Έντυπη Έκδοση

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΑΕΙ

Απολύσεις δι' αξιολογήσεως!

Ειδικά οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκαθαρίζουν ότι σε περίπτωση απολύσεων θα προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις

Φουντώνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι οι συνάδελφοί τους απολύονται δίχως καν να ενταχθούν στη διαδικασία κινητικότητας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο των φοιτητών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά τις απεργίες στη διάρκεια του φθινοπώρου, έγινε προσπάθεια αναπλήρωσης του χαμένου χρόνου.

Διοικητικοί υπάλληλοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, σε οκτώ Πανεπιστήμια, αποφάσισαν να ξεκινήσουν εκ νέου απεργιακές κινητοποιήσεις προειδοποιητικού χαρακτήρα. Είναι μόνο η αρχή, όπως υποστηρίζουν για την 48ωρη απεργία που διοργανώθηκε χθες και σήμερα. Η γενική συνέλευση του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ τονίζει ότι «συγκεντρωνόμαστε στις πύλες των σχολών και προχωράμε σε καθολικό κλείσιμο».

Την περασμένη Παρασκευή, η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση έστειλε ένα πολυσέλιδο κείμενο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με το αίτημα να γίνει λεπτομερής απογραφή. Κι αυτό πυροδότησε νέες ανησυχίες για συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να καταγράψουν τους διδάσκοντες, το προσωπικό, τον αριθμό των φοιτητών, τη στρατηγική, δείκτες πενταετίας, πόρους, προϋπολογισμό, τον αριθμό των πτυχιούχων καθώς και το κόστος ανά φοιτητή.

Από την πλευρά τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι θεωρούν ότι πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία κινητικότητας και παράλληλα να ενταχθούν όλοι στις υπηρεσίες, χωρίς την εφαρμογή αξιολόγησης, την οποία χαρακτηρίζουν ως μέθοδο για απολύσεις. Ειδικά οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκαθαρίζουν ότι σε περίπτωση απολύσεων θα προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας ότι στα τέλη Μαΐου πρόκειται να απολυθούν υπάλληλοι του Οικονομικού και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Παράλληλα, συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν μπροστά στο κτήριο της διοίκησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην απεργία που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία επίσης συμμετέχουν και υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στην ανακοίνωσή τους οι απεργοί αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι στον επόμενο μήνα 394 διοικητικοί υπάλληλοι και συνολικά 1.158 εργαζόμενοι οκτώ Πανεπιστημίων οδηγούνται σε απόλυση. Στις 24 Μαΐου απολύονται οι πρώτοι από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Οικονομικό Αθηνών. Στις 16 Ιουνίου ακολουθούν απολύσεις στα υπόλοιπα έξι Πανεπιστήμια.

Θεωρούν ότι οι απολύσεις στα Πανεπιστήμια εντάσσονται στο συνολικότερο σχέδιο συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης των κρατικά παρεχομένων υπηρεσιών και υπενθυμίζουν ότι την τελευταία τετραετία ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα μειώθηκε κατά 25% (236.240 εργαζόμενοι) ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά 50.000 εργαζόμενους μέχρι το 2016. Οι νέοι Οργανισμοί προβλέπουν μειώσεις δομών κατά 40%, το νέο σύστημα αξιολόγησης οδηγεί το 15% των εργαζομένων σε απόλυση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σχολές/Πανεπιστήμια
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
ΑΕΙ
ΤΕΙ
Εκπαίδευση