Έντυπη Έκδοση

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Ως ιστορική νίκη, με διαστάσεις που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα και είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα, και η οποία θα επιταχύνει τις διεργασίες και τις εξελίξεις στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, αποτιμάται από τον ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών...

Πρώτη πράξη από την προφανή αποδοκιμασία της κυβέρνησης από το εκλογικό σώμα, όπως δείχνει η καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το μείζον θέμα της πολιτικής απονομιμοποίησης που εξάγεται από την κάλπη και θέτει ευθέως πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενο τους πραγματικούς όρους που η λαϊκή βούληση επιβάλλει.

Ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, έδωσε τον τόνο στον οποίο θα κινηθεί στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη ημέρα των εκλογών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ζητήσει εθνικές εκλογές, καθώς έχει διαπιστώσει αναντιστοιχία της πολιτικής της κυβέρνησης με τις προγραμματικές της εξαγγελίες. Δεν σκοπεύουμε να υπαναχωρήσουμε από αυτό το αίτημα». Ο κ. Παππάς δήλωσε πως αισθάνεται συγκινημένος με το αποτέλεσμα που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την Αριστερά στην Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που κερδίζει εκλογές ένα αριστερό κόμμα στη χώρα μας. Αυτό ήταν και το νόημα των δηλώσεων του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που τόνισε ότι το αποτέλεσμα προκαλεί διεργασίες που οδηγούν σε καθολική αλλαγή του πολιτικού τοπίου. Στο ίδιο πνεύμα ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση που η Αριστερά είναι πρώτη σε εθνικής κλίμακας εκλογές και πως η χώρα γυρνάει σελίδα.

«Μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ιστορικών διαστάσεων» ήταν η πρώτη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Μιλάμε για μία μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ιστορικών διαστάσεων, που θα επιταχύνει τις ιστορικές εξελίξεις. Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της Αριστεράς, βγαίνει πρώτη δύναμη. Ο χάρτης των πολιτικών δυνάμεων, ουσιαστικά, έτσι όπως τον είχαμε γνωρίσει τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει οριστικά αλλάξει» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης... Στην ερώτηση αν τίθεται θέμα απονομιμοποίησης της κυβέρνησης και πρόωρων εκλογών, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης ετίθετο ούτως ή άλλως, διότι αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε με ένα άλλο πρόγραμμα κι άλλα εφάρμοσε αυτά τα δύο χρόνια. «Πολύ περισσότερο μετά το αποτέλεσμα. Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να χειρισθεί, να διαπραγματευθεί ζητήματα που αφορούν το χρέος, ζητήματα που αφορούν τις επόμενες δεκαετίες για την Ελλάδα. Πλέον στερείται κάθε πολιτικής νομιμοποίησης».

Νωρίτερα το απόγευμα χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στα κεντρικά γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου απ' όπου παρακολούθησε μαζί με τους συνεργάτες του την εξέλιξη των αποτελεσμάτων, αρκέστηκε να επαναλάβει προς τους δημοσιογράφους το σχόλιο της περασμένης Κυριακής, ότι «τα καλύτερα γκολ μπαίνουν στο δεύτερο ημίχρονο». Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη που βρίσκονται στα γραφεία του κόμματος παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη ροή των αποτελεσμάτων για την Περιφέρεια Αττικής, εκτιμώντας ότι νίκη της Ρένας Δούρου θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

***

Εθνικές εκλογές ζήτησε ο Τσίπρας

Νίκη του λαού που συσπειρώθηκε γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την ιστορική πρωτιά στις ευρωεκλογές, για την οποία επισήμανε ότι αποτελεί το αίτημα των καιρών για τη συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής, προοδευτικής και πατριωτικής συμμαχίας, που θα κερδίσει τις επερχόμενες εθνικές εκλογές και θα αποτελέσει τη νέα μεγάλη και απόλυτη πλειοψηφία.

«Αν σήμερα είχαμε εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 130 έδρες και η Νέα Δημοκρατία 69. Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί το εθνικό θέμα του χρέους, με αυτά τα ποσοστά, ο κ. Σαμαράς; Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα έρθει να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα; Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα έρθει να επιβάλει το νέο μνημόνιο, που έχει συμφωνήσει, και κράτησε κρυφό στο συρτάρι του, μέχρι να τελειώσουν οι ευρωεκλογές; Ο σεβασμός στη δημοκρατία επιβάλλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα. Αυτό είναι το μήνυμα της κάλπης. Αυτό είναι το μήνυμα που έχει καταλάβει κι ο τελευταίος Ελληνας πολίτης», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εναι μια ιστορική μέρα για το λαό μας. Η ετυμηγορία του είναι γενναία και πεντακάθαρη.

»Παρά την πρωτοφανή προπαγάνδα του φόβου, καταδίκασε αποφασιστικά την κυβέρνηση Σαμαρά και την πολιτική των μνημονίων. Και για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας ανέδειξε την Αριστερά πρώτη δύναμη και με σημαντική διαφορά. Για πρώτη φορά, με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις, έχουμε μια μεγάλη ανατροπή στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Για πρώτη φορά έχουμε ανατροπή σε μια σειρά από σημαντικούς δήμους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αύριο όλη η Ευρώπη θα μιλά για τον ΣΥΡΙΖΑ». Σ. Κ.

Χαμηλοί τόνοι στην Κουμουνδούρου

Με χαμόγελα ικανοποίησης, αλλά χωρίς πανηγυρισμούς, παρακολουθούσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα θετικά γι' αυτούς εκλογικά αποτελέσματα, στα γραφεία του κόμματος, στην πλατεία Κουμουνδούρου. Αναφερόμενοι στην ιστορική νίκη της Αριστεράς, τόνιζαν ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται πλέον να εφαρμόζει τις πολιτικές του Μνημονίου.

Σύμφωνα με το επιτελείο του κόμματος, το σαφές προβάδισμα είναι μία «καθαρή νίκη η οποία τροφοδοτεί πολιτικές εξελίξεις», τονίζοντας ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η πολιτική που εφαρμόζεται την τελευταία διετία. Ο Π. Λεουτσάκος μιλούσε για μήνυμα που στέλνει νέες, ελπιδοφόρες προοπτικές, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το κλίμα τρομοκρατίας και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν προεκλογικά». Προσθέτοντας ότι αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις «θέτουν τη σφραγίδα για να ακολουθήσουν προοδευτικές εξελίξεις».

Εκφράζοντας την αισιοδοξία τους αλλά σε χαμηλούς τόνους κινήθηκαν και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, δηλώνοντας με ικανοποίηση ότι η ιστορική στιγμή για την Αριστερά θα οδηγήσει σε ανατροπές και την κυβέρνηση στην έξοδο, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Και ο Πάνος Σκουρλέτης, αναμένοντας την τελική έκβαση των αποτελεσμάτων, αναφερόταν σε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. «Η Ν.Δ. στον πρώτο γύρο διέρρεε ότι στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι χαλαρή και στο δεύτερο γύρο απειλούσε αναφερόμενη σε σταθερότητα. Τα επιχειρήματά της κατέρρευσαν. Χάνει το 57% της εκλογικής της δύναμης στις περιφέρειες Ιονίου, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στην Κρήτη και στην Αττική».

Ο Αλέξης Τσίπρας, περίπου μέχρι τα μεσάνυχτα, παρακολουθούσε τα αποτελέσματα στον έβδομο όροφο, έχοντας δίπλα του ελάχιστους συνεργάτες. Δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι επιστρέφοντας στην Κουμουνδούρου από τα εκλογικά κέντρα μιλούσαν για παρεμβάσεις στη διάρκεια της διαδικασίας, καταγγέλλοντας ότι σε ορισμένα «δεν έδιναν στους ψηφοφόρους ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΕΠΑΜ», ενώ υπήρχαν.

Το πολύ θετικό κλίμα που επικρατούσε στην Κουμουνδούρου τροφοδοτήθηκε και από την εκλογή δημάρχων στο Αιγάλεω, την Καισαριανή, τον Βύρωνα, τη Λευκάδα, την Κέρκυρα, το Κερατσίνι, το Πέραμα, την Αγία Παρασκευή, αλλά και την εκλογή του υποψηφίου του ΚΚΕ στην Πάτρα, που εκλέχθηκε στο β' γύρο με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Αυτοδιοικητικές εκλογές