Έντυπη Έκδοση

* ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΒΓΑΛ

Ενοχοι ξανά οι «γαλάζιοι κουμπάροι»

Εννέα χρόνια μετά την επ' αυτοφώρω σύλληψη του εμπόρου σιτηρών Κ. Κωνσταντινίδη, η υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ που έμελλε να γίνει γνωστή ως «το σκάνδαλο των γαλάζιων κουμπάρων» έφτασε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο αποφάσισε ενοχή για όλους τους κατηγορουμένους.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους γνωστούς ως «κουμπάρους» Παναγιώτη Αδαμόπουλο, πρώην γενικό διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού και Κων. Κωνσταντινίδη, σιτέμπορο και κουμπάρο του τότε υπουργού Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, για τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ και της παθητικής δωροδοκίας. Η ποινή που τους επιβλήθηκε, είναι ίδια με αυτή που είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, δηλαδή τέσσερα χρόνια για την εκβίαση και τρία χρόνια για τη δωροδοκία.

Απών από τη δικαστκή αίθουσα ήταν ο εκτελωνιστής Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος μετά την καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε παραιτηθεί από την έφεσή του.

Σύμφωνα με την κατηγορία, οι τρεις άντρες φέρεται να απαίτησαν «φακελάκι» από τους εκπροσώπους της ΜΕΒΓΑΛ, το ύψος του οποίου ισοδυναμούσε με το 10% του συνολικού προστίμου των 24,5 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,4 εκατομμύρια ευρώ, με το οποίο απειλούνταν η εταιρεία λόγω συμμετοχής στο καρτέλ γάλακτος. Η προμήθεια-μαμούθ θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη της εταιρείας σε πρόγραμμα επιείκειας, ώστε να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί το επικείμενο πρόστιμο.

Οι συλλήψεις έγιναν ύστερα από καταγγελία των υπευθύνων της γαλακτοβιομηχανίας, με πρώτο τον Κων. Κωνσταντινίδη, ο οποίος ενεργούσε υπό τις οδηγίες του Π. Αδαμόπουλου, γενικού διευθυντή τότε της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, το 2005 συνελήφθη επ' αυτοφώρω ενώ παραλάμβανε προσημειωμένα χαρτονομίσματα 200.000 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Γαλακτοβιομηχανίες