Έντυπη Έκδοση

Σούπερ μικρόβια δεν χαμπαριάζουν από αντιβιοτικά

Παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελεί η αντίσταση των μικροβίων στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, σύμφωνα με μελέτη της παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας η οποία ανέλυσε πρόσφατα δεδομένα σε 14 χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη «μετά-αντιβιοτικών εποχή» οι άνθρωποι θα πεθαίνουν από απλές μολύνσεις οι οποίες αν και είναι ιάσιμες εδώ και δεκαετίες, δεν θα ανταποκρίνονται πλέον στα αντιβιοτικά. Η μελέτη εστιάζει σε 7 διαφορετικά βακτήρια τα οποία είναι υπεύθυνα για κοινές ασθένειες όπως η πνευμονία, η διάρροια και οι μολύνσεις στο αίμα οι οποίες θα είναι θανατηφόρες στο μέλλον για τους μισούς και πλέον ασθενείς.

Συγκεκριμένα, τη δεκαετία του 1980 τα αντιβιοτικά ήταν αποτελεσματικά σχεδόν στο 100% των κρουσμάτων του μικροβίου Ε. Coli που προκαλεί λοιμώξεις του ουροποιητικού. Σήμερα σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις είναι αναποτελεσματικά. Παρόμοια, αν όχι χειρότερη, είναι η εικόνα για τη θεραπεία κατά της γονόρροιας, μιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης ασθένειας που ευθύνεται για περιπτώσεις υπογονιμότητας. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το μικρόβιο, από το οποίο μολύνονται ένα εκατομμύριο άνθρωποι κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, έχει αναπτύξει αντίσταση στα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα η νόσος να επανεμφανίζεται σε Βρετανία, Αυστρία, Αυστραλία, Καναδά, Γαλλία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Σλοβενία και Σουηδία.

Σύμφωνα με την ΠΟΥ, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να εστιάσουν στην παρασκευή νέων, πιο εξελιγμένων αντιβιοτικών, ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να καθυστερήσει η εξέλιξη αυτού του φαινομένου.

(ΠΗΓΕΣ- BBC)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Υγεία
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)