Έντυπη Έκδοση

ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

«Πίσω από τους λόφους»

Την ταινία «Πίσω από τους λόφους», του βραβευμένου με το Χρυσό Φοίνικα Ρουμάνου σκηνοθέτη Κριστιάν Μουνγκίου προβάλλει αύριο ώρα 19.00 η Κινηματογραφική Λέσχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Πολιτιστικό Κέντρο της, Μεγάλου Βασιλείου 15, Ρουφ, δεύτερος παράλληλος δρόμος πίσω από το κτήριο του Μουσείου Μπενάκη.

Η ταινία προλογίζεται από τον σκηνοθέτη και κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρα Πέτρο Μινώπετρο και έπεται της προβολής ένας πρώτος σχολιασμός, ως αφορμή για συζήτηση με το κοινό, από τον διδάκτορα Θεολογίας και φιλόλογο Διονύσιο Σκλήρη, και τον διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής πατέρα Βασίλειο Χριστοδούλου.

Οπως τονίζεται, στόχος της προσπάθειας δεν είναι απλώς η προβολή μιας ταινίας, αλλά η ελεύθερη πρόσβαση των ανθρώπων σε έναν ποιοτικό κινηματογράφο πολλαπλών αναγνώσεων και βέβαια η δημιουργία ενός συντροφικού κλίματος για συζήτηση και προβληματισμό με αφορμή το εκάστοτε κινηματογραφικό έργο. Σε ποιους απευθύνεται; Σε φοιτητές, νέους εργαζομένους, κινηματογραφόφιλους, επιστήμονες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ζωγράφους, συγγραφείς, εικαστικούς, νέους από ενοριακές συνάξεις, από χριστιανικές οργανώσεις, ιερείς, θεολόγους, μοναχούς, ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την διά βίου μάθηση κ.ά.

Η Κινηματογραφική Λέσχη άρχισε τις προβολές της τον Δεκέμβριο του 2013 με την ταινία του Ξαβιέ Μποβουά «Ενώπιον θεών και ανθρώπων»(«Des hommes et des dieux», Γαλλία, 2010), εμπνευσμένη από πραγματικό περιστατικό. Η κοινή γνώμη είχε συγκλονιστεί από την απαγωγή και τη δολοφονία επτά μοναχών που ζούσαν στο χωριό Τίμπιριν της Αλγερίας το 1996.

«Γιατί επιλέγετε την τέχνη του κινηματογράφου;», ρωτήσαμε τον πατέρα Πέτρο Μινώπετρο που έχει σπουδές στο Ινστιτούτο Θεατρικών και Κινηματογραφικών Τεχνών «Ion Luca Caragiale», Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Ρουμανίας, τμήμα Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου. «Ο ρόλος του κινηματογράφου είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση της ανθρώπινης συνείδησης και η γλώσσα του είναι η μητέρα του οπτικοακουστικού λόγου. Η αποκωδικοποίηση της κινηματογραφικής γλώσσας είναι σημαντική για την κατανόηση ολόκληρου του σύγχρονου πολιτισμού, καθώς ο πολιτισμός μας είναι πολιτισμός εικόνας και τα περισσότερα μίντια (τηλεόραση, multimedia, Διαδίκτυο και τα εντός αυτού κοινωνικά μίντια, όπως τα μπλογκ, το Facebook, το Twitter κ.ά.) έχουν στον πυρήνα τους την κινηματογραφική αφήγηση. Οπότε είναι ακριβώς μέσα από μια κινηματογραφικού είδους αφήγηση που στην εποχή μας διαδίδονται τα οποιαδήποτε νοήματα και μηνύματα. Εξάλλου, ο κινηματογράφος ως η τέχνη των τεχνών -αλλά και ταυτόχρονα ως αυτόνομη τέχνη- εμπεριέχει στοιχεία από όλες τις παραδοσιακές τέχνες: ποίηση, λογοτεχνία, θέατρο, ζωγραφική, μουσική, χορό, τραγούδι, όπερα, θέατρο σκιών, πλαστικές τέχνες, φωτογραφία, κόμιξ».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Ταινίες/Σήριαλ/Παραγωγές