Έντυπη Έκδοση

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ

Ενας γάιδαρος με ημίψηλο

Η εταιρεία Maltby&Greek έχει στόχο να διαλαλήσει το αβγοτάραχο, το λάδι, το κρασί και όλα τα ελληνικά καλούδια της ηλιόλουστης μάνας Γης στο βροχερό, κοσμοπολίτικο Λονδίνο, ο ελληνικός αυθορμητισμός και ο αγγλικός καθωσπρεπισμός συναντιούνται μεταξύ τύρου και αχλαδιού

Η Ελλη-Αννα Παπανικολάου είναι από την Ξάνθη, με καταγωγή από το Πήλιο και την Πελοπόννησο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Πάτρα και Management στο UCL στο Λονδίνο και δούλεψε ως μηχανικός στην Αθήνα (την οποία και υπεραγαπάει).

Στο Λονδίνο πήγε πριν από περίπου 2 χρόνια, όχι λόγω κρίσης, αλλά για λόγους αγάπης και οικογένειας.

Ο Γιάννος Χατζηιωάννου -ιδρυτής του Maltby&Greek- και η Ελλη-Αννα είναι ζευγάρι και έχουν ένα γιο 1,5 χρόνου, τον Κλεάνθη (για την ιστορία).

Ο Γιάννος Χατζηιωάννου είναι από την Αθήνα, αλλά ζει στο Λονδίνο τα τελευταία 20 χρόνια. Με background στα χρηματοοικονομικά, ξεκίνησε δουλεύοντας στον τραπεζικό τομέα, σύντομα όμως έβαλε πλώρη για το προσωπικό του χρηματοοικονομικό εγχείρημα. Πρόσφατα αυτό επεκτάθηκε εκεί που πραγματικά ανήκει η καρδιά του: στην ελληνική κουλτούρα, το ελληνικό φαγητό και τα ελληνικά κρασιά, δημιουργώντας το Maltby&Greek.

«Η εταιρεία ξεκίνησε το Μάιο του 2012 και αποτελεί έναν από τους κύριους προμηθευτές και διανομείς ποιοτικών ελληνικών τροφίμων και κρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία δύο χρόνια προμηθεύουμε σε χονδρική εστιατόρια, delis, κάβες και σε λιανική ιδιωτικούς πελάτες στα δύο σημεία μας, στον αριθμό 41 της οδού Maltby και στο 76 της οδού Druid, σε μία από τις πιο παλιές και ιστορικές αψίδες τρένων στο Bermondsey, καθώς δουλεύουμε και με ηλεκτρονικές παραγγελίες» λέει η Ελλη-Αννα και συνεχίζει: «Στο νέο μας χώρο, στο Bermondsay, επιφάνειας περίπου 300 τ.μ. και ύψους 8 μ., που διαθέτει υπερσύγχρονη επαγγελματική κουζίνα και εξοπλισμό εστίασης, ξεκινήσαμε να φιλοξενούμε ελληνικά events (Greek Supper Club) φαγητού και γευσιγνωσίας κρασιού. Η λογική είναι να συνεργαζόμαστε με Ελληνες σεφ με το ίδιο μεράκι με εμάς, να στρώνουμε μεγάλα τραπέζια με ανοιχτές πόρτες και μουσική, να τρώμε νόστιμο, σπιτικό φαγητό με τις καλύτερες πρώτες ύλες και να πίνουμε εξαιρετικό κρασί, όπως κάναμε στη μεγάλη αυλή της γιαγιάς μας, στις αγαπημένες μας ταβέρνες ή στα μεγάλα φαγοπότια που έχουμε φιλοξενηθεί. Το πρώτο μας μεγάλο "τραπέζι" με τη σεφ Δέσποινα Σιαχούλη (FLOURi) προς μεγάλη μας χαρά είχε πολύ μεγάλη και θετική ανταπόκριση από ξένους και Ελληνες. Ο κόσμος στριμώχτηκε, έφαγε, ήπιε, γέλασε και γνωρίστηκε μεταξύ του. Πήραμε e-mails με πολύ ωραία σχόλια, "ένιωσα ότι μαγειρέψατε και με καλέσατε σπίτι σας" ήταν ένα από αυτά» εξηγεί η Ελλη-Αννα μιλώντας -σαν να πίνει μια ρακή μονορούφι- με ενθουσιασμό τόσο για όλα αυτά που έχουν πετύχει, αλλά και για το επόμενό τους βήμα, το e-Commerce, μέσα από το site www.maltbyandgreek.com.

* Ποιος σκέφτηκε το logo και το σήμα;

- Το logo προέκυψε από τη μακροχρόνια συνεργασία του Γιάννου με στενούς μας φίλους που έχουν εταιρεία branding στο Λονδίνο και ήταν έρωτας από την πρώτη ματιά. Θέλαμε, εννοείται, να δηλώνει την ελληνικότητά του, χωρίς τα γνωστά στερεότυπα και παράλληλα να έχει «διεθνές εκτόπισμα» και να είναι «γενναίο», να μπορεί να ταξιδέψει ισότιμα με άλλα, διεθνή brands. Φήμες, πάντως, λένε ότι ο γάιδαρός μας είναι εμπνευσμένος από την επιμονή του ιδιοκτήτη, του Γιάννου, γι' αυτά που κάνει.

* Εισάγετε τα πάντα από Ελλάδα;

«Ολα μας τα προϊόντα είναι ελληνικά και προέκυψαν έπειτα από έρευνα και συναντήσεις μας με όλους τους παραγωγούς, ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι τα καλύτερα στο είδος τους», λέει η Ελλη-Αννα, με τον Γιάννο και τον συνεργάτη τους Στέφανο στη φωτογραφία «Ολα μας τα προϊόντα είναι ελληνικά και προέκυψαν έπειτα από έρευνα και συναντήσεις μας με όλους τους παραγωγούς, ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι τα καλύτερα στο είδος τους», λέει η Ελλη-Αννα, με τον Γιάννο και τον συνεργάτη τους Στέφανο στη φωτογραφία - Ναι, όλα μας τα προϊόντα είναι ελληνικά, όπου είναι εφικτό βιολογικά και βιοδυναμικά και προέκυψαν έπειτα από έρευνα και ταξίδια μας στην Ελλάδα και στις μονάδες παραγωγής, συναντήσεις και συζητήσεις μας με όλους τους παραγωγούς, ώστε να βεβαιωθούμε ότι τα προϊόντα είναι τα καλύτερα στο είδος τους και οι μέθοδοι παραγωγής ταιριάζουν με το ήθος και τη φιλοσοφία μας, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε ειλικρινά, και όχι απλώς να τα πουλήσουμε. Αβγοτάραχο, καπνιστό χέλι, προϊόντα αγριογούρουνου, τυριά, μέλι, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, λάδι και ελιές, τσάγια, χειροποίητα ζυμαρικά, προϊόντα από πιπεριές Φλωρίνης, κρασιά...

* Πόσο εύκολο ήταν αυτό να πραγματοποιηθεί;

- Η έναρξη μιας επιχείρησης στην Αγγλία είναι πιο εύκολη διαδικασία από αυτή στην Ελλάδα, κυρίως από άποψη γραφειοκρατίας. Παρ' όλα αυτά, η Αγγλία -και κυρίως το Λονδίνο- είναι ένα απόλυτα ανταγωνιστικό περιβάλλον, κυρίως στην αγορά του φαγητού και κρασιού, με ισχυρές «μόδες» διεθνών κουζινών να εναλλάσσονται με μεγάλες ταχύτητες, οπότε η προσπάθεια πρέπει σίγουρα να είναι συντονισμένη και συνεπής.

* Δώστε μου το προφίλ της πελατείας σας.

- Οικογένειες που θέλουν αγνά υλικά για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, νέος «gourmet» κόσμος που έχει ταξιδέψει και αναζητάει το προϊόν που έχει γευτεί, κόσμος που θέλει μια εναλλακτική έναντι των πολυκαταστημάτων, μέχρι επιχειρηματίες και φυσικά εστιατόρια και Ελληνες σεφ που μας βάζουν «ειδικές αποστολές» για να τους προμηθεύσουμε εξειδικευμένα προϊόντα, καθώς και ειδικούς κρασιού, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να επιλέγουν ελληνικά κρασιά για τη κάβα τους.

* Μπορούν η αγγλική και η ελληνική κουζίνα να συνυπάρξουν σε ένα τραπέζι;

- Τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να διεισδύσουν σε κάθε κουζίνα (π.χ. λάδι, μέλι, κρασί). Συγκεκριμένα, για την αγγλική κουζίνα -η οποία δεν είναι αμιγώς αγγλική, αλλά ένα συνονθύλευμα- τα ελληνικά κρασιά ταιριάζουν με αγγλικά ψητά, χέλι με horseradish και παντζάρι, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες με αγγλικά γλυκά, αλλά και με τυριά, εναλλακτικό του chutney, αβγοτάραχο με αβγά ποσέ και πολλά άλλα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Κλεοπάτρα Νακοπουλου έγραψε: (πριν 7 έτη)
When I first met this young couple I was certain that something special and unique will happen.
Bravo, all the best!!!!!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρηματικότητα
Κ.Ε. Plus
Συνεντεύξεις