Έντυπη Έκδοση

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

Ο Στουρνάρας στην ΤτΕ, ο Σημίτης στην... εξουσία

Νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας εν μέσω συνεχιζόμενων αντιδράσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εντεινόμενων φημών για μετακίνηση της διευθύνουσας του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελλαρίου στην ΤτΕ και βολών του απερχόμενου Γ. Προβόπουλου.

Σε εκδήλωση στο Βερολίνο βρέθηκε  ο πρώην υπουργός  Γ. Στουρνάρας και είχε συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε Σε εκδήλωση στο Βερολίνο βρέθηκε ο πρώην υπουργός Γ. Στουρνάρας και είχε συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε Σε σχετική ανακοίνωση της ΤτΕ σημειώνεται πως το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο το διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή.

Τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν πως μετά και το διορισμό Γ. Στουρνάρα στην κορυφή της ΤτΕ το καρέ του περίφημου Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) της ομάδας Σημίτη καταλαμβάνει όλες τις νευραλγικές θέσεις για την «επόμενη ημέρα».

Αυτό, γιατί νέος υπουργός Οικονομικών διορίστηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης -προερχόμενος από την Eurobank- ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Κ. Σημίτη, ενώ διετέλεσε διευθυντής στο οικονομικό γραφείο επί κυβερνήσεως Λ. Παπαδήμου. Επικεφαλής στο ΣΟΕ ο Γ. Στουρνάρας τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομικών επί Σαμαρά και αναλαμβάνει ήδη στην ΤτΕ. Ο νέος διοικητής της ΤτΕ είχε διατελέσει επικεφαλής στην Εμπορική (επί Κ. Σημίτη) όπου τον διαδέχθηκε ο Γ. Προβόπουλος.

Με εισήγηση του Γ. Στουρνάρα, ο Παναγιώτης Θωμόπουλος ορίστηκε πρόεδρος στην Eurobank (μετά την αποχώρηση του Γ. Δαυίδ).

Η σχολή του ΣΟΕ

Ο Παν. Θωμόπουλος διετέλεσε πρόεδρος στο ΤΧΣ, προηγουμένως στην ΤτΕ, ενώ την περίοδο 1998-2004 ήταν σύμβουλος στο ΣΟΕ του ΥΠΕΘΟ επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη. Και το... καρέ ολοκληρώνεται με τον Βασίλη Ράπανο, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου της Alpha Bank (στη θέση του αποχωρήσαντος Γ. Κωστόπουλου), ενώ την περίοδο 2000-2004 ήταν πρόεδρος του ΣΟΕ.

Τέσσερις σημαίνοντες παράγοντες από τη «σχολή του ΣΟΕ» (επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη) σε θέσεις-κλειδιά του οικονομικού επιτελείου και του τραπεζικού συστήματος. Με ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει προκλητική την τοποθέτηση Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αναγκαιότητα διαβούλευσης για μία τόσο σημαντική θέση. Επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, ούτε να θεωρεί πως μία τέτοια απόφαση δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε πως «ο κ. Στουρνάρας θα είναι θεματοφύλακας της μνημονιακής πολιτικής και από τη νέα του θέση», συμπληρώνοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Μ. Ντράγκι επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να κινηθεί μονομερώς στην τοποθέτηση του νέου διοικητή.

Σε αυτό το συγκρουσιακό περιβάλλον θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η έντονη φημολογία για μετακίνηση της Αναστασίας Σακελλαρίου από το ΤΧΣ στη θέση της υποδιοίκησης της ΤτΕ κατά παρέκκλιση κάθε τραπεζικού πρωτοκόλλου και διαδικασίας, πέραν του ηθικού χαρακτήρα μίας τέτοιας προκλητικής ενέργειας. Η «Ε» επικοινώνησε με το ΤΧΣ για την επιβεβαίωση ή όχι της φήμης, ωστόσο μέχρι χθες το μεσημέρι το Ταμείο δήλωνε παντελή άγνοια για το οτιδήποτε.

Προσώρας μένω στην... άγνοια του ΤΧΣ και επιφυλάσσομαι άμα τη μετακινήσει της κ. Σακελλαρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
Κυβέρνηση
Τράπεζα της Ελλάδος
Υπουργείο Οικονομικών