Έντυπη Έκδοση

Η «εκκωφαντική σιωπή» των στρατιωτικών δορυφόρων

Κι όμως, ο απροσδιόριστος αριθμός δορυφόρων παρακολούθησης υψηλής ευκρίνειας, που φωτογραφίζουν με υπέρυθρες τη νύχτα, σε διαφορετικά μήκη κύματος και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, ούτε μιλιά ούτε ακρόαση...

Καλά κρυμμένα μυστικά, απ' ότι φαίνεται, θα μείνουν όσα είδαν οι στρατιωτικοί-κατασκοπευτικοί δορυφόροι Καλά κρυμμένα μυστικά, απ' ότι φαίνεται, θα μείνουν όσα είδαν οι στρατιωτικοί-κατασκοπευτικοί δορυφόροι Επιστρατεύθηκαν υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, αμυντικά συστήματα, ειδικά εξοπλισμένα πλοία, ελικόπτερα, αεροσκάφη, τηλεκατευθυνόμενα, υποβρύχια, σούπερ-ραντάρ, προωθημένη τεχνολογία. Συλλέχθηκαν στοιχεία, πληροφορίες, δεδομένα. Πουθενά το μαύρο κουτί, άφαντο το Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Και ξαφνικά, με φόντο τη δυστυχία των συγγενών, έπεσε η ιδέα (τρόπος του λέγειν): Να συνδράμουν οι στρατιωτικοί δορυφόροι. Δεν μπορεί, κάτι θα ξέρουν. Είναι παντός καιρού και τα ξέρουν όλα! Εδώ υπάρχουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης απειλών για αρχαιολογικούς χώρους -κατασκοπευτικοί δορυφόροι στην υπηρεσία της αρχαιολογίας.

Κι όμως, ο απροσδιόριστος αριθμός δορυφόρων παρακολούθησης υψηλής ευκρίνειας, που φωτογραφίζουν με υπέρυθρες τη νύχτα, σε διαφορετικά μήκη κύματος και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, ούτε μιλιά ούτε ακρόαση...

Οι δορυφόροι αυτοί εξυπηρετούν στρατιωτικούς σκοπούς: Οι λειτουργίες τους και οι τροχιές (τους) που ακολουθούν είναι διαβαθμισμένες. Πολλοί τέτοιοι δορυφόροι είναι κατασκοπευτικοί, που εντοπίζουν και καταγράφουν νύχτα-μέρα τις κινήσεις στρατιωτικών μονάδων και κατευθύνουν στρατηγικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς.

«Μια πιθανή (όμως) έκρηξη του αεροσκάφους στην ατμόσφαιρα είναι ένα βίαιο φαινόμενο το οποίο πιθανότατα δεν θα διέφευγε την καταγραφή του από τέτοιους στρατιωτικούς δορυφόρους. Βέβαια πάγια θέση των δύο μεγάλων δορυφορικών δυνάμεων είναι να μην αποκαλύπτουν τις τεχνικές ικανότητες τω στρατιωτικών τους δορυφόρων».

Παραθέτουμε αυτή την εντός των εισαγωγικών τοποθέτηση του επίκουρου καθηγητή στην Σχολή Ικάρων Αλέξανδρου Κολοβού, χωρίς να θέλουμε να (ξανα)ανακαλύψουμε την Αμερική. Απλώς όσο κοινότοπη κι αν είναι άλλο τόσο πιο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκεται:

«Δεν μιλά για τα αίτια (είναι μια άλλη ιστορία) αλλά για την χωρίς ίχνη αιφνίδια εξαφάνιση του Μπόινγκ 777».

Απορίες

Είναι δυνατόν να υπάρχουν σύγχρονα υπερόπλα, «αόρατα» εξελιγμένα λέιζερ, που να μπορούν να καταστρέφουν και να εξαφανίζουν ολοσχερώς μεγάλα αντικείμενα, όπως ένα Μπόινγκ 777; Ή μήπως ενώ επικρατούσε εσκεμμένα παγκόσμια ηλεκτρονική «τύφλωση», κάποιοι μάζευαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους; Σενάρια θα μου πείτε. Ο λόγος χωρίς φραστικές σάλτσες και μυστήριο στον καθηγητή και εν αποστρατεία ταξίαρχο: «Στην περίπτωση της εξαφάνισης του μαλαισιανού αεροπλάνου, έχουν αναφερθεί διαφορετικοί τύποι δορυφόρων, που συνέδραμαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην προσπάθεια εντοπισμού του: Οι δορυφόροι αναγνώρισης, που εντόπισαν συντρίμμια στη θάλασσα, και ένας τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που, από την ανάλυση των εκπομπών του αεροσκάφους, κατάφερε να βρει τη νότια πορεία της πτήσης ΜΗ370 στον Ινδικό ωκεανό. Και έτσι βοήθησαν στο να γίνουν πιο συγκεκριμένες οι έρευνες πάνω από μια μικρότερη περιοχή. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία δορυφόρων που δυνητικά θα μπορούσε να είχε εντοπίσει το αεροσκάφος, εάν αυτό είχε καταστραφεί στην ατμόσφαιρα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία «είναι οι μόνες χώρες που διαθέτουν στρατηγικούς δορυφόρους έγκαιρης προειδοποίησης: Μπορούν να διακρίνουν αμέσως οποιαδήποτε εκτόξευση είτε διηπειρωτικού πυραύλου ICBM είτε πυραύλου από υποβρύχιο SLBM, αφού χρησιμοποιούν τηλεσκόπιο με υπέρυθρους ανιχνευτές, για να εντοπίσουν φωτεινά καυσαέρια που παράγουν κατά το πρώτο στάδιο της εκτόξευσής τους».

Οι δορυφόροι αυτοί «μπορούν και παρακολουθούν την τροχιά του πυραύλου, για όσο διάστημα βέβαια αυτός πυροδοτείται. Παρακολουθώντας έτσι τον πύραυλο, στο πρώτο στάδιο της πορείας του, είναι δυνατός ο υπολογισμός της περιοχής που θα προσβάλει. Οταν εκτοξεύεται παράγονται καυσαέρια, τα οποία αποτελούνται από τα προϊόντα ανάφλεξης του καυσίμου (κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς). Τα μόρια αυτών των ουσιών εκπέμπουν έντονα».

Το καταγραφικό όργανο που χρησιμοποιείται από τους δορυφόρους έγκαιρης προειδοποίησης «περιέχει πολλούς μικρούς ανιχνευτές, που είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε να είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος 2,7 μικρών» (στοιχεία από το «Διάστημα και εθνική ασφάλεια», εκδόσεις «Ποιότητα»).

Καταγραφές

Ολα αυτά συνηγορούν στο ότι το Μπόινγκ «δεν θα διέφευγε την καταγραφή του από τέτοιους στρατιωτικούς δορυφόρους». Ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος «Inmarsat» είναι αυτός που κατέγραψε τα επτά ωριαία σήματα PING, τα οποία εξέπεμψε ένα τερματικό του που βρισκόταν στο αεροσκάφος και τα οποία περιείχαν μόνο την ώρα και τη συχνότητα εκπομπής. Από την ανάλυση αυτών των εκπομπών, σε συσχετισμό και με ανάλογες εκπομπές άλλων αεροσκαφών, προσδιόρισαν ότι πιθανότατα η πτήση είχε κινηθεί προς το Νότιο Ινδικό ωκεανό, προσδιορίζοντας έτσι την περιοχή έρευνας στο 3% της αρχικής.

Ενας ακόμα τύπος που συνέδραμε στην προσπάθεια εντοπισμού του Μπόινγκ, είναι οι δορυφόροι αναγνώρισης: «Τα τρία εμπορικά συστήματα που κατέγραψαν συντρίμμια στις εικόνες τους, μπορούσαν στην καλύτερη των περιπτώσεων να πετούν μια φορά την ημέρα πάνω από τις περιοχές ενδιαφέροντος (...) Και οι τρεις εικόνες που έδειχναν συντρίμμια, είχαν ληφθεί ημέρα από οπτικούς αμερικανικούς, κινεζικούς και γαλλικούς δορυφόρους. Το κύριο μειονέκτημα για την καλή ευκρίνεια που απαιτείται για να δει κανείς μικρά αντικείμενα ενδιαφέροντος, όπως συντρίμμια, είναι η μικρή ένταση των εικόνων τους».

Συνήθως «οι δορυφόροι που έχουν καλή ευκρίνεια, για παράδειγμα αυτοί που εντοπίζουν αντικείμενα διαστάσεων μεγαλύτερων του ενός μέτρου, βλέπουν μικρές περιοχές από κάτω τους της τάξης των 15x15 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα συντρίμμια βρίσκονται πιο πέρα από το ίχνος των δορυφόρων, απλώς δεν θα καταγραφούν».

Αν κατά την εξέλιξη των ερευνών οι συνεργαζόμενοι στολίσκοι διαφορετικών χωρών της ευρύτερης περιοχής, με την υποστήριξη εξελιγμένων συστημάτων ξηράς και αέρος, δεν κατάφεραν να περισυλλέξουν συντρίμμια ή ακόμα και πτώματα, οφείλεται ίσως... στην καθυστέρηση του 7ου στόλου των ΗΠΑ. Η δήλωση του Αμερικανού διοικητή William Marks, που περίμενε να του πουν οι Μαλαισιανοί πότε να πάει να ψάξει, τα λέει όλα. Οταν ο γίγαντας ζητάει... άδεια από τον ασιατικό κοντορεβιθούλη, κάτι δεν πάει καλά!

Πού 'ν' το, πού 'ν' το το δαχτυλίδι;

Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Στη στήλη
Σφαίρα είναι και γυρίζει