Έντυπη Έκδοση

Ο Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

«Μη δίνετε δάνεια σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις»

Η διοίκηση της ΤτΕ έχει πλήρη εικόνα του τι γίνεται στο... σκελετοφυλακείο των τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αφήσουν τις αδύναμες επιχειρήσεις να καταρρεύσουν και να ενθαρρύνουν το συγκεντρωτισμό σε όλο το φάσμα της οικονομίας, για να μπορέσει να επιστρέψει η χώρα σε σταθερή ανάπτυξη, δηλώνει στους «Financial Times» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Μετά από τόσο βαθιά κρίση, χρειαζόμαστε ισχυρή επιχειρηματική συγκέντρωση στην οικονομία», δήλωσε ο Γεώργιος Προβόπουλος στους «Financial Times» «Μετά από τόσο βαθιά κρίση, χρειαζόμαστε ισχυρή επιχειρηματική συγκέντρωση στην οικονομία», δήλωσε ο Γεώργιος Προβόπουλος στους «Financial Times» Σε σχετικό θέμα των «FT» (της Kerin Hope) καταδεικνύεται η πίεση που άσκησε η ΤτΕ στους τέσσερις συστημικούς ομίλους της χώρας να συστήσουν μονάδες «bad banks» προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αντιστοιχούν στο 33% του συνολικού δανεισμού ύψους 220 δισ. Ωστόσο, οι τράπεζες εμφανίζονται μέχρι στιγμής απρόθυμες να τραβήξουν την «πρίζα» σε δανειολήπτες επιχειρηματίες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αποπληρωμές των χρεών τους.

«Μετά από τόσο βαθιά κρίση, χρειαζόμαστε ισχυρή επιχειρηματική συγκέντρωση στην οικονομία», δήλωσε ο Γεώργιος Προβόπουλος στους «FT». «Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί. Προτρέπω τις τράπεζες να στοχεύουν στο συγκεντρωτισμό άλλων κλάδων της οικονομίας, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και ανταγωνιστικοί. Ετσι θα δημιουργηθούν μεγάλα ευεργετήματα στην οικονομία. Θα ανοίξει ο δρόμος για σταθερή ανάπτυξη και, πιο σημαντικό ακόμη, για αύξηση της απασχόλησης». Εύλογα, πως η εξαετής ύφεση έχει αφήσει βαθιές πληγές στον επιχειρηματικό κλάδο, αλλά μόνο μια μεγάλη εισηγμένη επιχείρηση, κατασκευαστική των Αθηνών, υποχρεώθηκε σε χρεοκοπία. Η ουσία είναι πως μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και όμιλοι ΜΜΕ και ψυχαγωγίας εξακολουθούν να λειτουργούν ως συνήθως, μολονότι οι εταιρείες αυτές είναι φορτωμένες με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είναι προφανές πως η ΤτΕ ως εποπτεύουσα αρχή του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος ελέγχει τις τράπεζες, τα χαρτοφυλάκιά τους, τα περιουσιακά στοιχεία τους, το ποιος πληρώνει και ποιος είναι αφερέγγυος οφειλέτης.

Με πολιτική απόφαση

Ομως είναι αρμοδιότητα κυρίως του πολιτικού συστήματος και ευθύνη συγκεκριμένων πόλων εξουσίας η συντήρηση στη... ζωή λ.χ. θνησιγενών ΜΜΕ τα δάνεια των οποίων αναχρηματοδοτούνται κατά παρέκκλιση της κοινής τραπεζικής λογικής, που συνεχίζουν να συνάπτουν ομολογιακά δάνεια. Είναι κυρίως πολιτική απόφαση η σκανδαλώδης «παραγραφή» των τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ που οφείλει το «Μέγαρον» με παροχή ασυλίας σε όλες τις διοικήσεις του, είναι κυρίως πολιτική ενέργεια -αυτοσυντήρησης του καταρρέοντος σκηνικού- η... αειφόρος μετακύλιση των 220 και πλέον εκατ. ευρώ που οφείλουν (κυρίως ) τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα.

Και αν η διοίκηση της ΤτΕ, που έχει πλήρη εικόνα του τι γίνεται στο... σκελετοφυλακείο των τραπεζών επισημαίνει τα αυτονόητα, το θέμα σκοντάφτει στο ότι ο συμπλεκόμενος πολιτικός-επιχειρηματικός ιστός ούτε θέλει ούτε μπορεί, πλέον. Για αυτό η σύνθλιψή του θα προέλθει έξωθεν και με βίαιο τρόπο από τους δανειστές, την τρόικα.

Ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει στους «Financial Times» πως τα τελευταία δύο χρόνια εκδηλώθηκε δραματικός συγκεντρωτισμός στον τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα την άνοιξη του 2013 το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απορρόφησε όλες τις συνέπειες της κυπριακής κρίσης χωρίς να «ανοίξει μύτη», με τον όμιλο Πειραιώς να συγχωνεύει τα δίκτυα τριών κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας.

Εν μέσω κρίσης

Οι βιώσιμες τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως, ενώ 12 μη βιώσιμες, που αδυνατούσαν να αντλήσουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια, εκκαθαρίστηκαν. Η ουσία είναι πως όλα αυτά έγιναν εν μέσω κρίσης, χωρίς να ζημιωθεί ούτε ένας καταθέτης.

Ωστόσο, όπως παραδέχεται (και προειδοποιεί ) ο κ. Προβόπουλος, παραμένουν κάποια ερωτήματα σχετικά με το πόσα ακριβώς πρόσθετα κεφάλαια χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες. Τον Φεβρουάριο, τα stress tests που διεξήγαγε η συμβουλευτική BlackRock εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας, έδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται μόνο 6,4 δισ. ευρώ πρόσθετα κεφάλαια, συμπέρασμα που υποστήριξαν οι οίκοι αξιολογήσεων Moody's και Fitch. Ομως το συμπέρασμα της BlackRock έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που ισχυρίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν έως 22 δισ. ευρώ φρέσκα κεφάλαια.

Οι αγορές εξέλαβαν τα αποτελέσματα του stress test τον Μάρτιο εξαιρετικά ευνοϊκά, με τη Moody's και τη Fitch να δηλώνουν με εκθέσεις τους ότι οι εκτιμήσεις τους είναι παρόμοιες με τις δικές μας.

Η υποδοχή εκείνη πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση, με τρεις από τις συστημικές τράπεζες να επιστρέφουν στις αγορές με ιδιαίτερα επιτυχείς αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Η τέταρτη συστημική τράπεζα (Εθνική) έχει επίσης προγραμματίσει αύξηση κεφαλαίων, που όπως όλα δείχνουν θα στεφθεί με επιτυχία.

Παράλληλα οι εκδόσεις μετοχών τον Απρίλιο (από τις Πειραιώς, Alphabank και Eurobank) σε σύνολο 5,9% υπερκαλύφθηκαν πολλαπλά. Η δε Εθνική Τράπεζα ολοκληρώνει αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ αυτήν την εβδομάδα.

Ξεπέρασε το 1 δισ. η αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ

Ανακοινώθηκε και τυπικά χθες η συμμετοχή του διεθνούς επενδυτικού χαρτοφυλακίου Paulson & Co με 9,99% στο μετοχικό κεφάλαιο της Επιχείρησης.

Επίσης μετά από σχετική γνωστοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς στις 2/5/2014, το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει η Τράπεζα διαμορφώθηκε κάτω του ελαχίστου ορίου.

Παράλληλα αμείωτο παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση. Αυξημένες συναλλαγές και ένα πακέτο 40.000 μετοχών στα 9,32 ευρώ (αξίας 372.800 ευρώ) άλλαξαν χέρια στα 9,26-9,42 ευρώ. Μετά και τη χθεσινή άνοδο της μετοχής η αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ επανήλθε πάνω από το ένα δισ. ευρώ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Τράπεζες
Δάνεια
Τράπεζα της Ελλάδος