«Ναι, πράγματι συνέβη. Αλλά θα ήθελα να μεταφέρω τι ακολούθησε. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να μεταφέρω αυτό που έζησα πριν από λίγο στο ΜΚΙΕ, δεν ξέρω πώς να μεταφέρω τη φόρτιση και το μεγαλείο μιας στιγμής, μιας στιγμής που είναι ικανή να σταματήσει το χρόνο, να σε κάνει να αισθανθείς για λίγο την ανάσα του Θεού!

Προχθές το πρωί με πήραν πράγματι τηλέφωνο από το γραφείο του Γεωργιάδη και μου είπαν πως έδωσαν το τηλέφωνό μου στους γονείς ενός νεαρού 31 ετών ο οποίος έχει μια πάθηση στο γαστρεντερικό του σύστημα, σοβαρή και χρειάζεται επειγόντως ένα φάρμακο αξίας 2.000 ευρώ. Ναι, σωστά καταλάβατε, έδωσαν το τηλέφωνό μου από το γραφείο του Γεωργιάδη ο οποίος, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι ο υπουργός Υγείας (;) στη χώρα μας. Παρεμπιπτόντως είναι το δεύτερο περιστατικό σήμερα, που δίνουν δηλαδή το τηλέφωνό μου σε ανασφάλιστο ασθενή από το γραφείο του υπουργού.

Πράγματι μου τηλεφώνησαν οι γονείς του παιδιού και πριν από λίγο συναντήθηκα μαζί τους στο ΜΚΙΕ. Το παιδί τους είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση σωματική και ψυχολογική, οι γονείς επίσης είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και επιπλέον έχει καταρρακωθεί η αξιοπρέπειά τους από τις κλειστές πόρτες της πολιτείας. Αρχισα αμέσως τις προσπάθειες για να βρω το φάρμακο, δυστυχώς εμείς δεν το έχουμε και από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως είναι πολύ δύσκολη η εύρεσή του.

Ενώ είμαι με τους γονείς απέναντί μου οι οποίοι έχουν "κρεμαστεί" στην κυριολεξία από πάνω μου, εγώ μέσα αισθάνομαι ανήμπορος να βοηθήσω, προσπαθώ όμως να τους παρηγορήσω και να τους κάνω να νιώσουν αν μη τι άλλο αξιοπρέπεια και ελπίδα πως το φάρμακο θα βρεθεί, πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι μαζί τους σε αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια. "Δεν είστε μόνοι σας" προσπαθούσα να τους πω και να τους πείσω με πολλούς τρόπους. Και τότε έγινε... Με φώναξαν από τη γραμματεία πως κάποια κυρία με ήθελε επειγόντως στο τηλέφωνο. Πήγα αμέσως, ρωτάω τι θέλει και ακούω το εξής: "Είμαι από μια εθελοντική οργάνωση τάδε και μόλις μας πήρε τηλέφωνο ένας κύριος ο οποίος δεν μας είπε το όνομά του, αλλά θέλει να βοηθήσει σε οποιοδήποτε ιατρικό θέμα του ιατρείου σας, να καλύψει αν υπάρχει κάποια ανάγκη στο ιατρείο σας τώρα και μου είπε να σας πάρουμε τηλέφωνο. Εχετε κάποια ανάγκη;". Το ερώτημά της έμεινε μετέωρο προσμένοντας την απάντησή μου για αρκετά δευτερόλεπτα.

Μόλις τα κατάφερα ψέλλισα "ναι" και της περιέγραψα την περίπτωση του νεαρού. Σχεδόν αμέσως δρομολογήθηκε η αγορά του φαρμάκου από τον άγνωστο κύριο. Πριν από λίγο έφυγαν από το ιατρείο οι γονείς του παιδιού με δάκρυα στα μάτια, αλλά αυτά τα δάκρυα ήταν δάκρυα συγκίνησης, χαράς, ασιοδοξίας, δάκρυα που μόνο το μεγαλείο της αλληλεγγύης μπορεί να γεννήσει. Και η τελευταία φράση της μάνας φεύγοντας: "Σήμερα δεν σώθηκε η ζωή του παιδιού μου, σήμερα κατάλαβα πως υπάρχει Ελλάδα, κατάλαβα γιατί δεν θα γονατίσουμε, σήμερα γεννήθηκε και πάλι η ελπίδα μέσα μου. Σας ευχαριστώ!"».

- Ποια είναι η εικόνα που έχετε σήμερα για τους ανασφάλιστους πολίτες στη χώρα μας;

«Ο αριθμός των ανασφάλιστων ασθενών που προσέρχονται στο ΜΚΙΕ παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τους τελευταίους μήνες, ασθενών με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται εκτός από τον ιατρό τα φάρμακά τους ή και τις εξετάσεις τους.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ανεργίας, η οποία αγγίζει πλέον το 29%.

Αυτό που παρατηρούμε όλοι οι γιατροί του ΜΚΙΕ στην πρώτη επίσκεψη των νέων ασθενών είναι η ελλιπής αγωγή ή δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις η διακοπή της αγωγής μέχρι και αρκετούς μήνες εξαιτίας του αποκλεισμού τους από τη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ετσι βλέπουμε ασθενείς με υψηλές πιέσεις, με υψηλό σάκχαρο κ.τ.λ.

Παράλληλα αυξάνονται σε αριθμό οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας είτε για κάποια χειρουργική επέμβαση ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο και όλοι αυτοί οι ασθενείς βρίσκονται μπροστά σε ένα τραγικό αδιέξοδο: να νοσηλευτούν και να βρίσκονται χρεωμένοι στο Δημόσιο μιας και τα νοσήλιά τους πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι και αν δεν το κάνουν το κόστος μεταφέρεται στην εφορία, ή να μη νοσηλευτούν με τραγικές συνέπειες για την υγεία τους ή και για τη ζωή τους ακόμη.

Οι περισσότεροι ασθενείς δυστυχώς επιλέγουν να μη νοσηλευτούν, με αποτέλεσμα οι σοβαρές αναπηρίες και οι θάνατοι να αυξάνονται ραγδαία. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως ακόμη και τα νοσοκομεία που μας βοηθούσαν στη δωρεάν νοσηλεία των ανασφάλιστων ασθενών όπως το "Σισμανόγλειο", τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες δεν δέχονται ούτε αυτά να νοσηλεύσουν δωρεάν τους ανασφάλιστους ασθενείς ανεξαρτήτως της σοβαρότητος της παθήσεως».

- Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τα ανεμβολίαστα παιδιά;

«Είναι ένα μείζον πρόβλημα που πρέπει η πολιτεία να λύσει άμεσα γιατί γνωρίζουμε ως γιατροί πως εάν το ποσοστό αυτών των παιδιών αγγίξει το 30% η επανεμφάνιση νοσημάτων όπως η πολυομυελίτιδα είναι σίγουρη. Μια βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια μιας κοινωνίας ευρωπαϊκής χώρας το 2014».

Η λίστα με τα Κοινωνικά Ιατρεία της χώρας

Κοινωνικό Ιατρείο / Φαρμακείο Κατερίνης «Αλέκος Φτίκας»:

Στεγάζεται σε αποθήκη του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης (ΔΕ-ΤΕ-ΠΑ 18:00 - 21:00)

http://www.otoposmou.gr

Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά:

Ξενοφώντος 5 & Πελοπίδα, Πειραιάς

http://a-iatreio.blogspot.gr/

Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης Τήνου:

Υγεία, Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης, Λαϊκές Συνελεύσεις

http://all-tinos.blogspot.gr/

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Περιοχής Σχ. Τυφλών, Ευζώνων, Φαλήρου:

Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης, Χωρίς Μεσάζοντες, Παιδεία:

Θεσσαλονίκη Κολοκοτρώνη 4 (ισόγειο)

http://syneleysistef.files.wordpress.com

Αρτέμιδα - Σπάτα - Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μανόλης Γεράνιος:

Νομική Στήριξη, Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης, Ανταλλακτικά - Χαριστικά Παζάρια.

http://artemisdka.blogspot.gr/2012_10_01_archive.html

Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου η «Πράξη»:

Ταινίες, Νομική Στήριξη, Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης, Τροφή, Χωρίς Μεσάζοντες, Υποστήριξη από Λογιστές.

Θουκυδίδου 75, Αγιος Δημήτριος. Το δίκτυο αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου η «Πράξη» αποτελεί μία πρωτοβουλία πολιτών από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, που αντιστέκονται στην οικονομική κρίση που κάθε μέρα μεγαλώνει στη χώρα μας.

Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου:

Πολιτισμός, Ξένες Γλώσσες, Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης, Τροφή, Χωρίς Μεσάζοντες, Ανταλλακτικά - Χαριστικά Παζάρια

Ξηρογιάννη 15 & Λ. Παπάγου

http://diktioaz.blogspot.gr/

Δίκτυο Αλληλεγγύης Ιατρών Κηφισιάς:

Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 8078353. Κηφισιά. Το Δίκτυο αλληλεγγύης Ιατρών Κηφισιάς συστάθηκε με σκοπό να βοηθήσει τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και μετανάστες που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την χώρα μας. Παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, αλλά και φαρμακευτική κάλυψη από τα αλληλέγγυα κοινωνικά φαρμακεία διά μέσω του δικτύου της Αλληλεγγύης για όλους.

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

Λεωφόρος Κνωσού, (Κτήρια Πανεπιστημίου Κρήτης, Πτέρυγα Μ), Τ.Κ. 71409

http://www.koinoniaher.gr.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012 με σκοπό να προσφέρει έμπρακτη αλληλεγγύη σε συνανθρώπους μας που πλήττονται ιδιαίτερα από την τρέχουσα ηθική και οικονομική κρίση. Στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσπάθεια, η οποία βασίζεται στην ανθρωπιά και στην αλληλεγγύη και σε καμία απολύτως οικονομική, πολιτική, κομματική κατεύθυνση, εποπτεία, δέσμευση ή υστεροβουλία.

Δίκτυο Υγειονομικών Νέας Σμύρνης:

Στροφή Ν. Σμύρνη

Βρυούλων 14 http://strofi-ns.gr

Εθελοντικό Ιατρείο - Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου:

Καστρινογιαννάκη 12, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου

http://www.ethiatreio.com/

Εθελοντικό Κοινωνικό Ιατρείο Ρόδου:

Αγίου Ιωάννου 85 Ρόδος. 85100

http://www.ekifrodos.gr

Ιατρείο - Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας:

Πρέβεζα Πάροδος Θ. ΠΑΡΛΑ (Απέναντι από την είσοδο της Αγροτικής τράπεζας)

http://koinonikoiatreioprevezas.wordpress.com/

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Ναυπάκτου - Ολοι Μαζί:

Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης Ναύπακτος

Νόβα 26 και Κοτίνη 2 Ναύπακτος 30 300

http://oloimazinafpaktias.blogspot.gr

http://www.facebook.com/oloi.mazi.naupaktia

Κοινωνικό Ιατρείο Φυλής:

Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης

Φυλή Μιχαήλ Βόδα (κτήριο ΕΟΠΥΥ πρώην ΙΚΑ)

https://www.facebook.com/koinonikoiatriofylis

Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Νέας Ιωνίας:

Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης, Δημοτικά Ιατρεία Φαρμακεία

Σας ενημερώνουμε ότι από 23 Οκτωβρίου 2012 στο Α' ΚΑΠΗ Ν. Ιωνίας επί της Δ. Σολωμού και Φιλελλήνων 1 στην Ελευθερούπολη, πλησίον του σταθμού της Ν. Ιωνίας, λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο εντελώς δωρεάν για τους ανασφάλιστους συντοπίτες μας, καθώς και το Κοινωνικό Φαρμακείο για τη δωρεάν κάλυψη της φαρμακευτικής τους αγωγής, εφόσον χρειαστεί.

Φιλελλήνων 1 & Διονυσίου Σολωμού Ν. Ιωνία.

http://kifaneaionia.blogspot.gr

Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Τρικάλων:

Ομήρου 6, Τρίκαλα. Εντός Δημοτικού Κτηρίου Αριστοτέλη Αντωνίου

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγύης Θέρμης Θεσσαλονίκης (ΚΙΑΛΛΗ):

2ο χλμ. οδού Θέρμης-Τριαδίου

https://www.facebook.com/SynavliaKIALLY

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης:

(Δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)

http://mki-ellinikou.blogspot.gr/

Πρόγραμμα Στηρί-ΖΩ:

Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης, Τροφή. Ξενοφώντος 5 και Πελοπίδα - Κορυδαλλός

http://www.korydallos.gr/

Στροφή Νέας Σμύρνης:

Βρυούλων 14, Νέα Σμύρνη

http://strofi-ns.gr/

Φαρμακείο - Ιατρείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια:

Ταϋγέτου 60 (Είσοδος Πολιτιστικού Κέντρου Σχολείων Γκράβας)

http://koinonikofarmakeio.blogspot.gr/

Ιατρείο Αλληλεγγύης Μαγνησίας:

Βόλος. Στεγάζεται στον ΔΙΑΥΛΟ (Τοπάλη 54) με είσοδο από την Σκενδεράνη στο ισόγειο του κτηρίου

Ιατρείο Αλληλεγγύης Πατησίων - Αχαρνών:

Αθήνα - ΠΡΟΜΗΘΕΩΣ 73-75 (Κάτω Πατήσια-Σταθμός ΗΣΑΠ)

http://iatreioapa.blogspot.gr

Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης:

Πλακοπίτη 11 (χώρος ΚΗΦΗ Κοζάνης, κτήριο 40 Μάρτυρες) 50100

Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κολωνού - Ακ. Πλάτωνα - Σεπόλια:

Αμφιαράου 153

http://sineleusikolonou.blogspot.gr

Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου:

Χρυσολωρά 1

http://iatreioallperisteriou.wordpress.com/

Κοινωνική Αλληλεγγύη Αγίας Βαρβάρας:

http://www.kaab.gr

https://www.facebook.com/Κ.Α.AgiasBarbaras

Η Κοινωνική Αλληλεγγύη Αγίας Βαρβάρας είναι μια δομή που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία πολιτών του Δήμου μας. Ο βασικός λόγος που μας οδήγησε σε αυτή την ενέργεια έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας και κατ επέκταση -και μάλλον πολύ περισσότερο- την πόλη μας.

Κοινωνικό Δίκτυο Ιατρών & Φαρμακοποιών Ιλίου:

Ιδομενέως 32 - 3ος όροφος (απέναντι από τον ΟΤΕ Ιλίου)

https://el-gr.facebook.com/jakpotaki

Κοινωνικό Δίκτυο Ιατρών Ζωγράφου:

Ξηρογιάνη 15 & Λ. Παπάγου

http://diktioaz.blogspot.gr

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Λάρισας - Τόπος αλληλεγγύης:

Παπαναστασίου 117, Λάρισα

http://koinwnikoiatreiolarisas.blogspot.gr/

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας:

Κάνιγγος 33 και Στουρνάρη 1ος όροφος

http://kifagr.blogspot.gr

https://elgr.facebook.com/KoinonikoIatreioPharmakeio Athinas

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δράμας:

Εργατικό Κέντρο Δράμας, Ηπείρου 2

http://www.kifadramas.gr/

http://www.facebok.com/groups/kifadramas

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων:

Υγεία, Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης. Πλ. Κολοκοτρώνη 10, Χανιά

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Δήμου Παιονίας, Γουμένισσα:

Κέντρο νεότητας Γουμένισσας 18:00 - 20:00

https://el-gr.facebook.com/pages/%CE%9Α%CE%BF%CE%Β9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%Β9%CE%Β...

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Κιλκίς - Αθανάσιος Τηλιακός:

Σπάρτης 13, Κιλκίς

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χίου:

Εργατικού Κέντρου Χίου, Μαρτύρων 2

Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Πέμπτη 5.30-7.30 μ.μ.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης δήμου Σαλαμίνας:

Γ. Λουκά 36 Σαλαμίνα

http://stasi-zoiskias.blogspot.gr

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσπρωτίας:

Στεγάζεται στο ισόγειο του κτηρίου της πρώην μαθητικής Εστίας (έναντι Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας).

http://www.kiathesp.blogspot.com

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης:

Αισώπου 24 στο Βαρδάρη εργατικό κέντρο Θεσ/κης - εργατική εστία

http://www.kiathess.gr/

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Κορίνθου:

Αδειμάντου 83 (πρώην ΤΕΔΚ)

http://www.kiakorinthou.blogspot.gr/

Κοινωνικό Ιατρείο Βύρωνα:

Ελλησπόντου 12 Βύρωνας

http://k-iatreio.blogspot.gr/

Κοινωνικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Πύργου:

Στεγάζεται στο κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ, πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) (ΔΕ & ΤΕ 16:00-18:00)

Κοινωνικό Ιατρείο και Οδοντιατρείο Αργους - Μυκηνών:

Δημαρχείο Αργούς ΔΑΝΑΟΥ 3

Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας:

Οπισθεν παλαιού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Κτήριο Νοσηλευτικής Σχολής.

Τηλέφωνο: 27210-89840 e-mail: dikalkalamata@gmail.com

http://dikalkal.wordpress.com

Κοινωνικό Ιατρείο Κομοτηνής:

Πολυλειτουργικό κέντρο Κομοτηνής Μαρασλή και Πύργου γωνία 1 ( Δίπλα στο ξενοδοχείο Ανατόλια)

Κοινωνικό Ιατρείο Πάτρας:

Πλατεία Εργατικών Κατοικιών του νέου δρόμου

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αγίου Νικολάου Κρήτης:

Λευκών Ορέων 3, Παλιό Εργατικό Κέντρο

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Αλέξης έγραψε: (πριν 5 έτη)
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΛΠΙΔΑ...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατροί
Κοινωνικά ιατρεία
Συνεντεύξεις
Αλληλεγγύη