Έντυπη Έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ» ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ FUNDS

«Εγκλημα σε τιμή ευκαιρίας»

Μετά τη Eurobank, χθες και η ΕΤΕ πήρε το πράσινο φως από το ΤΧΣ για έξοδο στις αγορές προς άγραν 2,5 δισ.

Ευθύνες για το colpo grosso, που συντελείται στη Eurobank, θα αναζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως προειδοποιεί με χθεσινή ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «...πρόκειται για έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας, αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενόψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας, υπέγραψε συμφωνία με ομάδα θεσμικών επενδυτών (!) με επικεφαλής τη Fairfax, για άντληση κεφαλαίων σε τιμή μετοχής 0,30 ―, δηλαδή 75% φθηνότερη απ' ό,τι κόστισε στο Δημόσιο (ΤΧΣ) και μάλιστα χαμηλότερη ακόμα και από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή!» για να συνεχίσει πως «...η προσφορά του αλλοδαπού επενδυτικού ομίλου αφορά το 47% περίπου της αύξησης, και είναι ποσού 1,332 δισ.

Ετοιμη για τα funds... Ετοιμη για τα funds... »Η διαδικασία κάλυψης και του υπολοίπου ποσού (μέχρι τα 2,864 δισ. ευρώ), δηλαδή 1,532 δισ., θα γίνει από εγχώριους και αλλοδαπούς θεσμικούς επενδυτές, χωρίς να αναμένεται σημαντική διαφοροποίηση στην τιμή.

»Το ΤΧΣ προχώρησε στην απόφαση αυτή μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις του Ν 4254/2014, που επιτρέπουν την εκποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας στις τράπεζες επί ζημία του Δημοσίου, διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή την απαλλαγή των μελών του Ταμείου από τις ευθύνες τους. Σημειώνεται ότι με τα 2,864 δισ. της αύξησης θα παραχωρηθεί το 50% + 1 μετοχή σε ιδιώτες, όταν το συνολικό κόστος για το ΤΧΣ για την απόκτηση του 94% της Eurobank ήταν πάνω από 11 δισ. ευρώ».

Αυτά σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που «σηκώνει» φέτος για τρίτη φορά ψηλά το θέμα των τραπεζών, κάνοντας -επί της ουσίας- λόγο για «εκβιαστική» παράδοση του χρηματοπιστωτικού συστήματος βορά στα «ξένα επενδυτικά funds».

Σε «έγκλημα» σε τιμή ευκαιρίας αναφέρεται η ανακοίνωση, με την «Ε» να σημειώνει (από τις 17 Μαρτίου) «Σε τιμή ευκαιρίας η συμμετοχή των ξένων».

Και ενώ το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα δ.σ. της Εθνικής αναβαλλόταν για χθες, ύστερα από εμπλοκή στην εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ έθετε ταυτόχρονα και θέμα Εθνικής στην περίπτωση που ετοιμάζεται το ίδιο κόλπο και για την ΕΤΕ.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι ακόμη μεγαλύτερες αν αποτολμήσουν να εφαρμόσουν το ίδιο κόλπο και για την Εθνική.

Τελικά χθες η Εθνική πήρε την έγκριση του ΤΧΣ ώστε να προχωρήσει στη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου.

Μετά το «πράσινο φως» του Ταμείου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ προχώρησε στη λήψη σχετικών αποφάσεων, που αφορούν στην α.μ.κ. ύψους έως 2,5 δισ. ευρώ.

Ανάδοχοι της διαδικασίας θα αναλάβουν η Morgan Stanley και η Goldman Sachs.

Ωστόσο οι δανειστές απλά επιβάλλουν τους όρους τους και η Αθήνα... υπακούει, οι άνθρωποι της τρόικας καθορίζουν το παιχνίδι με το ΤΧΣ (και το κάθε...ΤΧΣ) πειθήνια να εκτελεί. Ομηροι της τρόικας οι ελληνικές τράπεζες («Ε» της 7ης Φεβρουαρίου). Και στην περίπτωση της Eurobank, όπου τελικά μεγαλύτερος ξένος παίκτης είναι η γνωστή Capital (και όχι η Fairfax), η «εισβολή» των ξένων γίνεται με όρους απόλυτα ευνοϊκούς προς αυτούς και προφανώς σε βάρος του Δημοσίου, δηλαδή του Ελληνα φορολογουμένου.

Βέβαια η Capital (που θα επενδύσει 560 εκατ. ευρώ), η Fairfax (με 400 εκατ. ευρώ) και οι λοιποί συμμετέχοντες στο colpo grosso -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- είναι γνωστοί παίκτες... διασώστες προβληματικών τραπεζών, διεθνώς.

Ομως αυτό που διαφεύγει την εστίαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο πρόσφατος ρόλος της Fairfax στη... διάσωση της Bank of Ireland, το γεγονός πως Capital, Fidelity, Mc Kenzie και Brookfield ΔΕΝ δεσμεύονται με ρήτρα διακράτησης και το εξίσου σημαντικό ότι οι ξένοι θέτουν εξαρχής ζήτημα ενεργού συμμετοχής στην εταιρική διακυβέρνηση της Eurobank.

Να θυμόμαστε

Θυμίζουμε πως η Fairfax είχε τοποθετήσει περί τα 1,1 δισ. ευρώ στην Bank of Ireland το 2011 για να ρευστοποιήσει πρόσφατα ποσοστό της μετοχικής θέσης της με διψήφιες υπεραξίες. Μέρος αυτών των υπεραξιών φέρεται πως η Fairfax θέλει να «μοχλεύσει» σε εύλογο χρόνο μέσω της Eurobank επαναλαμβάνοντας το επιτυχημένο «ιρλανδικό» εγχείρημα. Οσον αφορά τη συμμετοχή των άλλων 4 «σπιτιών», με βάση τη συμφωνία μπορούν να πουλήσουν σε τρίτους την... αμέσως επομένη με ό,τι αυτό προοιωνίζεται για το γαϊτανάκι υπεραξιών, που έχουν στήσει τα «ξένα σπίτια» στην ελληνική αγορά - στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Μείζον ζήτημα, όμως, είναι και η προοπτική της ανάληψης εκτελεστικής/ουσιαστικής εξουσίας διοίκησης σε μία ελληνική τράπεζα, σήμερα στη Eurobank, αύριο ποιος ξέρει σε ποια άλλη συστημική. Αυτό γιατί, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, μέσω της «εισβολής» τους στις προβληματικές τράπεζες οι ξένοι αποκτούν τον ουσιαστικό έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του συστήματος (από ΜΜΕ, επιχειρηματίες, πολιτικούς, εταιρείες μέχρι δανειολήπτες, καταθέσεις κ.λπ.) εξουσιάζοντας τον επιχειρηματικό- οικονομικό-κοινωνικό ιστό της χώρας.

Ολα τα υπόλοιπα είναι φληναφήματα για πρωτοετείς της παλιάς ΑΒΣ Θεσσαλονίκης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Τράπεζες
ΣΥΡΙΖΑ
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας