Ηλεκτρονική Έκδοση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα γίνει κεντρώος στις θέσεις και αριστεριστής στις συμμαχίες»

Άνοιγμα σε αντιμνημονιακούς και πρώην μνημονιακούς

Άνοιγμα σε ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Οικολόγους Πράσινους καθώς και σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο, και στρέφονται προς την αριστερά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη συγκρότηση ενός συνασπισμού εξουσίας και την ανατροπή «της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά».

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα γίνει κεντρώος στις θέσεις και αριστεριστής στις συμμαχίες. Θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες. Ριζοσπαστικός στις θέσεις ηγεμονικός και πλειοψηφικός στις συμμαχίες. "

Όπως είπε, στη συνέχεια της ομιλίας του, "το εκλογικό αποτέλεσμα, καθιστά φανερό ότι χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αλλαγή. Και σε αυτό το καθαρό μήνυμα οφείλουν όλοι όσοι ευαγγελίζονται την ανατροπή του μνημονίου, να τοποθετηθούν."

Ήρθε ο καιρός κι εμείς να αναρωτηθούμε, είπε ακολούθως και πρόσθεσε: "Χωρίς εμάς δε γίνεται. Με εμάς μόνο, όμως, γίνεται;" Η πρόταση για το νέο συνασπισμό εξουσίας αφορά το λαό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως απευθύνεται και σε πολιτικές δυνάμεις.

"Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ. Γνωρίζουμε τις διαφορές μας. Δεν ζητάμε από κανέναν να απαρνηθεί τις θέσεις και τις αρχές του. Πιστεύουμε όμως ότι οι συνθήκες επιβάλλουν να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την νοοτροπία που συντηρεί και αναπαράγει εμφύλιες αντιπαραθέσεις. Καλούμε το ΚΚΕ με τις δικές του αρχές και τις δικές του θέσεις να συμβάλλει στην συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος αριστερής διεξόδου.

Απευθυνόμαστε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτά που μας συνδέουν στα κινήματα, στην υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, στην ανάγκη να σταματήσουμε την κοινωνική κατεδάφιση, είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Απευθυνόμαστε στους Οικολόγους Πράσινους. Αυτά μας συνδέουν τόσο στα περιβαλλοντικά, όσο και στα κοινωνικά θέματα, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ο δρόμος της ενότητας δεν αθροίζει δυνάμεις, τις πολλαπλασιάζει.

Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις και τις προσωπικότητες που ανοιχτή καρδιά στήριξαν την ευρωπαϊκή καμπάνια της αριστεράς και ενίσχυσαν την υποψηφιότητά της ευρωπαϊκής αριστεράς για τη προεδρεία της Κομισιόν.

Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο, και στρέφονται προς την αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου.

Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν. Δεν θα τους αφήσουμε όμως, και δεν πρέπει να τους αφήσουμε, βορά στους εκβιασμούς των μνημονιακών μηχανισμών." είπε αναφορικά με την πολιτική συμμαχιών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ λέγοντας πως "επιδιώκουμε έναν ανοιχτό, ειλικρινή και έντιμο πολιτικό διάλογο σεβόμενοι όμως απόλυτα το δικαίωμά τους να αποφασίσουν συλλογικά αν απαγκιστρώνονται οριστικά από τη μνημονιακή αυλή του κου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι. " "Δεν είμαστε χαιρέκακοι. Είχαμε, όμως, προειδοποιήσει για τη λάθος πορεία" , πρόσθεσε.

Πρώτος και άμεσος στόχος, είπε, μιας τέτοιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, "πρέπει να είναι η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και όχι η επιβίωσή της μέσα από εκλογή προέδρου της δημοκρατίας."

Τώρα είναι η ώρα να δούμε τις αδυναμίες μας

Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλειψε και η διάθεση αυτοκριτικής αναγνωρίζοντας αδυναμίες και οργαωτικά προβλήματακαθώς, όπως είπε, "τώρα είναι η ώρα να δούμε τις αδυναμίες, να διορθώσουμε τα λάθη."

"Πρέπει, λοιπόν, σήμερα και αύριο, με γενναιότητα να μιλήσουμε για το κόμμα μας. Για αδυναμίες, ατέλειες, αστοχίες", είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι "η εμπειρία ενός χρόνου από την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα, αλλά και η εμπειρία από τις εκλογικές μάχες που δώσαμε, πέρα από τις μεγάλες δυνατότητες, ανέδειξε και τα σοβαρά οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. "

Όπως άλλωστε επεσήμανε, ουσιαστικά, αυτά τα αποκαλούμενα οργανωτικά προβλήματα, "συγκροτούν ένα μεγάλο και κρίσιμο πολιτικό πρόβλημα", το οποίο τόνισε δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να το κρύψουμε κάτω από το χαλί.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε δημόσιες εμφανίσεις στελεχών του κόμματος με συχνά αντικρουόμενες θέσεις καθώς και σε περιπτώσεις που "δίνουμε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ενιαία κομματική λειτουργία" και "αφήνουμε έδαφος σε προσωπικές στρατηγικές και παραγοντισμούς."

Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών, όμως σημείωσε, " -με πρώτο αν θέλετε εμένα, ως πρόεδρο του κόμματος."

Επίθεση στην κυβέρνηση

Φυσικά από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλειψε και η οξεία κριτική στην κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι "δεν δικαιούται μια κυβέρνηση μειοψηφίας να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία" γιατί όπως είπε "είναι κακό, επιζήμιο για τη χώρα να διαπραγματευθεί μια αδύναμη κυβέρνηση."

Κατηγόρησε Σαμαρά και Βενιζέλο μεταξύ άλλων για τους χειρισμούς τους με το PSI, που όπως είπε "κατέστρεψε ασφαλιστικά ταμεία, αποθεματικά νοσοκομείων κα πανεπιστημίων, μικρομολογιούχους " και τους κάλεσε για μια ακόμα φορά να σταματήσουν να παίζουν με το θεσμό της Προεδρείας της Δημοκρατίας και να οδηγήσουν "τη χώρα με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο σε εκλογές, πριν τη διαπραγμάτευση, για να αποφασίσει ο λαός ποιος είναι αυτός και με ποιο σχέδιο, που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για το τόπο."

Γ.ΣΑΚΚΟΥΛΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
ΚΚΕ: Προσχηματικές οι προτάσεις συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Eγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης
Κυβέρνηση αριστερής συνεργασίας