Έντυπη Έκδοση

Λυρική και Βιβλιοθήκη παραδίδονται το 2016

Στο Κέντρο Επισκεπτών, έναν μικρό χώρο που βλέπει πανοραμικά το υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), μας μίλησε η διοικητική διευθύντριά του, Ελλη Ανδριοπούλου, για να μας ενημερώσει πρωτίστως για την πορεία των εργασιών του ΚΠΙΣΝ το οποίο αναμένεται να στεγάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ενα έργο μείζονος σημασίας, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνολικού κόστους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Με τους εργάτες και τους γερανούς να δουλεύουν πυρετωδώς, η Ελλη Ανδριοπούλου μάς διαβεβαίωσε ότι οι κατασκευές δεν έχουν παρεκκλίνει από το αρχικό τους χρονοδιάγραμμα (που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2015) με τους σκελετούς των κτηρίων έτοιμους να ολοκληρωθούν τον προσεχή Ιούλιο.

Η ανέγερση της Λυρικής Σκηνής βρίσκεται ήδη στον 6ο και τελευταίο όροφο, ενώ οι τέσσερις όροφοι της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένει μόνο η κατασκευή ενός εσωτερικού πύργου. Κομβικής σημασίας κρίνεται η τοποθέτηση του ενεργειακού στεγάστρου των κτηρίων που αναμένεται το προσεχές διάστημα. Το πάρκιν, το τρίτο μεγάλο κτήριο του Κέντρου Πολιτισμού, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ 1.200 περίπου δέντρα αναμένεται να μεταφυτευτούν για τη δημιουργία ενός Πάρκου 170.000 τ.μ. που θα πλαισιώσει το χώρο. Αναφορικά με τα αρχαία ευρήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των έργων, η Ελλη Ανδριοπούλου μάς ενημέρωσε ότι θα εκτεθούν -μεγάλο μέρος τους- στο μόνιμο κέντρο επισκεπτών που θα κατασκευαστεί στην είσοδο του πάρκου και θα είναι ανοιχτό στο κοινό.

Το προσωρινό Κέντρο Επισκεπτών, όπου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2013 (Τρίτη-Κυριακή 10 π.μ. - 8 μ.μ.) και επιτελεί τρεις βασικούς σκοπούς. Να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να παρακολουθούν, σχεδόν πανοραμικά την εξέλιξη του έργου κατασκευής. Να υπάρχει ένας τόπος ενημέρωσης του κοινού καθώς και διάδρασης με το Κέντρο Πολιτισμού πριν ακόμη εγκαινιαστεί, καθώς και να φιλοξενεί εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα τα οποία θα αποτελέσουν προπομπό των προγραμμάτων που θα φιλοξενηθούν εν συνεχεία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Εχοντας ήδη δεχτεί περισσότερους από 14 χιλιάδες επισκέπτες, θα διοργανώνει μέχρι την αποπεράτωση του έργου πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος διεύθυνσης Πάνος Παπούλιας: «θα είναι μοναδικά, καθώς θα έχουν άμεση σχέση με τη νέα τοπογραφία που δημιουργείται στο Κέντρο Πολιτισμού. Προγράμματα που σχετίζονται άμεσα με τους φορείς που πρόκειται να φιλοξενήσει».

Ολόκληρη η κατασκευή αναμένεται να παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο το 2016. Ενα έργο στο οποίο αυτή τη στιγμή απασχολούνται 1.200 εργάτες και αναμένεται να αυξηθούν σε 1.500.

Ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, αφού προηγουμένως παρομοίασε την κατασκευή με μια πολύτιμη σπορά που απαιτεί ανάλογη φροντίδα και κόπο προκειμένου να ευδοκιμήσει, εστίασε στη δημιουργία της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης, «οι υπηρεσίες της οποίας θα συνδέσουν μικρούς και μεγάλους με τη δημιουργικότητα, τη γνώση και την εκπαίδευση και θα φέρουν στην επιφάνεια όλο τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού» [...]. «Σήμερα δεν βλέπουμε μόνο τα κτήρια να ανυψώνονται αλλά και τον ανθρώπινο παράγοντα που συμμετέχει σε αυτό είτε ως προσωπικό, εργάτες αλλά και επισκέπτες. Ολα αυτά γίνονται χωρίς θόρυβο με υπομονή και μεθοδικότητα, συνεργασία και εμπιστοσύνη και πρωτίστως με το απαραίτητο μέτρο που λαμβάνει υπόψη του μια κοινωνία που δυσκολεύεται να βρει το δρόμο της προς την ανάπτυξη και τη δημιουργία». Κλείνοντας, και φανερά συγκινημένος, μας μετέφερε αυτούσια τα λόγια των εργατών, τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους όχι μόνο για το ίδιο το φιλόδοξο εγχείρημα αλλά για το γεγονός ότι σε πολύ δύσκολες ημέρες (ειδικά στον κλάδο των κατασκευών) έχουν πρόσβαση στην πολύτιμη εργασία.

* Info: Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε αριθμούς:

* Εθνική Βιβλιοθήκη: 22.000 τετραγωνικά μέτρα εμβαδόν, 750.000 βιβλία, 4.500 χειρόγραφοι κώδικες, 220.006 ψηφιοποιημένα φύλλα εφημερίδων, 20 μέτρα μήκος η κάθε πλευρά του Πύργου των βιβλίων, 900 τετραγωνικά μέτρα το εμβαδόν του αναγνωστηρίου στην κορυφή του λόφου.

* Εθνική Λυρική Σκηνή: 28.000 τετραγωνικά μέτρα εμβαδόν, 1.400 θέσεις θεατών στην κεντρική αίθουσα, 115 μουσικοί στην ορχήστρα, 3 μαέστροι, 160 μονωδοί, χορωδοί και χορευτές στα καμαρίνια, 12 βαγονέτα σκηνής, 4 ασανσέρ σκηνής.

* Συνολικό αρχιτεκτονικό έργο: 100 μέτρα μήκος η κάθε πλευρά του ενεργειακού στεγάστρου, 40 μεταλλικοί στύλοι το στηρίζουν, χτίζεται από 11 γερανούς. 600 εκατομμύρια ευρώ κόστος.

* Πάρκο: 170.000 τετραγωνικά μέτρα το εμβαδόν, 1.219 δέντρα, 310.714 θάμνοι, 32 μέτρα πάνω από τη θάλασσα θα φτάσει η κορυφή του λόφου, ενώ το κανάλι του ΚΠΙΣΝ θα έχει 400 μέτρα μήκος και 30 πλάτος.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Νικος Νικολαιδης - ΣΦ έγραψε: (πριν 6 έτη)
Το μονο μελανο σημειο ειναι η συγκοινωνια προς αυτο. Εφοσον εχει αποφασιστει να φτιαχτει γραμμη ΜΕΤΡΟ προς Πειραια θα επρεπε να λαβουν υποψη τους οι ιθυνοντες οτι συγκοινωνια για το Κεντρο Νιαρχος γινεται μονο με Τραμ.
Αλλα η σταση - που λεγεται σταση "Τζιτζιφιες" - βρισκεται τουλαχιστον 100 μετρα απ το Κεντρο Νιαρχος και βρισκεται στη μεση της λεωφορου Ποσειδωνος ! Δηλαδη καποιος για να επιστρεψει καποια βιβλια αν δεν εχει αυτοκινητο ( 'η αν ειναι ανηλικος/η 'η υπερηλικος/η ) θα πρεπει να παιζει τη ζωη του/της κορωνα-γραμματα για να φτασει στο Κεντρο. Ταυτοχρονα, τα Σαββατο-Κυριακα - που υποτιθεται ο κοσμος θα το επισκεπτετε - και το ΣΕΦ και το Καραισκακη στο Φαληρο εχουν αγωνες και το Τραμ θα γεμιζει χουλιγκανς...

Γινεται αυτο επιτηδες, δε γνωριζω...Παντως κατι πρεπει να γινει. Δεν ειναι δυνατον οποιος δεν εχει αυτοκινητο να μη μπορει να πηγαινει σ αυτο το στολιδι πολιτισμου. Τι κανει το ελληνικο κρατος ; 600 εκατ ευρω δωρεα δεν ειναι αρκετα για να συνεισφερει κι αυτο λιγο ;
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Βιβλιοθήκη
Βιβλιοθήκη
Αρχιτεκτονική
Τέχνη/Πολιτισμός
Εθνική Λυρική Σκηνή