Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΤΙΝΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Βράζουν οι εργολάβοι

Πελώρια ερωτήματα στην κοινή γνώμη για τους χειρισμούς και το επίπεδο της διαχείρισης που έχουν επιφυλάξει στα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων, με συμβάσεις ΣΔΙΤ, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητα η κυβέρνηση, ιδίως τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και εμπλεκόμενες Περιφέρειες.

Οι ΣΔΙΤ βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο έρευνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τινάζονται στον αέρα λόγω ανατροπής της χρηματοδότησής τους από το τρέχον και νέο ΕΣΠΑ.

Στο μεταξύ, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκε χθες ο σάλος από τις αποκαλύψεις της «Ε» για την «ευρω-βόμβα» στο «πάρτι των σκουπιδιών». Το υπουργείο Ανάπτυξης σήκωσε πάλι το βάρος της αντίδρασης, χωρίς όμως να δώσει απολύτως καμία απάντηση για το γεγονός ότι οι ΣΔΙΤ των απορριμμάτων, με πιο χαρακτηριστικό το έργο-πιλότος της Πελοποννήσου, έχουν περιπέσει σε πολύμηνη ακινησία.

Επιχειρώντας διαφυγή, μέσω της προεκλογικής αντιπαράθεσης το υπουργείο συνέδεσε τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις με τις πολιτικές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποιώντας ένα ετεροχρονισμένο έγγραφο έδωσε στη δημοσιότητα μία ετεροχρονισμένη απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ετσι κατέληξε στο αυτάρεσκο συμπέρασμα ότι «η απάντηση είναι απολύτως ξεκάθαρη και δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία για παρερμηνείες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει κατηγορηματικά ότι όλα έχουν γίνει σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία».

Μισή απάντηση

Στην πραγματικότητα, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφεύγει να δώσει συνολικές απαντήσεις για το τεράστιο θέμα που έχει ανακύψει και απλώς τρέχει πίσω από τα γεγονότα για να σβήσει τις φωτιές που έχουν ανάψει τουλάχιστον έως τις εκλογές.

Στο μεταξύ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βράζουν από οργή οι εργολάβοι, τόσο κατά των κυβερνητικών αρμοδίων όσο και των βασικών περιφερειαρχών, καθώς οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν ότι τα έργα των ΣΔΙΤ, όπως δρομολογήθηκαν μετά τις νέες εξελίξεις στην Ε.Ε., τινάζονται στον αέρα. Βεβαίως στην περίπτωση των σκουπιδιών δεν έχουν καν υπογραφεί συμβάσεις, όπως συνέβη με τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, για να κινηθούν οι μηχανισμοί που μετατρέπουν τις καθυστερήσεις και αστοχίες της πλευράς του Δημοσίου σε υπέρογκες εργολαβικές αποζημιώσεις.

Η απάντηση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, αναφέρεται σε υπαρκτή αναφορά (με αριθμό 0238/2013) η οποία πράγματι απαντήθηκε στις 31/3/2014 από την Επιτροπή Αναφορών. Δεν λέει όμως το υπουργείο ότι η αναφορά κατατέθηκε ένα χρόνο πριν, στις 08/3/2013, και η απάντηση αφορά μόνον ένα μέρος των αιτιάσεων που τέθηκαν εκείνη την περίοδο, με βάση τα γεγονότα που είχαν συντελεστεί μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι την πρώτη φάση του διαγωνισμού στο έργο Πελοποννήσου. Τα συμπληρωματικά στοιχεία που κατατέθηκαν στη συνέχεια στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με έγγραφα ντοκουμέντα για την ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου, τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του έργου και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι αυτά που, όπως αποκαλύψαμε και καλώς πρέπει να γνωρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, πυροδότησαν τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Δηλαδή προκάλεσαν, μετά από νέα πρωτοβουλία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, την έρευνα για το σύνολο των ΣΔΙΤ απορριμμάτων και την παρέμβαση των Γενικών Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Ανταγωνισμού. Τα στοιχεία αυτά πληροφορούμαστε ότι αφορούν σε παραβίαση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ: για την εγγυημένη ποσότητα παραγωγής απορριμμάτων που δίνεται δώρο στους αναδόχους. Επίσης παραβίαση της οδηγίας 85/337/ΕΚ, για προσπάθεια ιδιωτικής χωροθέτησης, όπως επίσης και παραβίαση της σύμβασης του AARCUS όσον αφορά διαδικασίες διαβούλευσης κ.ά.

Αντιδράσεις

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η αντιπαράθεση, πηγαίνοντας προς τις κάλπες της Κυριακής. Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε χθεσινές δηλώσεις της αναφέρθηκε στην κακή διαχείριση των ΣΔΙΤ των απορριμμάτων, αφήνοντας νέες αιχμές κατά του αντιπάλου της Γ. Σγουρού. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Ο. Βουδούρης κατακεραύνωσε τον Π. Τατούλη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων
Διαγωνισμοί /Συμβάσεις έργων
Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ)
ΕΣΠΑ