Έντυπη Έκδοση

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΟΥΣ

ΑΡΕΝ-ΔΑΠ, στην αρένα των φοιτητικών

Εκτιμάται ότι θα κερδίσει σε ποσοστά το ΚΚΕ. Σταθερή δύναμη στα Πανεπιστήμια θεωρείται και η ΕΑΑΚ

Επί ποδός πολέμου οι κομματικές παρατάξεις, οι οποίες αύριο ρίχνονται στη μάχη των φοιτητικών εκλογών στήνοντας κάλπες σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Φοιτητές και σπουδαστές ψηφίζουν για 28η χρονιά προκειμένου να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα ιδρύματα όπου φοιτούν.

 Βασικοί αντίπαλοι, η κυβερνητική ΔΑΠ, που έχει το προβάδισμα τα τελευταία χρόνια, και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΡΕΝ. Αποδυναμωμένη εμφανίζεται η ΠΑΣΠ -το αποτύπωμά της σε πολλές σχολές έχει διασπασθεί- εξαιτίας της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και στα μέτρα του Μνημονίου, ενώ εκτιμάται ότι θα κερδίσει σε ποσοστά το ΚΚΕ, κυρίως στα ΤΕΙ, τα οποία έχουν πληγεί από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των τμημάτων τους. Σταθερή δύναμη στα Πανεπιστήμια θεωρείται και η ΕΑΑΚ, η οποία διατηρούν αποστάσεις από τις άλλες αριστερές παρατάξεις και κατεβαίνει με πιο σκληρές θέσεις.

* Νέα παράταξη στις φοιτητικές εκλογές -κατεβαίνει σε 15 συλλόγους στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και σε 2 στο ΤΕΙ Πάτρας- είναι το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας, το οποίο αποχώρησε από την Αριστερή Ενότητα και «θα δώσει τη μάχη κόντρα στην αδιέξοδη κομματική καταγραφή των υπαρκτών φοιτητικών παρατάξεων. Στο δύσκολο περιβάλλον της κρίσης φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε ένα διακριτό ρεύμα αμφισβήτησης στους φοιτητικούς χώρους κόντρα στην απραξία και την αναμονή. Θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη για να απομονωθούν οι μνημονιακές παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ στις φοιτητικές εκλογές. Επιμένουμε ότι η φοιτητική αριστερά ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, μοιάζει ζαλισμένη και ανέτοιμη στο νέο περιβάλλον της κρίσης να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα που έχει. Αγωνιζόμαστε για να συγκροτηθεί ένα Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας. Στις φοιτητικές εκλογές ψηφίζουμε για ζωή, σπουδές, δουλειά με αξιοπρέπεια! Να αντισταθούμε στην απραξία! Υπάρχει άλλος δρόμος, της προκοπής και της αξιοπρέπειας!».

* Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Σε μια εποχή που τα ΑΕΙ καλούνται περισσότερο από ποτέ να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της κοινωνίας και να καταστούν μοχλοί ανάπτυξης για τη χώρα, υπάρχει λόγος να ψηφίσεις στις φοιτητικές εκλογές». «Σε μια εποχή που τα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα καλούνται περισσότερο από ποτέ να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της κοινωνίας και να καταστούν μοχλοί ανάπτυξης για τη χώρα, υπάρχει λόγος να ψηφίσεις στις φοιτητικές εκλογές, υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί μια νέα ένωση που θα ανασυντάξει το φοιτητικό κίνημα, βγάζοντας μπροστά τους συλλόγους μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών στα Πανεπιστήμια και το Εθνικό Συμβούλιο Σπουδαστών στα ΤΕΙ. Υπάρχει λόγος να ενεργοποιηθούν τα συλλογικά όργανα αποφάσεων με κανόνες ορθής λειτουργίας και τη συμμετοχή όλων των φοιτητών». Η αφίσα της ΠΑΣΠ στα ελληνικά πανεπιστήμια εν όψει φοιτητικών εκλογών 2014 κυκλοφορεί με κεντρικό σύνθημα «Κάνω την αλλαγή, επιλέγω ΠΑΣΠ».

* Η ΑΡιστερή ΕΝότητα της Νομικής τονίζει την ανάγκη «να χτίσουμε το κοινό όνειρό μας, με γνώμονα πάντα την αλληλεγγύη. Ενα όνειρο που δεν μπορούμε πια να το αφήσουμε άπιαστο. Υπό αυτές τις συνθήκες που ζούμε και σπουδάζουμε δεν μπορούμε να το βάλουμε κάτω, δεν μπορούμε να κουραστούμε και να τα παρατήσουμε. Πρέπει να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Θα χτίσουμε το πανεπιστήμιό μας ξανά από την αρχή, βάζοντας αυτή τη φορά στα θεμέλια την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, τις ανάγκες και τα όνειρά μας. Καιρός για χάσιμο πια δεν υπάρχει. Χρειαζόμαστε δράση για να τους ανατρέψουμε. Χρειαζόμαστε ενότητα, για να μπορούμε να ονειρευόμαστε ελεύθερα».

«Σε δυο πράγματα εστιάζουμε, το πανεπιστήμιο χτυπιέται και υποβαθμίζεται και το μέλλον μας επίσης. Οι φοιτητικές εκλογές είναι δημοψήφισμα για να δούμε πόσο καταδικάζεται ή επικυρώνεται η κυρίαρχη πολιτική», τονίζει ο Μιχάλης Κατερίνης-Λινάρδος, μέλος της ΑΡιστερής ΕΝότητας.

* Μέλη της ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση) Αλεξανδρούπολης τονίζουν πως στις αυριανές εκλογές «δηλώνουμε ότι δεν ανεχόμαστε άλλο να είμαστε η γενιά της ανεργίας και της μετανάστευσης. Οι φοιτητικές εκλογές είναι μια πρώτη σφυγμομέτρηση της σπουδάζουσας νεολαίας, με επόμενες να ακολουθούν τις δημοτικές, τις περιφερειακές και ευρωεκλογές. Σε αυτό το διάστημα συνολικά χρειάζεται ενίσχυση-στήριξη και στράτευση με την αντικαπιταλιστική αριστερά. Την αριστερά που παλεύει τώρα για την επιβολή των αναγκών μας μέσα από αγώνες και δεν τα αφήνει για τη μελλοντική κυβέρνηση ή για τη μέρα της κρίσης. Την αριστερά που τώρα δίνει μάχη ώστε ο λαός να οργανωθεί παντού. Στα σωματεία, στους συλλόγους, στις γειτονιές. Οπου ζει και αναπνέει η εργατική τάξη και η νεολαία. Η ενίσχυση αυτής της αριστεράς δίνει ηχηρό χαστούκι στα κοράκια του κεφαλαίου, της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της φασιστικής τους εφεδρείας».

* Σύμφωνα με την Πανσπουδαστική οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι είναι οι ίδιοι οι φοιτητές και οι σπουδαστές, είναι η κοινή συλλογική δράση τους. «Είναι τα όνειρα, οι ανάγκες, οι διεκδικήσεις τους. Είναι η ανταλλαγή απόψεων και αγωνιών για το παρόν και το μέλλον τους. Είναι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους. Μπορούν να γίνουν η δύναμή τους. Γι' αυτό οι εκλογές για τα όργανα των συλλόγων έχουν σημασία και μπορούν να γίνουν υπόθεση των ίδιων των φοιτητών και των σπουδαστών».

Να σημειωθεί ότι η περυσινή χρονιά στιγματίστηκε από το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, καθώς ψήφισε μόλις το 50% του συνόλου των ενεργών φοιτητών. Οσο για τα αποτελέσματα του 2013, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην τελευταία θέση, πίσω από την ΠΑΣΠ, το ΜΑΣ του ΚΚΕ και την ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Στα αξιοσημείωτα και της φετινής προεκλογικής φοιτητικής περιόδου είναι ο χαμηλός προϋπολογισμός και η εκστρατεία μέσω καρτών και μικρών αφισών, καθώς και ηλεκτρονικώς με e-mail.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φοιτητικές εκλογές