Έντυπη Έκδοση

«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ», ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ, ΕΝΩ Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΤΡΙΖΕΙ ΣΥΘΕΜΕΛΑ

Ακεραιότητα και διαφάνεια υποσχέθηκε ο Φελίπε

Ο Φελίπε (Φίλιππος) ΣΤ' των Βουρβόνων είναι πλέον ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας. Ορκίστηκε χθες το πρωί στη διάρκεια λιτής τελετής και η αποστολή την οποία θα κληθεί να φέρει εις πέρας δεν μοιάζει καθόλου εύκολη, καθώς τα θεμέλια της μοναρχίας σφυροκοπούν εδώ και καιρό τόσο οι αποσχιστικές τάσεις των Καταλανών όσο και τα σκάνδαλα που πλήττουν τη βασιλική οικογένεια.

Ενας βασιλιάς πρέπει να δείχνει πολυάσχολος και υπεράνω χαδιών... Ενας βασιλιάς πρέπει να δείχνει πολυάσχολος και υπεράνω χαδιών... Ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε VI παρέλαβε από τα χέρια του πατέρα του την κόκκινη ζώνη που συμβολίζει την αρχηγία των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής στην αίθουσα ακροάσεων των ανακτόρων Θαρθουέλα, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας και των μελών της ηγεσίας των ισπανικών στρατιωτικών σωμάτων, και στη συνέχεια προσήλθε στο ισπανικό κοινοβούλιο όπου ορκίστηκε ενώπιον των βουλευτών-μελών του ισπανικού κοινοβουλίου την πίστη στο Σύνταγμα του 1978.

Ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε δήλωσε πίστη στην ενότητα της Ισπανίας και δεσμεύθηκε για μία βασιλεία που θα χαρακτηρίζεται από «ακεραιότητα και διαφάνεια», δύο λέξεις που δεν επελέγησαν τυχαία, καθώς τόσο το «σκάνδαλο Νος», που πλήττει την αδερφή του και το σύζυγό της, όσο και τα ακριβά χόμπι του πατέρα του και πρώην βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, έχουν καταστήσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τη μοναρχία καθόλου δημοφιλή στον έναν στους δύο Ισπανούς.

Ο 46χρονος Ισπανός βασιλιάς χρησιμοποίησε 26 φορές στην ομιλία του τη λέξη Ισπανία, 19 το «όλοι μαζί», 9 φορές τη λέξη «σεβασμός» και αρκετές φορές επίσης τις λέξεις «Ισπανοί» «πολίτες» «κράτος». Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο που διαδραμάτισε για τη συμφιλίωση των Ισπανών ο πατέρας του μετά τη δικτατορία του Φράνκο. «Μία εξαιρετική βασιλεία γίνεται σήμερα μέρος της ιστορίας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Την ομιλία του καινούργιου βασιλιά χειροκρότησαν... επιλεκτικά οι βουλευτές των αυτονομιστικών κομμάτων Βάσκων και Καταλανών στο ισπανικό κοινοβούλιο (και πάντως όχι όταν ακούστηκε ο εθνικός ύμνος), ενώ περίπου διακόσια άτομα είχαν συγκεντρωθεί εκείνη την ώρα στην Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης για να διακηρύξουν το αίτημά τους για αβασίλευτη δημοκρατία και διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Νωρίτερα επίσης η αστυνομία είχε απαγορεύσει την πραγματοποίηση άλλων παρόμοιων διαδηλώσεων.

Παρέλαση

Μετά την ορκωμοσία ακολούθησε στρατιωτική παρέλαση, ενώ στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος κατευθύνθηκε με αυτοκίνητο μέσα από τους δρόμους της Μαδρίτης στα ανάκτορα Ρεάλ. Εκεί, ο Φελίπε μαζί με τη νέα βασίλισσα Λετίθια, συνοδευόμενοι από τον Χουάν Κάρλος και τη βασίλισσα Σοφία, την οκτάχρονη διάδοχο του ισπανικού θρόνου Λέονορ και την αδελφή της Σοφία, εμφανίστηκαν στο κεντρικό μπαλκόνι και χαιρέτησαν το πλήθος.

Η Μαδρίτη, για να υποδεχτεί τον νέο βασιλιά, είχε στολιστεί με χιλιάδες λουλούδια και ισπανικές σημαίες, η σοσιαλίστρια πρόεδρος της Ανδαλουσίας, Σουζάνα Ντίαθ, απαθανάτιζε τον εαυτό της με σοσιαλιστές συναδέλφους της σε θριαμβευτικά selfies, ενώ ο καινούργιος βασιλιάς από σήμερα θα κληθεί να δοκιμάσει σε άπταιστα καταλανικά (τα οποία μιλά) τις διπλωματικές του ικανότητες με τους «ατίθασους» Καταλανούς.

Πηγές: ΑΠΕ, El Pais, El Mundo, Europa Press

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία