Ηλεκτρονική Έκδοση

Σε υποτονικό κλίμα οι φοιτητικές εκλογές

Στις φοιτητικές κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι φοιτητές και σπουδαστές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε περίπου 250 ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Φοιτητές και σπουδαστες, ψηφίζουν για την εκλογή των νέων διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων και τους αντιπροσώπους τους για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια τα οποία, ωστόσο, έχουν να γίνουν εδώ και είκοσι χρόνια.

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη των συλλόγων και ψηφίζουν με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων έχει η Εφορευτική Επιτροπή που ορίζεται σε κάθε σύλλογο, στην οποία πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις.

Στις εκλογές ισχύει το σύστημα της απλής αναλογικής και τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρούνται στα έγκυρα.

Σημειώνεται ότι πέρυσι ήταν η χρονιά με τη χαμηλότερη συμμετοχή μεταπολιτευτικά, καθώς ψήφισε μόλις το 50% του συνόλου των ενεργών φοιτητών. 

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 – 20:00 ανάλογα με το σύλλογο.

Υποτονικό το κλίμα

Σε ήρεμο κλίμα και με αντιπάλους την αποχή που αναμένεται να φτάσει και φέτος σε υψηλά επίπεδα, αλλά και την αδυναμία των παρατάξεων να εκδώσουν για ακόμη μια φορά κοινά αποτελέσματα, ψηφίζουν φέτος οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους.

«Απέχω γιατί οι εκλογές αυτές είναι μια μικρογραφία του πολιτικού συστήματος. Δεν χρειαζόμαστε τα κόμματα στο πανεπιστήμιο αλλά μια δυναμική εκπροσώπηση για τα δικαιώματα των φοιτητών» σημείωνε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι φετινές εκλογές, πάντως, έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες. Η πρώτη, έχει να κάνει με την πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, δηλαδή μιας νέας ΕΦΕΕ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Σύμφωνα με πηγές από τη φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν είναι εντελώς αρνητικές σε αυτή την προοπτική.

Η δεύτερη διαφορά, αφορά την προεκλογική εκστρατεία η οποία φέτος, για πρώτη φορά, ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Τα γνωστά τραπεζάκια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στήθηκαν μόλις τις τελευταίες ημέρες, κάτι που επέβαλαν οικονομικοί λόγοι αλλά και το σφικτό εξάμηνο που επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων λόγω της τρίμηνης αποχής των διοικητικών υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους.

Η τρίτη διαφορά, είναι ότι οι κάλπες στα πανεπιστήμια στήθηκαν περίπου έναν μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και από αυτή την άποψη συνιστούν ένα είδος σφυγμομέτρησης για τα κομματικά επιτελεία.

Στις περυσινές εκλογές η ΔΑΠ είχε κατακτήσει την πρώτη θέση, ενώ μειωμένα ήταν τα ποσοστά της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και της ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ). Στον αντίποδα, είχαν ενισχυθεί η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) και τα ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά).

Τα πρώτα συμπεράσματα για τη συμμετοχή αναμένονται το απόγευμα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η γιοργος έγραψε: (πριν 5 έτη)
οσο και να το αποφεύγετε τα ΕΑΑΚ δεν ειναι απλα η εξωκοινοβουλευτική αριστερα , ειναι η επαναστατικη - αντισυστημική - αντοκαπιταλιστική αριστερά.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φοιτητικές εκλογές