Έντυπη Έκδοση

Το Refuge Project επανέρχεται στο πολεμικό καταφύγιο της Μήλου

Ενα χρόνο μετά την επιτυχημένη εικαστική δράση - έκθεση στο υπόσκαφο πολεμικό καταφύγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον Αδάμαντα της Μήλου, 20 Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες επανέρχονται στον ίδιο χώρο με την έκθεση «Refuge Project ΙΙ - Μαρτυρίες».

Αφορμή για τη δημιουργία των έργων τους αποτελούν μαρτυρίες κατοίκων της Μήλου που αφορούν την περίοδο της γερμανικής κατοχής στο νησί. Τον πυρήνα του όλου εγχειρήματος συνθέτουν τόσο μνήμες και ιστορίες μιας δύσκολης καθημερινότητας όσο και αφηγήσεις σημαντικών γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία του νησιού. Οι αφηγήσεις και οι μαρτυρίες του παρελθόντος γίνονται κατανοητές ως προσπάθειες αναπαράστασης πραγμάτων, καταστάσεων ή γεγονότων που είναι ελλειπτικές, αποσπασματικές και ατελείς. Εξάλλου, το παρελθόν δεν μπορεί να ανασυσταθεί παρά μόνο στη μερικότητά του.

Οι διηγήσεις αυτές δεν αναπαριστούν απαραιτήτως τις πραγματικές συνθήκες αλλά προτείνουν νέες νοερές εικόνες στον ακροατή ή τον αναγνώστη τους. Εστιάζονται στην καθημερινότητα, όπως τη βιώνει και έπειτα την αναπαράγει ο εκάστοτε αφηγητής, επιχειρώντας να επανατοποθετήσουν την ιστορία στο χώρο όπου βιώθηκε, αυτόν της τοπικής κοινότητας. Μέσα από το υλικό όλων αυτών των μαρτυριών προβάλλει το «ιστορικό γεγονός», εν προκειμένω αυτό του πολέμου. Ο πόλεμος φιλτράρεται μέσα από την προσωπική βίωσή του, η αντικειμενικοποιημένη ιστορία υποχωρεί μπρος στην υποκειμενική αφήγησή της, η «μεγάλη» ιστορία υποσκελίζεται από την απτή καθημερινότητα. Ως εκ τούτου, σκοπός της καλλιτεχνικής πράξης δεν καταλήγει να είναι η αποκατάσταση της ιστορικής «αλήθειας» αλλά η ανίχνευση και η απόδοση κάποιων από τα διαφεύγοντα σημεία της πραγματικότητας που ειδάλλως θα ήταν αδύνατον να αναπαρασταθούν με λέξεις, εικόνες ή και ήχους.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Natalia Agati, Σοφία Γρηγοριάδου, Μιχάλης Ζαχαρίας, Μπέττυ Ζέρβα, Μάντυ Λικερίδου-Βελετά, Matteo Locci, Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, Serena Olcuire, Γιούλα Παπαδοπούλου, Κώστας Πλέσσας, Νίκος Ποδιάς, Maria Rocco, Παναγιώτης Σαμσαρέλος, Δημήτρης Σκαλκώτος, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Φανή Σοφολόγη, Μαργαρίτα Σταυράκη, Olimpia Fiorentino, Μαρία - Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, Κώστας Χριστόπουλος.

Επιμέλεια - σχεδιασμός: Μαρία - Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, Νίκος Ποδιάς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά