Έντυπη Έκδοση

40 καλλιτέχνες πραγματεύονται την έννοια του κράτους δικαίου στην ΑΣΚΤ

Το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος

Η ελευθερία της εικαστικής έκφρασης που αποπειράται, έστω και σε περιόδους υβριδικής δημοκρατίας, να ξορκίσει τις ανελευθερίες του δημόσιου βίου. Τέχνη, που καθρεπτίζει μια κοινωνία αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί το αντεστραμμένο είδωλό της, μιας και η ελευθερία έκφρασης των καλλιτεχνών δεν αντιστοιχεί πάντα στην κοινωνική πραγματικότητα που οι ίδιοι βιώνουν ως πολίτες.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει το John Jay College of Criminal Justice of the City of New York University με θέμα «Το κράτος δικαίου σε μία εποχή αλλαγής: ασφάλεια, κοινωνική δικαιοσύνη και διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς» (11-14 Ιουνίου), η ΑΣΚΤ θα φιλοξενήσει από τις 30 Απριλίου μια ενδιαφέρουσα έκθεση Ελλήνων και Αμερικανών εικαστικών με θέμα το «Κράτος δικαίου και το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος». Εργα από ένα ευρύ φάσμα Τεχνών (ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία, εγκαταστάσεις κ.ά.), προγενέστερων ή σύγχρονων, από καλλιτέχνες που όπως μας ανέφερε η επιμελήτρια της έκθεσης και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Θάλεια Βραχοπούλου, επελέγησαν με γνώμονα την ευαισθησία που επιδεικνύουν στα εν λόγω ζητήματα και τα οποία διαπερνούν την εικαστική τους έκφραση. Στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να κοινωνήσει στο ευρύτερο κοινό το έργο των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, αλλά και να κάνει τη φωνή τους αφορμή για έναν διεθνή διάλογο υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, που παρά τη φαινομενική πρόοδο των λαών δείχνει να βάλλεται διεθνώς. Το κράτος δικαίου και η έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας και πώς τα εν λόγω ζητήματα προσλαμβάνονται από καλλιτέχνες δύο συγκεκριμένων χωρών, γεγονός που αναμένεται να προσφέρει στους επισκέπτες της έκθεσης (που εν συνεχεία θα «ταξιδέψει» και στην Αμερική) την ευκαιρία μίας συγκριτικής θεώρησης. Διαφορές που δεν προκύπτουν μόνο από την πρόσληψη της βιωμένης πραγματικότητας (ατομικής ή συλλογικής) αλλά και της αντίστοιχης ιστορικής. Ενδεικτικά από την ελληνική συμμετοχή θα είναι τα έργα με αναφορές στη Μακρόνησο και τη Μικρασιατική Καταστροφή, η σύνδεσή τους με το παρόν μέσα από τα δημιουργικά φίλτρα των καλλιτεχνών, που, πέρα από το αμιγές ιστορικό τους πυρήνα, μας προϊδεάζουν και για τις δύο κύριες κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθούν οι Ελληνες καλλιτέχνες. Πολιτική και μετανάστευση.

Το ζήτημα ωστόσο στο οποίο αναμένεται να εστιάσουν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δεν αναφέρεται τόσο στην κοινωνική δικαιοσύνη εντός ενός νομικού πλαισίου (χωρίς να αμφισβητείται η ανάγκη ύπαρξής του), αλλά στην απαίτηση για μια κοινωνία που να είναι σε θέση να διατηρεί τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά της ανεξαρτήτως νόμων. Στο πάγιο ζήτημα της μη ταύτισης νόμιμου και ηθικού ακόμη και σε πρόσφατα ψηφισμένους νόμους, τίθεται και ένα επιπρόσθετο, μιας και ένας νόμος που κάποτε υπηρέτησε έναν αγαθό σκοπό, με το πέρασμα του χρόνου και την κοινωνική εξέλιξη δύναται να καταλήξει απαρχαιωμένος και αποστερητικός θεμελιωδών δικαιωμάτων. Καταστρατήγηση που δεν λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο σε ετερότητες αλλά και σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες που σε ορισμένες περιπτώσεις τυγχάνει να συναποτελούν ακόμη και την πλειοψηφία του εκάστοτε κοινωνικού συνόλου με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη μεταχείριση των γυναικών.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες

i info Αντωνόπουλος Αγγελος, Γρηγοριάδης Γιάννης, Δουλγέρης Χριστόφορος, Κεσσανλής Νίκος, Μανουσάκης Μιχάλης, Μεϊμάρογλου Δέσποινα, Μελανίτης Γιάννης, Μητρέντσε Χριστίνα, Μουζακίτη Ελένη, Μπασάνος Κώστας, Ξαγοράρης Ζάφος, Οικονομοπούλου Μαρία, Παπαδάτος Γεώργιος, Παπακωνσταντίνου Νίνα, Παπατζανάκη Αντωνία, Ποταμιάνου Αρτεμις, Ρήνας Βαγγέλης, Σαββίδης Γιάννης- Θεοδώρου Λίνα, Saura Art, Σπηλιόπουλος Μάριος, Σταματίου Κωνσταντίνος, Στράτου Δανάη, Τρανός Νίκος, Τσώλης Κώστας, Χακίμ Ντόρις, Χατζημιχάλης Γεώργιος, Ballweg Janet, Benavides Marcus, Fradkin Lucy, Frederick Helen, Gerritzen Helen, Gimpaya Frank, Giordano Joan, The Guerrilla Girls, Jeon Jeongho, Jung Hye-Seung, Kim Hee Sook, Kirk Anthony, Lee Inmi and McDonald Kyle, Lee Yujin, Lopes Cyriaco, Magnanti Renee, Miranda Ibrahim, Pangburn Bill, Popov Milena, Simms Arthur, Ting Mary, Visani Roberto, Walker Ericka.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά