Ηλεκτρονική Έκδοση

Πληθαίνουν οι φωνές κατά του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς

«Πλήττεται το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας»

Την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, Διαχείριση και Προστασία Αιγιαλού και Παραλίας» εκφράζουν όλο και περισσότεροι επιστημονικοί, αρχαιολογικοί και περιβαλλοντικοί φορείς, οι οποίοι συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Δίκτυο «Ακτές Ώρα Μηδέν». 130 φορείς έχουν ήδη υπογράψει το κείμενο του δικτύου και πάνω από 149.000 πολίτες το ψήφισμα του διεθνούς κινήματος του Avaaz, ενώ η καμπάνια συνεχίζεται με δράσεις και εκδηλώσεις.​ Σημαντική δράση ο υπερμαραθώνιος των 240 χλμ για τον αιγιαλό. Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο εκφράζει και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης "Ε"

Το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, έχει προκαλέσει πρωτοφανή σε μαζικότητα αντίδραση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τόνισε η Μαρία Καραμανώφ, σύμβουλος Επικρατείας και μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας. Οι ρυθμίσεις πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, ακτές, παραλήμνιες περιοχές, υγροτόπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, υπογράμμισε η κ. Καραμανώφ.
 
Πρόσθεσε επίσης, πως για πρώτη φορά στην ιστορία οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές, ενώ επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι καταπατητές σε βάρος του κράτους δικαίου. Η εφαρμογή του νομοσχεδίου, αξιολογούμενη και με στυγνή οικονομική λογική, θα στερήσει τη χώρα από το σπουδαιότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα, τις θάλασσες, τις παραλίες και την, σε πολλά μέρη, παρθένα ακόμα φύση.
 
Τεράστιο πλήγμα και στον αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδας θα προκαλέσει η εφαρμογή του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τη Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και αρχαιολόγο στην Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Η κ. Κουτσούμπα τόνισε ότι υποβρύχιες αρχαιότητες, όπως στην Ελαφόνησο Λακωνίας και στην Αργολίδα, βυθισμένα λιμάνια, που βρίσκονται εκεί όπου είναι τα σύγχρονα, όπως στη Λέσβο, τη Θάσο, την Αίγινα και αλλού γίνονται απροσπέλαστα, αφού η παράκτια ζώνη και τα λιμάνια περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ και από εκεί σε επιχειρηματίες. Χερσαίοι αρχαιολογικοί τόποι σε παραλίες, όπως ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα στο Καβούρι Αττικής ή η αρχαία πόλη της Ιτάνου στο Λασίθι της Κρήτης, ιστορικά μέρη, όπως ο κόλπος του Ναυαρίνου, όπου έγινε η γνωστή ναυμαχία, ή ολόκληρα νησιά, σαν το Γαϊδουρονήσι στην Κρήτη και την Αλιμνιά στα Δωδεκάνησα, χαρακτηρισμένα ως προστατευόμενες αρχαιολογικές περιοχές κινδυνεύουν να γίνουν απροσπέλαστα για το κοινό, προειδοποίησε η κ. Κουτσούμπα.
  

Ως «ωρολογιακή βόμβα» περιέγραψε το σχέδιο νόμου ο κ. Καραμπέτσος από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, στο οποίο συμμετέχουν 80 οργανώσεις. «Αν δεν αποσυρθεί στο σύνολό του, όχι μόνον κάποιες επιμέρους λεπτομέρειες, θα χαθούν από τα σημαντικότερα κομμάτια αυτού που γνωρίζουμε ως “Ελλάδα”», τόνισε ο κ. Καραμπέτσος. Ήδη στο Ελληνικό, η ιδιωτικοποίηση 6.500 στρεμμάτων και 3,5 χιλιομέτρων παραλίας που περιλαμβάνει δυο ελεύθερες παραλίες, ένα αθλητικό κέντρο και ένα λιμάνι εκποιούνται για χρήσεις που η κοινωνία δεν χρειάζεται, όπως καζίνο, εμπορικά κέντρα κλπ, επισήμανε ο Πάνος Τότσικας, από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

 
Στην επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή της ιδιαίτερης φύσης και ισορροπίας της παράκτιας ζώνης εστίασε η Ελένη Καμπέρη, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), η οποία κατήγγειλε πως το Κέντρο ουδέποτε εκλήθη για να καταθέσει την επιστημονική του εμπειρία.
  

Μια από τις δράσεις διαμαρτυρίας που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί ο υπερμαραθώνιος «240 χλμ για τον αιγιαλό» που αποτελεί πρωτοβουλία του μαραθωνοδρόμου Άγη Εμμανουήλ. Με αφετηρία τις Κεχριές κοντά στα Ίσθμια στις 8 Ιουλίου, οι δρομείς θα περάσουν από Ελευσίνα, Ελληνικό, Ανάβυσσο, Λαύριο, Λούτσα και θα καταλήξουν στις 12 Ιουλίου στον Σχοινιά. Παράλληλα θα λάβει χώρα σκυταλοδρομία πολιτών, η συμμετοχή των οποίων αυξάνεται με μαθηματική πρόοδο, όπως είπε ο κ. Εμμανουήλ, η οποία θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στον δρόμο.

Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης "Ε"

 
Περισσότερες πληροφορίες στο Πανελλήνιο Δίκτυο “ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ”, το συντονιστικό του οποίου συγκροτούν τα: Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος | Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) | Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων | ΑΡΧΕΛΩΝ | Συντονιστική Επιτροπή γα τη διάσωση παραλίας Σαρωνικού | Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού | Σούπερ-Μαραθώνιος: 240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό.
 
Καλούνται οργανώσεις και πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους με τις αντιδράσεις φορέων και πολιτών που ήδη ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, συμμετέχοντας στη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών , καθώς και να να υπογράψουν και διαδώσουν το ψήφισμα.
 
Επιφυλάξεις από τον Συνηγόρο του Πολίτη
 
Τις παρατηρήσεις, τις επιφυλάξεις και τον προβληματισμό του, για σειρά ζητημάτων που προκύπτουν από την εξέταση του σχεδίου νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη, επισημαίνοντας ότι με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του παράκτιου χώρου, πρέπει το σχέδιο νόμου να τύχει νέας ολοκληρωμένης επεξεργασίας.
 
Μάλιστα, η ανεξάρτητη Αρχή απέστειλε τις παρατηρήσεις της και στον υπουργό Οικονομικών, αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία του Συνηγόρου για ανάλογα θέματα αλλά και τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος για τη συμβολή του στο νομοθετικό έργο.
 
Όπως αναφέρεται από την ανεξάρτητη Αρχή, οι προβληματισμοί της έχουν σκοπό να συμβάλουν εποικοδομητικά στη σχετική συζήτηση, ενώ τα ζητήματα που θέτει αφορούν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης και της παρόχθιας ζώνης, και κατ' επέκταση της πρόσβασης των πολιτών σε αυτές, ενώ ως φαίνεται καταργείται στην πράξη και η ζώνη παραλίας.
 
Σύμφωνα με τον Συνήγορο, οι μορφολογικές επεμβάσεις που επιτρέπονται προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες, ενώ προβληματίζει η δυνατότητα που παρέχεται για νομιμοποίηση σοβαρών μορφολογικών αλλοιώσεων, ακόμη και για ευκαιριακούς επιχειρηματικούς σκοπούς. Γενικότερα απουσιάζει η απαραίτητη διατομεακή αντιμετώπιση (περιβαλλοντική, αναπτυξιακή, κοινωνική) που απαιτεί η προστασία και η διαχείριση ενός τόσο σημαντικού πόρου, ενώ οι ασφυκτικές προθεσμίες ολοκλήρωσης των επιμέρους διαδικασιών, που τίθενται στο σχέδιο νόμου, καθίστανται πρακτικά ανεφάρμοστες. Ελλοχεύει συνεπώς ο κίνδυνος αυθαιρεσίας.
 
Επίσης, περιπλέκεται η διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων, καταργείται η ποινική δίωξη των παρανομούντων ιδιωτών, αλλά και των διοικητικών οργάνων. Παρέχεται δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων έργων, όχι μόνο του δημοσίου, αλλά και ιδιωτών, και μάλιστα παρά την ύπαρξη τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, μέσω της ενσωμάτωσης των αυθαιρέτων σε νέα έργα, πιθανόν για εισπρακτικούς λόγους.
 
Ακόμη, η Αρχή σημειώνει ότι η ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση του παράκτιου χώρου οφείλει να λάβει υπόψη τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης των Ηνωμένων Εθνών, την Ενωσιακή περιβαλλοντική νομοθεσία, τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 
Πάντως, η Αρχή βλέπει και μία σειρά θετικών πρωτοβουλιών, σαφώς δευτερευούσης σημασίας, στο μέτρο που στο νέο σχέδιο νόμου:
α) Γίνεται προσπάθεια για την επίσπευση διαδικασιών καθορισμού του αιγιαλού ή του παλαιού αιγιαλού με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και προβλέπεται η δημοσιοποίηση των πράξεων καθορισμού
β) Γίνεται, για πρώτη φορά, μνεία βασικών αρχών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
γ) Αποσαφηνίζονται ορισμένα κριτήρια, τα οποία είχαν δημιουργήσει, κατά το παρελθόν, εμπλοκές σε διοικητικές διαδικασίες.
δ) Ορίζεται δευτεροβάθμιο όργανο ελέγχου της οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού.
 
 
N.M.
newsroom enet
 
 
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κινητοποιήσεις
Αιγιαλός