Έντυπη Έκδοση

«Να παραμείνουμε ασφαλές καταφύγιο για τους κατατρεγμένους»

Σε αντίθεση με όσα ίσως πιστεύουν οι συντηρητικοί πολιτικοί, οι νέοι ψηφοφόροι της Βρετανίας επιθυμούν να συνεχίσει η χώρα τους να προστατεύει τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου You Gov δείχνει ότι 8 στους 10 νέους είναι περήφανοι για τη βρετανική παράδοση προστασίας όσων προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τη βία και τις διώξεις.

Η δημοσκόπηση εξέτασε τις απόψεις 3,3 εκατ. Βρετανών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, με 1,35 εκατ. εξ αυτών να δηλώνουν από τώρα αποφασισμένοι να προσέλθουν στις κάλπες. Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων επιθυμούν να διατηρήσει η βρετανική κυβέρνηση τη φήμη της χώρας ως ασφαλούς καταφυγίου για τους πρόσφυγες και ιδίως για τα παιδιά. Υπέρ της προστασίας των ανήλικων προσφύγων τάσσεται το 82% όσων αποκτούν από του χρόνου δικαίωμα ψήφου. Συμπληρωματική δημοσκόπηση σε Βρετανούς άνω των 21 ετών αποκαλύπτει ότι και σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία 7 στους 10 πιστεύουν ότι η Βρετανία θα έπρεπε να είναι περήφανη για την ιστορία της ως χώρας στήριξης των προσφύγων. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε σύγκρουση με την πεποίθηση πολλών πολιτικών ότι μια πλατφόρμα κατά της παροχής ασύλου θα προσελκύσει τους ψηφοφόρους. Δεν αποκλείεται ίσως μια τέτοια ρητορική να έχει απήχηση σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού, αλλά όχι στους νέους.

Οπως δηλώνει στην εφημερίδα «Guardian» ο διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Refugee Council Μορίς Ρεν «η βρετανική κληρονομιά παροχής προστασίας σε όσους έχουν ανάγκη είναι εξίσου σημαντική σήμερα όσο και στο παρελθόν, με τη συριακή κρίση να τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων της εποχής μας. Την τελευταία δεκαετία, ορισμένοι φοβούνταν ότι η βρετανική δέσμευση για την προστασία των προσφύγων αποδυναμωνόταν. Αυτή η δημοσκόπηση δείχνει ότι στην πραγματικότητα ενισχύεται».

(www.guardian.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Βρετανία