Έντυπη Έκδοση

Η Αγκυρα αναγκάζεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία

Αναμενόμενο χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία τον τρόπο αντίδρασης της τουρκικής πλευράς στην απόφαση του ΕΔΑΔ για καταβολή ύψους 90 εκατ. ευρώ στους συγγενείς αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους της περιοχής Καρπασίας, ως ηθική αποζημίωση.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Τουρκία στο τέλος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις και αν καθυστερήσει πέραν των τριών μηνών θα είναι αναγκασμένη να καταβάλει και τόκους. Η Τουρκία δεν θεωρεί ιδιαιτέρως μεγάλο πρόβλημα το ύψος του ποσού των αποζημιώσεων, αλλά τη διαδικασία καταβολής τους, αφού τα χρήματα θα πρέπει να δοθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζει ως κράτος. Ως εκ τούτου, για την τουρκική πλευρά τίθεται πολιτικό πρόβλημα, αφού η καταβολή αποζημιώσεων μπορεί να μεταφραστεί σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι σήμερα η Αγκυρα στο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων αναγκάζεται να αποδεχθεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αρνείται να την αναγνωρίσει επισήμως.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα πληρώσει τα 90 εκατ. ευρώ, ισχυριζόμενος ότι το ΕΔΑΔ έχει ξεπεράσει τις αρμοδιότητές του. «Ως αντίδικοι δεν σκεφτόμαστε να πληρώσουμε αυτό το ποσόν σε μια χώρα που δεν υπάρχει» ανέφερε ο Νταβούτογλου, προσπαθώντας παράλληλα με το νομικό σχολιασμό να παρουσιάσει και πολιτικές σκοπιμότητες, λέγοντας πως η χρονική στιγμή ήταν ατυχής και αποτελεί πλήγμα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Το τουρκικό υπ. Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του έχει χαρακτηρίσει την απόφαση ως μη δεσμευτική, υποστηρίζοντας ότι στερείται νομικής βάσης.

Η λεγόμενη «προεδρία» του ψευδοκράτους με χθεσινή ανακοίνωση ισχυρίζεται πως η απόφαση του ΕΔΑΔ «στράφηκε ενάντια στις αρχές της δικαιοσύνης και παραβλέποντας τους πραγματικούς ενόχους του δράματος της Κύπρου, τιμώρησε τους αθώους». Επίσης γίνεται επίκληση της «παραβίασης» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους και αναφορά σε ομαδικά εγκλήματα την περίοδο 1963-1974.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου χαρακτήρισε πολιτική την απόφαση, υποστηρίζοντας πως «σε αυτή την περίοδο έριξε τη σκιά της πάνω στις διαπραγματεύσεις» και ενδυνάμωσε την «αδιαλλαξία» των Ελληνοκυπρίων φανερώνοντας πως η Ε.Ε. έχει πάρει το μέρος τής μιας πλευράς.

Η κυπριακή κυβέρνηση απέφυγε τις θριαμβολογίες για την απόφαση του ΕΔΑΔ, περιοριζόμενη στην έκφραση ικανοποίησης.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν φαίνεται να αλλάζει τις προοπτικές των εξελίξεων στο Κυπριακό, καθώς η αμερικανική εμπλοκή δημιουργεί μια νέα δυναμική, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης είχε συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι. Στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ ο κ. Κέρι χαρακτήρισε την Κύπρο στρατηγικό εταίρο, αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας. Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο. Εξέλιξη στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου αναμένεται να προκύψει κατά την επικείμενη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 22 Μαΐου στην Κύπρο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Τουρκία
Αποζημιώσεις