Έντυπη Έκδοση

Ο αιγιαλός συσπειρώνει...

Εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση πολιτών και φορέων κατά του σχεδίου νόμου για τον αιγιαλό και τις παραλίες που απειλεί να καταστρέψει το παραθαλάσσιο, πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, αναλαμβάνει το Πανελλήνιο Δίκτυο «Ακτές Ωρα Μηδέν».

Για το συντονισμό όλων των αντιδράσεων διοργανώνει συνάντηση αύριο στις 12.30 στα γραφεία του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.

«Περισσότερα από 16.000 χλμ. ακτών και υγρότοπων, 1.300 ευπαθή οικοσυστήματα, 60 λίμνες και 120 προστατευόμενα είδη πουλιών και περίπου 120 υψίστης σημασίας ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες πλήττονται από το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει το Πανελλήνιο Δίκτυο και προσθέτει: «Μετά τη δημόσια γη, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στο βωμό της "ανάπτυξης" επιχειρείται τώρα να θυσιαστεί και το πολυτιμότερο τμήμα της κοινόχρηστης δημόσιας γης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει συνταχθεί κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για την προστασία των ακτών και του τοπίου».

Μέχρι στιγμής για το κοινό σκοπό προστασίας των ακτών έχουν ενώσει τη φωνή τους 150.000 πολίτες και 125 επιστημονικοί, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί φορείς, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Οσοι πιστοί μπορούν να υπογράφουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση avaaz.org! Σε ψήφισμά του, το δίκτυο υπογραμίζει: «Πρόκειται για ένα ζήτημα διεθνούς σημασίας. Αν επιτραπεί αυτή η καταστροφή, τότε τα αποτελέσματα θα είναι μη αναστρέψιμα». Μεταξύ των φορέων είναι το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θάλασσες και Ακτές
Περιβάλλον & οικολογία