Έντυπη Έκδοση

Η ώρα του Δεύτερου και του Kosmos

Ολοι μιλάνε για την τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ, λησμονώντας ότι στον τίτλο της περιλαμβάνεται και το ραδιόφωνο. Εκεί όμως είναι και αυτό, διόλου κρυφό. Με δύο διαύλους μάλιστα, έναντι ενός τηλεοπτικού. Με διαύλους ζωντανούς και ζωηρούς, σε αντίθεση με το ψόφιο πράγμα που παριστάνει τη δημόσια TV.

Το Πρώτο Πρόγραμμα (όσο κι αν διαφωνεί κανείς με τις τοποθετήσεις διαφόρων άνκορμεν) και το Τρίτο Πρόγραμμα (όσο κι αν γκρινιάζουν κάποιοι κακοπροαίρετοι για την απήχησή του) δουλεύουν ρολόι. Κι αν βοηθήσουν λίγο οι κάθε λογής υπεύθυνοι, θα δούμε εντός των προσεχών μηνών και το Δεύτερο Πρόγραμμα και τον Kosmos. Αν βοηθήσουν...

Οπως μαθαίνω από την Αγία Παρασκευή, τόσο ο Kosmos όσο και το Δεύτερο Πρόγραμμα μπορούν να ξεμυτίσουν από τώρα και να είναι καθ' όλα έτοιμα από τη νέα σεζόν. Από Σεπτέμβριο, ας πούμε, με ένα απλό προγραμματισμό που θα δουλευτεί και θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών εβδομάδων. Δεν θέλει και πολύ άλλωστε, καθώς την τεχνογνωσία την έχουν στο Ραδιομέγαρο και τα μουσικά πατρόν υπάρχουν. Αρκεί να αποσαφηνισθεί προς τα πού πάει το μαγαζί, αν ενδιαφέρεται δηλαδή να έχει δύο, τρία, τέσσερα, πέντε ή κανένα ραδιόφωνο. Ας διευκρινισθεί, λοιπόν, το επιχειρησιακό σχέδιο και αφού ξεμπερδέψουν με το πλήθος των διαύλων, ας δουν λιγάκι και τους ανθρώπους που θα τους διαχειρισθούν. Τόσο τα στελέχη όσο και τους παραγωγούς και τους δημοσιογράφους.

Μπλέξιμο

Στον προγραμματισμό, βεβαίως, είναι που μπλέκει το πράγμα. Αν θυμάστε ο απελθών διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, Γιώργος Προκοπάκης, είχε δηλώσει ότι δεν θα έβγαινε Δεύτερο Πρόγραμμα! Λες και θα το πλήρωνε από την τσέπη του, λες και δεν δικαιούνται οι Ελληνες πολίτες να απολαμβάνουν τη μουσική της χώρας τους (ακόμη και συνταγματικά να το δει κανείς) και οι Ελληνες καλλιτέχνες να βρίσκουν φιλόξενη στέγη. Οι Ελληνες καλλιτέχνες όλων των ειδών και όχι μόνο η Πάολα με τον Παντελίδη που αγαπά ο νέος δήμαρχος Βόλου. Θα μου πείτε, υπάρχουν και ραδιόφωνα που κάνουν καλή δουλειά στον τομέα ελληνική μουσική. Θα σας απαντήσω ότι έχετε δίκιο, αλλά είναι λίγες οι περιπτώσεις τους. Αν κάνετε μια βόλτα ανά την επικράτεια, θα τρομάξετε από τα ραδιοφωνικά γαβγίσματα -και το Δεύτερο είχε πανελλαδική εμβέλεια, μην το ξεχνάμε. Επιπλέον, κάποιος πρέπει να παίξει και τις νότες εκείνες που είναι αντιεμπορικές, που δεν συγκινούν τους διαφημιστές και τους διαφημιζόμενους. Κι αυτό μόνο το Δεύτερο Πρόγραμμα μπορεί να το κάνει.

Αντιστοίχως, θα πάρει μπρος και το Kosmos. Σε μια εποχή που ο απομονωτισμός βρίσκει πάτημα πανευρωπαϊκώς, ένας τέτοιος δίαυλος θα λειτουργήσει κάτι παραπάνω από θετικά. Και θα μας φέρει σε επαφή με κουλτούρες και πολιτισμούς, που κάποιοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν «δευτέρας κατηγορίας». Κι εδώ προσπαθούν φιλότιμα κάποιοι ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί, αλλά δεν γίνεται λόγω των υποχρεώσεών τους να τα προλαβαίνουν όλα. Τον Kosmos από την άλλη, τον χρειαζόμαστε σε συχνότητα πανελλαδική. Χώρια που οι βασικοί του παραγωγοί είναι ήδη στη ΝΕΡΙΤ.

Στο διά ταύτα; Στο διά ταύτα, αφού θα μας πάρει χρόνια και ζαμάνια να βγουν τα αποτελέσματα της προκήρυξης για τους εκτός ΑΣΕΠ εργαζόμενους (αν βγουν...) και να σκάσει μύτη το δεύτερο κρατικό κανάλι, ας εμφανισθούν τουλάχιστον το Δεύτερο Πρόγραμμα και ο Kosmos. Το προέβλεπαν, άλλωστε, η διαβούλευση για την ονοματοδοσία αλλά και η πρόσκληση για τις διαφημιστικές εταιρείες. Ακόμη κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να τα βρει εν λειτουργία όταν πάρει την εξουσία και όχι να κληρονομήσει φαντάσματα που σέρνουν τις αλυσίδες τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
TV & Media