Έντυπη Έκδοση

Η Εθνική Αντίσταση στα Καμίνια

Η Κατοχή, όταν η Ελλάδα στις 27 Απριλίου του 1941 παραδόθηκε στους Γερμανούς, βύθισε τη χώρα μας στην πείνα και την εξαθλίωση.

Εδώ η σημαία του ΕΛΑΣ,το τυπογραφείο του ΕΑΜ, το κουκλοθέατρο του βουνού... Εδώ η σημαία του ΕΛΑΣ,το τυπογραφείο του ΕΑΜ, το κουκλοθέατρο του βουνού... Τότε ήταν που συμπατριώτες μας επέλεξαν έναν και μοναδικό τρόπο αντίστασης -τον ένοπλο αγώνα.

Με μέσα πενιχρά και ασπίδα τους τα βουνά της πατρίδας μας, ψυχωμένα παλικάρια αγωνίστηκαν με πάθος για την απελευθέρωση του έθνους. Με το μόνιμο φόβο να καραδοκεί, έχοντας επίγνωση ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους πιάσουν, αλλά η επιθυμία τους για ελευθερία ήταν πιο δυνατή μπροστά στο φόβο του θανάτου. Κερδίζοντας τον θαυμασμό και την εκτίμηση τόσο των συμμάχων όσο και των εισβολέων και όλου του κόσμου.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στον Πολυχώρο Απόλλων της Νομαρχίας Πειραιά στα Καμίνια -το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά- μας εξιστορεί τα κατορθώματα των προγόνων μας.

Μέσα από φωτογραφίες - ντοκουμέντα, αποκόμματα από εφημερίδες, χάρτες, ασύρματους, όπλα, τραγούδια της αντίστασης, τη σημαία του 34ου Συντάγματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ),το Κουκλοθέατρο του Βουνού, φωτίζεται η δράση των αντιστασιακών οργανώσεων τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, μιας από τις πιο ταραγμένες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας.

Το μουσείο δημιουργήθηκε από τη Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων και τη βοήθεια αγωνιστών που προσέφεραν το πρωταρχικό υλικό. Την ευθύνη λειτουργίας του έχει 11μελής διοικούσα επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ερμουπόλεως & Πηλίου 1, Καμίνια), είναι ανοιχτό για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 π.μ. - 8.30 μ.μ. και Σάββατο και Κυριακή 10.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-4539395. Είσοδος ελεύθερη.

«Πρώτη φορά νονός»

Καμία σχέση με την ταινία της Ολγας Μαλέα ή με τα σενάρια του Κόπολα.

Με άσπρο πουκάμισο, ατσαλάκωτο γκρι σακάκι, μαντιλάκι για τον ιδρώτα, την αναδεξιμιά -σαν από φωτογραφία της Anne Geddes - να κοιμάται γαλήνια στην αγκαλιά του και τους φίλους-μάρτυρες να έχουν πάρει θέση από νωρίς στον Αγιο Δημήτρη Σχιστού Κορυδαλλού, ο συνάδελφος της «Ε» Βαγγέλης Δεληπέτρος έλαμπε από χαρά. Δίπλα του οι γονείς Δημήτρης και Εύα Γεωργιάδη παρακολουθούσαν πανευτυχείς το μυστήριο. «Βαφτίζεται η δούλη του Θεού Γεωργία», έψαλλε ο παπάς και μετά η νεοφώτιστη ντύθηκε στα κόκκινα σαν λαχταριστή φραουλίτσα. Αμα έχεις νονό «ερυθρόλευκο»! Να ζήσει η Γεωργία και πάντα «άξιος» Βαγγέλη μας...

Με «Εδρα» το Περιστέρι

Εορταστική εκδήλωση για τις 11 Ιουνίου ετοιμάζει στο ΚΥΒΕ, Εθνάρχου Μακαρίου 1 στο Περιστέρι, το πολυδύναμο ψυχοπαιδαγωγικό κέντρο «Πνοή», μονάδα για την αποκατάσταση παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.

Η γιορτή θα συγκεντρώσει για τα παιδιά, τους γονείς, τους εκπροσώπους του Τύπου και του τομέα της υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μια πληθώρα καλλιτεχνικών δρώμενων και παρουσιάσεων, που θα συνοδεύονται από αναψυκτικά, γλυκά και πλούσια δώρα. Το ψυχοπαιδαγωγικό κέντρο «Πνοή», τηλ.: 210-5749545, ως μια δραστηριότητα της εθελοντικής οργάνωσης «Εδρα», προσφέρει ειδικά προγράμματα λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, παιδαγωγικής στήριξης και ψυχολογικής συμβουλευτικής για παιδιά από 4 έως 15 χρόνων, καθώς και συμβουλευτική γονέων. Τα προγράμματα, ως κοινωνική προσφορά, παρέχονται δωρεάν, δεν επιβαρύνουν την οικογένεια αλλά μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία των ενδιαφερομένων.

Από την Τήνο... στο Κολέγιο

Πριν από ένα χρόνο, τα ερωτικά της πάθη παρουσιάστηκαν στη μικρή πλατεία του Πύργου Τήνου κάτω από τον πλάτανο.

Την Παρασκευή από την ίδια ομάδα, την OperaLab, η «Κάρμεν» ανεβαίνει στις 8.30 μ.μ. στο Θέατρο Δραματικής Τέχνης του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών, Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210-6009800. Μια πρωτοποριακή παράσταση, εμπνευσμένη από τη νουβέλα «Κάρμεν» του Προσπέρ Μεριμέ και την όπερα «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ. Σκηνοθεσία, Ζιλ Ντενιζό. Πρωταγωνιστούν οι λυρικοί τραγουδιστές: Εριφύλη Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Πακσόγλου, Νίκος Καραγκιαούρης, Λητώ Μεσσήνη, Χρυσάνθη Σπιτάδη, Αγγελος Χονδρογιάννης, Λευτέρης Χαρέλλης. Επίσης συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Γιουλής, Μύρωνας Τορνεσάκης, Τιγκράν Αμπραχαμιάν. Μουσική παίζουν οι Λιουμπλιάνα Κοζλόβσκα (πιάνο - κιθάρα - μπαγλαμάς). Τα σκηνικά έχει δημιουργήσει ο ζωγράφος Μανώλης Χάρος και τα κοστούμια η Φράνκα Παπανδρέου.

Αντιθέσεις

Χρίστος Βερελής ο παραιτηθείς

«Παραμένω ενεργός  στην πολιτική»

«Ε»

Μαρία Χούκλη δημοσιογράφος


«Σήμερα οι Ελληνες δεν χρειάζονται πρότυπα, χρειάζονται οράματα»
    
«Καθημερινή»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα