Έντυπη Έκδοση

Υγεία «δωρεάν» δεν είναι απαραιτήτως «δημόσια»

Διάχυτη είναι η εντύπωση πως η θεμέλια λίθος της Υγείας είναι το «δωρεάν δημόσιο» νοσοκομείο, ενώ στην πραγματικότητα το νοσοκομείο είναι η ακρογωνιαία λίθος. Τα θεμέλια είναι η Ασφάλιση, η Πρόληψη και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Προτείνω ένα Εθνικό Σύστημα που θα δώσει την έμφαση σε αυτά. Ενα σύστημα όπου κανείς πολίτης της χώρας δεν θα ζει με το φόβο πως δεν μπορεί να πληρώσει την ίασή του.

Η Υγεία ξεκινά από το σπίτι. Αυτό το ξέρουμε καλά. Οταν φτάσεις στο γιατρό, πόσω μάλλον όταν φτάσεις στο νοσοκομείο ή στο κέντρο υγείας, τότε έχεις ήδη κάτι. Εξ ανάγκης και μόνον (θα έπρεπε να) καταλήγουμε στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Επειδή, όμως, το σύστημα πάσχει από τη βάση, όλο το βάρος πέφτει εκεί - και τη συνθλίβει. Τα δημόσια νοσοκομεία... νοσούν.

Στο δημόσιο νοσοκομείο, η έννοια «δωρεάν» είναι μόνον σχήμα λόγου: οι γιατροί και οι νοσηλευτές μισθοδοτούνται (κακά), τα μηχανήματα αγοράζονται (αδιαφανώς, συνήθως), ενώ τα κτήρια χτίζονται και πληρώνονται (αδρά). Ολοι οι Ελληνες φορολογούμαστε για αυτά, αλλά χωρίς ανταπόδοση. Η διαφθορά και η διαπλοκή, οι επίορκοι ιατροί και συνδικαλιστές, καθώς και τα κυκλώματα προμηθευτών, έχουν στήσει έναν βρόμικο κλοιό που απομυζεί τους δημόσιους πόρους.

Αν καθιερώναμε την Εθνική Ασφάλιση Υγείας, όπως κάνουν ήδη πολλές χώρες στον κόσμο (π.χ. η Αγγλία και η Αυστραλία, αλλά και η Γαλλία), προσαρμοσμένη στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, τότε θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε απ' το τέλμα. Μιλάμε για ένα σύστημα όπου όλοι οι κάτοικοι είναι ασφαλισμένοι αυτομάτως, μέσω της γενικής φορολογίας. Ενα σύστημα όπου η ασφάλιση δεν εξαρτάται από την εργασία, όπως γίνεται τώρα. Ενα σύστημα όπου όλοι οι άνεργοι είναι πλήρως καλυμμένοι για όλα.

Η διαφορά με τη «δημόσια» αντίληψη είναι τεράστια! Στη «δημόσια» προσέγγιση της Υγείας, όλοι πληρώνουμε φόρους ώστε να μας περιμένουν οι υποδομές. Ενα τεράστιο σύστημα μίζας και λοβιτούρας. Αντί να πληρώνουμε την ίαση του ασθενούς, πληρώνουμε εγκαταστάσεις. Πληρώνουμε το μάρμαρο. Χωρίς αποδείξεις, χωρίς ηλεκτρονικά αρχεία, χωρίς διπλογραφικό σύστημα, χωρίς λογιστικά πρότυπα κι ορκωτούς ελεγκτές. Ενα σύστημα που αντιστέκεται σε κάθε μεταρρύθμιση, κρατώντας όμηρο τον ασθενή.

Με Εθνική Ασφάλιση Υγείας δεν χρειάζονται ένσημα και βιβλιάρια, αλλά απλώς ένας αριθμός (π.χ. ο ΑΜΚΑ, ή ο ΑΦΜ) για την παρακολούθηση των δαπανών και του ιατρικού ιστορικού, όλα ηλεκτρονικά. Επιπλέον, για τους ανασφάλιστους αλλοδαπούς, τουρίστες ή πρόσφυγες, απαιτείται μια μικρή ανθρωπιστική επιδότηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ασφαλισμένος λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται εκεί που επιθυμεί, είτε σε ιδιωτικές είτε σε δημόσιες δομές. Ούτως ή άλλως, δημόσιες υπηρεσίες χρειάζονται πάντα σε ακριτικές περιοχές, αλλά και επικουρικά, για ειδικές θεραπείες.

Με Εθνική Ασφάλιση Υγείας ο πολίτης είναι ελεύθερος να πάει όπου θέλει: στο γιατρό της γειτονιάς του ή στο κοντινότερο αστικό κέντρο, σε οποιονδήποτε συμβεβλημένο πάροχο. Κάθε ιατρός και κάθε νοσοκομείο, κάθε λογοθεραπευτής και κάθε οδοντίατρος εκδίδουν ηλεκτρονικά παραστατικά, τα οποία το σύστημα εξοφλεί κατόπιν ελέγχου. Πιθανόν να χρειαστεί και μια συμβολική συμμετοχή του ασθενούς, ως δικλίδα έναντι της σπατάλης.

Το βασικό «πακέτο» παροχών Υγείας που θα δικαιούται κάθε πολίτης μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις εκάστοτε δυνατότητες του κράτους, αλλά μια καλή αρχή είναι το βασικό τιμολόγιο του ΕΟΠΥΥ που καλύπτει σχεδόν τα πάντα (πλην εξειδικευμένης οδοντιατρικής). Κάποιοι θα ασφαλίζονται επικουρικά για επιπλέον υπηρεσίες, π.χ. για μονόκλινη σουίτα, για αποκλειστικό νοσοκόμο, ή για παγκόσμια κάλυψη. Για τους φτωχούς, όμως, θα είναι πραγματικά «δωρεάν».

Οι μόνοι που έχουν συμφέρον από τη σύγχυση της «δωρεάν» με τη «δημόσια» Υγεία είναι εκείνοι που έχουν περιχαρακώσει τα συμφέροντά τους στο κομματικό κράτος και λυμαίνονται τα κονδύλια. Προφασίζονται πως εξυπηρετούν το συμφέρον του πολίτη, αλλά προτεραιότητα έχουν την τσέπη τους. Το συμφέρον του πολίτη είναι ξεκάθαρο: Εθνική Ασφάλιση Υγείας για όλους, χωρίς εισφορές, μέσω της γενικής φορολογίας. Η ισότητα στην πράξη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις