Έντυπη Έκδοση

Χρήσιμα tips για την προστασία των ποδιών το καλοκαίρι

Ηαυξημένη ηλιοφάνεια, οι υψηλές θερμοκρασίες και τα καλοκαιρινά μπάνια, σε συνδυασμό με την επιλογή λανθασμένων παπουτσιών, μπορεί να έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για τα πόδια σας.

Τα εγκαύματα, οι μύκητες, οι τραυματισμοί και οι λοιμώξεις του δέρματος και των νυχιών των ποδιών είναι συχνά φαινόμενα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος και να απολαύσετε το καλοκαίρι χωρίς προβλήματα.

Οπως σημειώνει η γενική οικογενειακή γιατρός Χριστίνα Μπουντούρη, αποφεύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μικροτραυματισμού, εγκαύματος και μυκητιάσεων. «Να φοράτε παπούτσια ή σαγιονάρες στην πισίνα, στην παραλία, στα αποδυτήρια, ακόμη και στο σπίτι σας, για να περιορίσετε την πιθανότητα βακτηριακών λοιμώξεων» υπογραμμίζει η ειδικός.

Επειδή μπορεί να θελήσετε να κάνετε κάποιες διαφορετικές δραστηριότητες στις διακοπές σας, π.χ. πεζοπορία, ή η θάλασσα να έχει αχινούς και βράχια, καλό είναι να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα ζευγάρι πάνινα παπούτσια και ένα πλαστικά για χρήση εντός νερού. Ετσι θα προστατεύσετε τα πόδια σας, χωρίς να στερηθείτε τις αγαπημένες σας απολαύσεις.

Βέβαια, όπως τονίζει η κ. Μπουντούρη: «Διατηρείτε τα πόδια σας στεγνά, γιατί η υγρασία προδιαθέτει στην ανάπτυξη μυκητιάσεων. Βγάλτε τα παπούτσια σας αν είναι βρεγμένα και αλλάζετε κάλτσες καθημερινά. Μετά το μπάνιο να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας και ειδικά τις περιοχές ανάμεσα από τα δάκτυλα.

»Προτιμήστε τα ανοιχτά παπούτσια, αλλά μη φοράτε σαγιονάρες καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, γιατί δεν παρέχουν υποστήριξη στο πόδι σας και μπορεί να σας προκαλέσουν πόνο στις φτέρνες».

Θυμηθείτε να βάζετε αντιηλιακό και στα πόδια σας, ειδικά στην περιοχή πάνω από τα δάκτυλα και στους αστραγάλους και μην ξεχνάτε να το ανανεώνετε όταν βγαίνετε από το νερό.

Κόβετε τα νύχια των ποδιών τακτικά μετά το μπάνιο σας, γιατί τότε είναι πιο μαλακά. Να τα κόβετε ίσια και όχι πολύ κοντά και να είστε πολύ προσεκτικοί στις γωνίες για να μην εμφανιστούν παρανυχίδες. Αν γίνει κάποιος μικροτραυματισμός, απολυμάνετε την περιοχή με οινόπνευμα και τοποθετήστε ένα καθαρό επίδεσμο.

Για να αντιμετωπίσετε τους κάλους και το σκληρό δέρμα, χρησιμοποιήστε μία ελαφρόπετρα. Εφαρμόστε μία ενυδατική κρέμα καθημερινά σε όλο το πόδι, εκτός από τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία & Διατροφή