Ηλεκτρονική Έκδοση

Η ΕΘνική δημοσιοποίησε τους όρους της αύξησης κεφαλαίου

Προς 30 λεπτά η νέα μετοχή της ΕΤΕ για να μαζέψει 2,5 δις ευρώ

Περίπου στο 1/4 της λογιστικής αξίας οι νέες μετοχές της τράπεζας

Με 30 ευρωλεπτά, θα πωλείται η νέα μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στην αύξηση κεφαλαίου 2,5 δις ευρώ που δρομολόγησε. Η λογιστική της αξία, είναι περίπου στα 1,2 ευρώ, ενώ στο ελληνικό δημόσιο, η ΕΤΕ έχει στοιχίσει 8,68 δις ευρώ, μέσω του Ταμείου ΤΧΣ, που πήρε δάνεια από την τρόικα.

Στο ελληνικό δημόσιο η «σωτηρία» της ΕΤΕ στοίχισε πέρυσι 8,68 δις ευρώ που έβαλε το Ταμείο ΤΧΣ, με δανεικά που πήρε από την τρόικα, έναντι μέτρων αφαίμαξης, που επιβλήθηκαν για το δάνειο αυτό. Άλλα 1,08 δις ευρώ έβαλαν οι μέτοχοι, σύνολο 9,756 δις ευρώ.

Τώρα η Εθνική Τράπεζα, κάνει αύξηση κεφαλαίου 2,5 δις ευρώ και πουλά τις νέες μετοχές, με τιμή 30 ευρωλεπτά τη μία (0,30 ευρώ). Άλλωστε και η Eurobank πρόσφατα έκανε αύξηση κεφαλαίου με την ίδια τιμή.

Στην περίπτωση της Εθνικής, ανακαλώντας και το σχετικό άρθρο του Στέφανου Μάνου, η λογιστική αξία της μετοχής σήμερα, είναι 1,2 ευρώ ανά μετοχή. Η νέα μετοχή είναι μόλις στο 1/4 της λογιστικής αξίας με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία…Ίλιγγος...

Εδώ η ανακοίνωση του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πέρυσι.

Τους όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, που θα εγκρίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, η οποία έχει οριστεί για τις 10 Μαΐου, δημοσιοποίησε σήμερα, Τρίτη του Πάσχα, η Εθνική Τράπεζα.

Ταυτόχρονα, η ΕΤΕ έχει ξεκινήσει και παρουσιάσεις σε διεθνείς επενδυτές για το 5ετές ομόλογο που θα εκδώσει προς άντληση ρευστότητας 750 εκατ. ευρώ, ενόψει του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών την ερχόμενη Πέμπτη. Το δάνειο με ομόλογο, θα προηγηθεί της αύξησης κεφαλαίου.

Την ευκαιρία για την έκδοση ομολόγου, δίνει η υπερκάλυψη αντίστοιχου δανείου που πήρε το δημόσιο ανοίγοντας το δρόμο για τις τράπεζες, που θα κεφαλαιοποιηθούν με τους όρους που γίνονται γνωστοί και θα πάρουν και φθηνότερα δάνεια, για να έχουν και κάποιο ρευστό, με καλύτερους όρους από πριν, ανεξάρτητα αν με αυτό τον τρόπο η υπόθεση της αναδιάρθρωσης των δανειστών του δημοσίου, πήγε πίσω με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα τουλάχιστον με την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, η άντληση έως 2,5 δις ευρώ νέων κεφαλαίων προορίζεται:

1. Να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα μεταξύ των εγκεκριμένων από την Τράπεζα της Ελλάδος ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων (ύψους 1.040 εκατ. ευρώ) και των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2.183 εκατ. ευρώ που έχει προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος,

2. Να ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας, ώστε να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία στην κεφαλαιακή της βάση ενόψει της εφαρμογής των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να υποβάλει αίτηση να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δις ευρώ όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

3 σχόλια

1 Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ έγραψε: (πριν 5 έτη)
ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ. ΤΟ 0,30 ΕΙΝΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΤΙΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΗ ΧΑΖΟΜΑΡΑ ΣΑΣ.
2 Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ έγραψε: (πριν 5 έτη)
ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
........................
(γ)Τιμή Διάθεσης:

Σχετικά με την τιμή διάθεσης προτείνει να καθοριστεί από την παρούσα Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα εγκρίνει την Αύξηση και την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων (στο εξής, η Τιμή Διάθεσης). Ειδικότερα, το ΔΣ προτείνει στους μετόχους της Τράπεζας όπως η Έκτακτη Γενική Συνέλευση προσδιορίσει την Τιμή Διάθεσης των Νέων Μετοχών λαμβάνοντας υπόψη την τιμή διάθεσης που θα προκύψει από τη διαδικασία υποβολής προσφορών από θεσμικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές σε βιβλίο προσφορών που θα ολοκληρωθεί πριν τη Γενική Συνέλευση στο πλαίσιο προσφοράς των Νέων Μετοχών στο εξωτερικό κατά τα αναλυτικώς αναφερόμενα κατωτέρω υπό (δ), καθώς και την ελάχιστη τιμή διάθεσης που θα οριστεί, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 και το άρθρο 7 παρ. 5 του ν. 3864/2010, ως ισχύει, από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Τιμή Διάθεσης θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές που θα αναλάβουν Νέες Μετοχές συμμετέχοντας στην Αύξηση.
H Τιμή Διάθεσης δεν θα υπολείπεται τα 0,30 ΕΥΡΩ ανά μετοχή (άρθρο 14 Κ.Ν. 2190/1920).
........................
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 0,30. ΣΗΝΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 0,30 ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ. Η ΑΓΟΡΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΥ 2.50ΚΑΙ 3 ΕΥΡΩ.
3 Ο/Η Δημήτρης έγραψε: (πριν 5 έτη)
Το περιεχόμενο των 2 παραπάνω σχολίων δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα βρεθούν στην αγορά μετοχές με τιμή πολύ μικρότερη από την δηθεν προνομιακή τιμή που θα εξασφάλιζαν για νέες μετοχές όσοι είχαν αγοράσει warrants, γεγονός που σημαίνει πως (εαν δεν υπάρχουν μετοχές πολλών "ταχυτήτων") όσοι κατέχουν warrants έπεσαν θύματα κοροϊδίας...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 3

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Τράπεζα
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα