Έντυπη Έκδοση

Επιχείρηση σωτηρίας 207 μεταναστών

Οι 147 μετανάστες που διασώθηκαν νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, γύρω στις 2.30 το μεσημέρι της Κυριακής, αποβιβάσθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά και μεταφέρθηκαν προσωρινά σε εγκατάσταση του Λιμενικού.

Διαβεβαίωσαν τις ελληνικές αρχές ότι το σκάφος τους έπλεε ακυβέρνητο, προσθέτοντας ότι οι διακινητές τούς είχαν εγκαταλείψει.

Είναι Σύροι και Αιγύπτιοι, ταλαιπωρημένοι από το πολυήμερο ταξίδι στη θάλασσα, αλλά καλά στην υγεία τους. Ανάμεσά τους είναι πέντε γυναίκες και επτά παιδιά. Αντίστοιχη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα πραγματοποιήθηκε και στη Σαμοθράκη.

Την περασμένη Παρασκευή, οι μετανάστες είχαν καλέσει από το ακυβέρνητο σκάφος τον αριθμό «112» ζητώντας βοήθεια. Σχεδόν αμέσως έφθασαν στο σημείο (θαλάσσια σύνορα έρευνας Ελλάδας-Μάλτας) σκάφη του ελληνικού αλλά και του μαλτέζικου Λιμενικού.

Η διάσωσή τους έγινε με συνεργασία του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης με το RCC Μάλτας. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχε κι ένα εμπορικό πλοίο (τάνκερ) με σημαία Μάλτας, το «Southern Spirit», το οποίο τους οδήγησε στον Πειραιά.

Το σκάφος έπλεε στα όρια του ελληνικού και του μαλτέζικου χώρου έρευνας και διάσωσης, σε σημείο που βρισκόταν πιο κοντά στις ελληνικές ακτές.

Μετά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης οι μετανάστες οδηγήθηκαν σε προσωρινό χώρο του Λιμενικού (Σχολή Λιμενοφυλάκων) για την καταγραφή τους και θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία. Στη συνέχεια θα παραδοθούν στις αστυνομικές αρχές, όπως προβλέπεται, για την περαιτέρω διοικητική μεταχείριση (έκδοση, κατά περίπτωση, αποφάσεων κράτησης ή απέλασης).

Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες είναι Αιγύπτιοι, εκ των οποίων ορισμένοι αποτελούν οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Φαίνονται αρκετά ταλαιπωρημένοι από τη θάλασσα, αλλά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τα πρώτα τους λόγια, ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αίγυπτο κι έπλεαν αρκετές μέρες.

Τις πρώτες στιγμές, μετά την αποβίβασή τους στο λιμάνι του Πειραιά, μέλη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τούς παρέδωσαν ατομικά ανθρωπιστικά πακέτα με είδη υγιεινής και υπνόσακους. Οι αρχές έχουν ενημερωθεί για την περίθαλψη και σίτισή τους.

Και στην Αλεξανδρούπολη

* Το πρωί της Κυριακής, επίσης, βόρεια της Σαμοθράκης εντοπίστηκαν σε μικρό σκάφος περίπου 60 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν στο νησί και επίκειται η μεταφορά τους στην Αλεξανδρούπολη, που είναι διοκητικά αρμόδια.

Οι μετανάστες εξέπεμψαν σήμα κινδύνου, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί η λέμβος στην οποία επέβαιναν από λιμενικά σκάφη που τη ρυμούλκησαν στην Καμαριώτισσα. Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν δύο περιπολικά σκάφη κι ένα φουσκωτό. Οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες