Ηλεκτρονική Έκδοση

Πορτογαλία: Ανακοινώνει έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον πορτογαλικό λαό, ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να βγει από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Πορτογαλίας εντός του Μαϊου, χωρίς να ζητήσει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από τους ευρωπαίους εταίρους. Για σωστή απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο και προασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας μίλησε ο πρωθυπουργός.

Πέδρου Πάσους Κοέλιου  REUTERS/Hugo Correia Πέδρου Πάσους Κοέλιου REUTERS/Hugo Correia Η Πορτογαλία θα γίνει η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης, μετά την Ιρλανδία, που θα βγει από ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την απόφαση αυτή και, όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως, θα υποστηρίξει τις πορτογαλικές αρχές και τον πορτογαλικό λαό σε αυτή την αυτεξούσια επιλογή" ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Σιμ Κάλας σε μια ανακοίνωσή του. Η Λισαβόνα αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την απόφασή της στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών,στο σημερινό Eurogroup.

Η απόφαση της κυβέρνησης να βγει από το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού της χωρίς το λεγόμενο "δίχτυ ασφαλείας" θεωρείται από οικονομικούς αναλυτές μια επιτυχία για τον Πάσους Κουέλιου, καθώς η Λισαβόνα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών τηρώντας το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το Μνημόνιο. Η Πορτογαλία είχε αναγκαστεί να ζητήσει τον δανεισμό της από την τρόικα το 2011.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση κατάφερε να τηρήσει τους στόχους σε ό,τι αφορά την μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Τα μέτρα λιτότητας αμφισβητήθηκαν έντονα, με σοβαρότερη την πρόκληση που έθεσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας, που απέρριψε ως αντισυνταγματικά πολλά από αυτά.

"Οι πορτογαλικές αρχές κατέγραψαν ένα σθεναρό ιστορικό εφαρμογής της πολιτικής για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας", ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της.

Η οικονομία της Πορτογαλίας υπέστη τη χειρότερη ύφεση μετά τη δεκαετία του 1970 κατά τη διάρκεια του προγράμματος δανεισμού της, αλλά επανήλθε στην ανάπτυξη πέρυσι και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της μειώθηκαν φέτος, τονώνοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης για τις προοπτικές αναχρηματοδότησής της από τις αγορές. Τα 10ετή ομόλογα της Πορτογαλίας έχουν αυτή τη στιγμή απόδοση 3,65%, ένα επίπεδο που είναι κοντά στο χαμηλό οκταετίας. Το επιτόκιο είχε φθάσει σχεδόν στο 17% στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, το 2012. Τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έχουν απόδοση 220 μονάδες βάσης υψηλότερη από τα αντίστοιχα γερμανικά δεκαετή ομόλογα αναφοράς. Πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η Λισαβόνα θα αναγκαζόταν να ζητήσει ελάφρυνση χρέους, όπως η Ελλάδα, αλλά η Πορτογαλία τελικά ακολούθησε τα βήματα της Ιρλανδίας.
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πορτογαλία
Τρόικα