Έντυπη Έκδοση

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

Κυβέρνηση για τηλεοπτικό προεκλογικό παιχνίδι

Μία βραχύβια κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές, ανακοίνωσε χθες ο Α. Σαμαράς υλοποιώντας τον ανασχηματισμό που από την περασμένη εβδομάδα έχει προαναγγείλει ο Ευ. Βενιζέλος βγαίνοντας από το Μαξίμου.

Ενα ετερόκλητο και πλήρως ανομοιογενές σχήμα, με την ίδια κυβερνητική λειτουργία (χωρίς υπουργικά συμβούλια, με κατά μόνας συναντήσεις πρωθυπουργού - υπουργών) και κυρίως με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, δεν μπορεί να δώσει σήμα στην κοινωνία για νέα αρχή, όπως έλεγαν από κοινού Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος πριν από τις ευρωεκλογές.

Το κείμενο των 20 στόχων που πρόκειται τις επόμενες ημέρες να δει το φως της δημοσιότητας και να διαφημιστεί ως η νέα προγραμματική συμφωνία, επίσης δεν μπορεί να συντελέσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου ότι στρατηγικός στόχος του Α. Σαμαρά είναι να εξαντλήσει την τετραετία, περνώντας και το σκόπελο της εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας, η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπηρετήσει δύο στόχους:

Πρώτον, την απαρέγκλιτη υλοποίηση των υποχρεώσεων του μνημονίου και τη διαβεβαίωση των Βρυξελλών και του Βερολίνου πως δεν υπάρχει διάθεση και πολιτική βούληση για περισσότερη διεκδίκηση, ούτε εν όψει ή κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Δεύτερον, την προσέγγιση των δεξιών και ακροδεξιών ψηφοφόρων -του 16% όπως έχει δηλώσει ο Τάκης Μπαλτάκος- με την άκρως πολωτική, υψηλών τόνων και χαμηλής ποιότητας αντιπαράθεση στα τηλεοπτικά παράθυρα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς:

- Φρόντισε να μη δυσαρεστήσει τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλά και το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου, με την επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη, που αναμένεται να συνεχίσει εκεί που σταμάτησε ο Γ. Στουρνάρας. Για να μη διακινδυνεύσει τις σχέσεις του με την τρόικα διατήρησε στις θέσεις τους, τους Κυρ. Μητσοτάκη και Γ. Βρούτση, ενώ για αντίστοιχους λόγους υπουργοποίησε τον Ανδρέα Λοβέρδο.

- Ενίσχυσε τη λαϊκή και άκρα δεξιά πτέρυγα της κυβέρνησής του με στελέχη όπως ο Αργύρης Ντινόπουλος, η Σοφία Βούλτεψη, ο Κ. Τασούλας, ο Μάκης Βορίδης κ.ά., που έχουν αναδειχθεί στα τηλεοπτικά παράθυρα ως άκρως λαϊκιστικές φωνές.

- Δεν πραγματοποίησε άνοιγμα στην καραμανλική πτέρυγα του κόμματός του, δείχνοντας ότι στο δίλημμα «στροφή προς το κέντρο ή στροφή προς τα δεξιά» επέλεξε να πάει τη Ν.Δ., στο δρόμο προς τις πρόωρες εθνικές εκλογές, δεξιότερα.

- Αποδέχθηκε αιτήματα του Ευ. Βενιζέλου όπως η υπουργοποίηση των Α. Λοβέρδου, Πάρι Κουκουλόπουλου, Οδ. Κωνσταντινόπουλου κ.ά.

- Ξέχασε τα προεκλογικά συνθήματα περί τέλους του μνημονίου και ανάδειξης της ανάπτυξης ως βασικής προτεραιότητας. Η μετακίνηση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν παραπέμπει σε... εκτόξευση.

- Επέλεξε να υπουργοποιήσει βουλευτές της Β' Αθήνας, προκειμένου να ενισχύσει το κόμμα του σε μία κρίσιμη περιφέρεια για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μπροστά. Είναι αυτή η επιλογή άλλη μία σαφής ένδειξη ότι το Μαξίμου πορεύεται πλέον με γνώμονα τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς οριστικοποίησε το κυβερνητικό σχήμα μετά την ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι η ΔΗΜΑΡ ούτε προς την κυβέρνηση κοιτά ούτε την πρόταση της πλειοψηφίας για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας θα ψηφίσει. Ακόμα και αν η ΔΗΜΑΡ δεν πορευθεί ενιαία ως τότε, η στάση αυτή ελαχιστοποίησε, αν δεν εκμηδένισε, τις πιθανότητες εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή και οδήγησε το Μαξίμου στη συγκρότηση μίας προεκλογικής κυβέρνησης.

Η πρώτη εικόνα είναι ότι ο Ευ. Βενιζέλος ενίσχυσε το προφίλ του, καθώς ενισχύθηκε και η θέση του ΠΑΣΟΚ μέσα στην κυβέρνηση, το συμπέρασμα αυτό όμως δεν είναι ακριβές.

Η κυβέρνηση δεν έχει προοδευτικό πρόσημο, όπως έλεγε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. Η κυβέρνηση είναι πιο άκρα και πιο λαϊκιστική από πριν και αυτό το στοιχείο θα προκαλέσει νέα συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Συζήτηση που θα προστεθεί σε αυτήν που έχει ήδη ανοίξει και είναι εφ' όλης της ύλης προς το συνέδριο του Οκτωβρίου.

** Το υπουργικό συμβούλιο σε αριθμούς

Αριθμός μελών της νέας κυβέρνησης: 45 από 40

19 υπουργοί, όσοι και προηγουμένως,

6 αναπληρωτές υπουργοί (μείον μία θέση αναπληρωτή στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δημιουργείται νέα θέση αναπληρωτή στο Υγείας), 19 υφυπουργοί από 15.

Παραμένουν 22 (Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Κούρκουλας, Ακης Γεροντόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Μαυραγάνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Φώφη Γεννηματά, Νότης Μηταράκης, Γιάννης Ανδριανός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γιάννης Βρούτσης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Ασημάκης Παπαγεωργίου, Χαράλαμπος Αθανασίου, Ολγα Κεφαλογιάννη, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Δημήτρης Σταμάτης).

* Μετακινούνται 3 (Νίκος Δένδιας από υπουργός Δημόσιας Τάξης υπουργός Ανάπτυξης, Λεωνίδας Γρηγοράκος από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αναπληρωτής υπουργός στο Υγείας, Αντώνης Μπέζας από υφυπουργός Υγείας υφυπουργός Εργασίας).

* Εκτός κυβέρνησης 14 (Γιάννης Στουρνάρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Ζέτα Μακρή, Αθανάσιος Τσαυτάρης, Θεόδωρος Καράογλου, Αθανάσιος Δαβάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Συμεών Κεδίκογλου, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Γιάννης Μιχελάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Θανάσης Σκορδάς, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Σίμος Κεδίκογλου).

21 νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση (Γιάννης Λαμπρόπουλος, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιώργος Ντόλιος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Ανδρέας Λοβέρδος, Κωνσταντίνος Τασούλας, Αντζελα Γκερέκου, Μάκης Βορίδης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιώργος Ορφανός).

10 από τους νέους γίνονται και για πρώτη φορά υπουργοί (Γκίκας Χαρδούβελης, Αργύρης Ντινόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νικόλαος Ταγαράς, Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, Κώστας Κουκουδήμος, Κατερίνα Παπακώστα, Γιώργος Καρασμάνης, Βασίλης Κικίλιας, Σοφία Βούλτεψη).

3 εξωκοινοβουλευτικοί (Γκίκας Χαρδούβελης, Ασημάκης Παπαγεωργίου, Γιώργος Μαυραγάνης).

13 του ΠΑΣΟΚ από 8.

29 της Ν.Δ. από 24.

** Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ για το μερίδιο

Η Χαριλάου Τρικούπη ξέχασε τα περί κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο και εκφράζει ικανοποίηση για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Ο λόγος είναι, όπως αναφέρεται σε κείμενο άτυπης ενημέρωσης, ότι το ΠΑΣΟΚ διατήρησε την αναλογία της συμμετοχής του στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σε επίπεδο υπουργού τα υπουργεία Εξωτερικών (Ευ. Βενιζέλος), Περιβάλλοντος (Γ. Μανιάτης) και Υποδομών (Μ. Χρυσοχοΐδης) και αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας με τον Ανδρέα Λοβέρδο που ναι μεν συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ, μέσω Ελιάς, αλλά έχει ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, αντί του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρη που αποχώρησε, έχει τώρα τη θέση του αναπληρωτή υπουργού με τον Π. Κουκουλόπουλο. Αποκτά επιπλέον αναπληρωτή υπουργό στο Υγείας τον Λ. Γρηγοράκο που μετακινήθηκε από το Εσωτερικών αλλά διατήρησε τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών που κατέλαβε ο Γ. Ντόλιος.

Οπως αναφέρει το non paper της Χαριλάου Τρικούπη τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Αμυνας διατήρησε η Φώφη Γεννηματά, όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου παραμένει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Β. Κεγκέρογλου στο υπουργείο Εργασίας και ο Δ. Κούρκουλας στο υπουργείο Εξωτερικών. Αποκτά επίσης υφυπουργούς στο υπουργείο Ανάπτυξης τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο και στο υπουργείο Πολιτισμού την Α. Γκερέκου.

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, στο κείμενο αναφέρεται ότι «οι Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν στο πρόσωπο του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών που έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Σημίτη και Παπαδήμου και έχει μακρά εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς διαθέτει τα προσόντα που του επιτρέπουν, με χαμηλούς πολιτικούς τόνους, να κάνει ουσιαστική δουλειά στην ολοκλήρωση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από την κρίση και τη σταδιακή φορολογική ελάφρυνση». Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

** Παλιές και νέες δηλώσεις...

Υλικό για νέο αρνητικό σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές προσφέρουν οι παλιότερες δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη. Ο νέος υπουργός Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2012 ως σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου δήλωνε στο «Βήμα» πως δεν θα λαμβάνονταν νέα μέτρα το 2013. Τον Αύγουστο του 2010 ο κ. Χαρδούβαλης αρθρογραφούσε στην «Καθημερινή» προβλέποντας πως η ανάκαμψη πιθανόν να έρθει στο δεύτερο μισό του 2011, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς κυβερνητική παρέμβαση.

Πάντως στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον ανασχηματισμό, ο νέος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είχε μία πιο «φιλολαϊκή» ρητορική σε σχέση με παλαιότερες τοποθετήσεις του, αναγνωρίζοντας ότι: «Η Ελλάδα υποφέρει. Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο ή κάποιον που εργάζεται και δεν πληρώνεται, συντηρείται από χαμηλόμισθους», αλλά προσθέτοντας πως «είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Εχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο». Αντίστοιχα στην προαναφερθείσα συνέντευξή του το 2012 έλεγε: «Αποφύγαμε τη χρεοκοπία, ο μαραθώνιος συνεχίζεται.. Β. ΣΑΜ.

** Επιλογή η δεξιά στροφή

Η θέση του μεγάρου Μαξίμου στη μετεκλογική εσωκομματική συζήτηση περί στόχευσης στα δεξιά ή στο κέντρο κατέστη απολύτως σαφής διά του ανασχηματισμού: Σκοπός είναι ο επαναπατρισμός του περίπου 16% εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας, με πρόσωπα της λαϊκής δεξιάς των τηλεπαραθύρων, την ώρα που επί της ουσίας οι πολιτικές δεν αλλάζουν.

Ο Αντώνης Σαμαράς υιοθέτησε εκ των πραγμάτων την προσέγγιση του Χρύσανθου Λαζαρίδη, του Φαήλου Κρανιδιώτη και του αποπεμφθέντος από την κυβέρνηση Αδώνιδος Γεωργιάδη, στη θέση του οποίου ωστόσο ξεφυτρώνουν τουλάχιστον έξι νέοι υπουργοί που διαθέτουν είτε σκληρό δεξιό προφίλ είτε εμπειρία σε τηλεοπτικές κόντρες, είτε και τα δύο. Η Β' Αθηνών εκπροσωπείται με τέσσερις βουλευτές με λαϊκό προφίλ συν τον Κυριάκο Μητσοτάκη που παραμένει στην κυβέρνηση. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα εντάσσονται επίσης στελέχη που το προηγούμενο διάστημα είχαν διαφωνήσει με κυβερνητικές επιλογές σε μία προσπάθεια να φιλοτεχνηθεί ένα πιο φιλολαϊκό επικοινωνιακό προφίλ και 9 βουλευτές αναλαμβάνουν κυβερνητικό πόστο για πρώτη φορά, καλύπτοντας περιοχές και ομάδες ψηφοφόρων όπου η Ν.Δ. είχε απώλειες.

Εκτός κυβέρνησης έμειναν πρόσωπα που το Μαξίμου έριξε στη μάχη των αυτοδιοικητικών, καθώς και υπουργοί που συγκρούστηκαν με βουλευτές και γαλάζιους συνδικαλιστές.

Η ανομοιογένεια του νέου κυβερνητικού σχήματος εξυπηρετεί καθαρά προεκλογικές και επικοινωνιακές στοχεύσεις και δημιούργησε ήδη ερωτηματικά στο γαλάζιο παρασκήνιο για τις πιθανότητες αποτελεσματικότητας ή εφαρμογής ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, πέρα από τηλεοπτικές φιλολαϊκές κορόνες.

Χαρακτηριστική ήταν η παγωμένη σιωπή από την πλειοψηφία των στελεχών της Ν.Δ. μετά την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης και άκρως ενδεικτικό το μονολεκτικό σχόλιο του πρώην εκπροσώπου των κυβερνήσεων Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου, που δήλωσε μέσω twitter «άφωνος». Β. ΣΑΜ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ανασχηματισμός