Ηλεκτρονική Έκδοση

Τα χτυπήματα του Επαναστατικού Αγώνα

Δεκαεπτά χτυπήματα, με τη ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας το 2007 να «φιγουράρει» ως το πιο εντυπωσιακό, έχει στο ενεργητικό του ο «Επαναστατικός Αγώνας».

5/9/2003: Δύο βόμβες στα Δικαστήρια της Ευελπίδων

Ο «Επαναστατικός Αγώνας» έκανε την παρθενική του εμφάνιση στις 5 Σεπτεμβρίου του 2003. Στόχος του δεν ήταν μόνο τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου είχε τοποθετήσει δύο βόμβες. Το προειδοποιητικό τηλεφώνημα που είχε προηγηθεί έκανε λόγο για την τοποθέτηση ενόε εκρηκτικού μηχανισμού. Οχι όμως και για την ύπαρξη δεύτερου. Η απουσία προειδοποίησης για τη δεύτερη έκρηξη, που ακολούθησε 15 λεπτά μετά την πρώτη, σε απόσταση λίγων μέτρων, έκανε τότε τις Αρχές να πιστεύουν ότι ο «Ε.Α.» ήθελε νεκρό αστυνομικό. Κάτι το οποίο δεν συνέβη από καθαρή σύμπτωση, αφού ο αστυνομικός που τραυματίστηκε γλίτωσε με αμυχές από τη δεύτερη έκρηξη.

14/3/2004: Ωρολογιακός μηχανισμός στη Citibank Ν. Ψυχικού, που εξουδετερώθηκε.

Μετά το πρώτο διπλό - ηχηρό - βομβιστικό χτύπημα, ο «Επαναστατικός Αγώνας» εμφανίστηκε και πάλι στις 14 Μαρτίου του 2004, τοποθετώντας σάκο που περιείχε ωρολογιακό μηχανισμό σε υποκατάστημα της τράπεζας Citibank, από την πλευρά της Κωστή Παλαμά, στο Νέο Ψυχικό. Ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε.

5/5/2004: Τριπλό βομβιστικό χτύπημα στο Α.Τ. Καλλιθέας. 

Στις 5 Μαΐου του 2004, το όνομα του «Επαναστατικού Αγώνα» μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Εκατό ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων γίνεται τριπλό Βομβιστικό χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας. Το γεγονός ότι η τρίτη έκρηξη έγινε με διαφορά 15 λεπτών από τις πρώτες δύο έκανε τις Αρχές να αναφέρουν πως από σύμπτωση δεν υπήρξε τραυματισμός.

29/10/2004: Ενσύρματη βόμβα  σε λεωφορεία ΜΑΤ  στην Πέτρου Ράλλη - Δεν βρήκε τον στόχο

Στις 29 Οκτωβρίου ο «Ε.Α.» έκανε νέα εμφάνιση, προσπαθώντας να πλήξει με ενσύρματη βόμβα δύο κλούβες των ΜΑΤ και ένα μικρό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. κλειστού τύπου, τη στιγμή που διερχόταν από την αερογέφυρα της Πέτρου Ράλλη, με κατεύθυνση τις φυλακές Κορυδαλλού. Ο μηχανισμός, που είχε τοποθετηθεί σε σακούλα πάνω στη γέφυρα, πυροδοτήθηκε μέσω καλωδίου μήκους 30 μέτρων από το αλσύλλιο της οδού Ορφέως. Παρότι καλά διαβασμένη για το δρομολόγιο των οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο συνηθίζεται να αλλάζει τακτικά, η οργάνωση δεν κατάφερε να πλήξει τον στόχο της.
 
2/6/2005: Βόμβα μεγάλης ισχύος στο υπουργείο Απασχόλησης.
 
Στις 2 Ιουνίου του 2005, ο «Επαναστατικός Αγώνας» χτύπησε με βόμβα μεγάλης ισχύος το υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων στο προαύλιο του υπουργείου. Από την έκρηξη έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια του υπουργείου και παρακείμενων κτιρίων, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά από τζάμι ένας πυροσβέστης που έτρεχε να δει γιατί είχε αποκλειστεί ο δρόμος. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα.
 
 
12/12/2005: Βόμβα μεγάλης ισχύος στο υπουργείο Οικονομικών.
 
Στις 12 Δεκεμβρίου γίνεται στόχος το υπουργείο Οικονομίας - Οικονομικών στο Σύνταγμα. Η βόμβα μεγάλης ισχύος είχε τοποθετηθεί σε δίκυκλο, μέσα σε κουτί μεταφοράς, που ήταν σταθμευμένο μπροστά από τα ΕΛΤΑ. Παρά τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που προηγήθηκαν της έκρηξης, η ΕΛ.ΑΣ. δεν απέκλεισε τους δρόμους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις διερχόμενοι από τα θραύσματα.
 
30/5/2006: Επίθεση κατά του τότε υπουργού Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη με εκρηκτικό μηχανισμό. 
 
Στις 30 Μαϊου του 2006, μία μέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, περί σύλληψης όλων των τρομοκρατών «αργά ή γρήγορα», η οργάνωση επανεμφανίζεται χτυπώντας μελετημένα και ανενόχλητα στη γειτονιά του τέως υπουργού Δημόσιας Τάξης και τότε υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη. Πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό με τηλεχειριστήριο από γειτονικό αλσύλλιο. Ηταν τοποθετημένος σε ποδήλατο το οποίο βρισκόταν ανάμεσα σε δύο Ι.Χ. Ο αστυνομικός, που με τον εκπαιδευμένο σκύλο έκανε καθημερινά έλεγχο, δεν εντόπισε τον μηχανισμό.
 
12/1/2007: Ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία.
 
Επειτα από πολλούς μήνες σιωπής, ο «Επαναστατικός Αγώνας» χτυπά με ρουκέτα έναν από τους πιο καλά φυλασσόμενους στόχους, την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Το αντιαρματικό βλήμα εκτοξεύθηκε από την οδό Λαμψάκου και για λίγα εκατοστά δεν χτύπησε το έμβλημα του τεράστιου θυρεού. Η επίθεση στις 12 Ιανουαρίου του 2007 ήρθε περίπου 10 χρόνια μετά το «χτύπημα» της «17Ν» στην πρεσβεία των ΗΠΑ (16 Φεβρουαρίου 1996).
 
30/4/2007: Επίθεση με χειροβομβίδα και αυτόματο όπλο στο Α.Τ.Ν. Ιωνίας.
 
Στις 30 Απριλίου του 2007, μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» γάζωσαν με αυτόματο όπλο το Β' Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας (Α.Τ. Περισσού), αφού πρώτα έριξαν χειροβομβίδα αμυντικού τύπου στο οδόστρωμα. Από το σημείο περισυνελέγησαν περισσότεροι από 20 κάλυκες των 9 χιλιοστών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η χειροβομβίδα ήταν ίδιου τύπου με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στα Εξάρχεια και το όπλο ίδιου τύπου με αυτό που εκλάπη από τον φύλακα της οικίας του προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου.
 
 
24/10/2008: Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος έξω από το κτίριο της SHELL στο Παλαιό Φάληρο.
 
Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στην Αμεσο Δράση.
 
23/12/08: Πυροβολισμοί εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στου Γουδή.
 
Κλούβα των ΜΑΤ εν κινήσει, με πλήρωμα κρανοφόρους, έπεσε σε ενέδρα ένοπλης προσβολής με αυτόματο όπλο «καλάσνικοφ», λίγες δεκάδες μέτρα από τη βάση της στου Γουδή. Ο ένοπλος δράστης, ευρισκόμενος πίσω από παλιό πυροβολείο-μνημείο στον περιφραγμένο χώρο της Πολυτεχνειούπολης, έριξε τουλάχιστον εφτά σφαίρες στην κλούβα ακολουθώντας την πορεία της προς τα δεξιά. Μόνο δύο σφαίρες πέτυχαν το όχημα και ουδείς τραυματίστηκε.
 
Κόλαφο για την Αστυνομία και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία ειδικότερα αποτελεί η προκήρυξη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», που εμπράκτως απέδειξε ότι τα μέλη της είναι εκτός του διωκτικού πεδίου, ενώ θέτει και ερωτήματα αξιοπιστίας των αρχών σε ό,τι αφορά την επίθεση στου Γουδή.
 
Αναφέρεται ότι και τότε χρησιμοποιήθηκε το όπλο ταυτότητα ΜΡ5 και ότι η κλούβα δέχτηκε τουλάχιστον δέκα σφαίρες και από τύχη δεν χτυπήθηκαν αστυνομικοί.
 
5/1/09: Ενοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών που φρουρούσαν το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια.
 
Τραυματίζεται ο Διαμαντής Ματζούνης.
 
18/2/2009: Βόμβα μεγάλης ισχύος στα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κηφισιά. 
 
Ηταν τοποθετημένη σε Ι.Χ. και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.
 
9/3/2009: Εκρηξη στο υποκατάστημα της Citibank στη Ν. Ιωνία.
 
Ιδιος ενσύρματος μηχανισμός με εκείνον κατά των οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ.
 
Εκτεταμένη οικονομική ανάλυση για την κρίση του καπιταλισμού και του τραπεζικού συστήματος αλλά και του ρόλου της Citibank στη διαχείριση του συστήματος που οδήγησε στην κατάρρευση χωρίς την αποτελεσματική παρέμβαση του κράτους, έκανε ο «Επαναστατικός Αγώνας» στην προκήρυξή του με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις στην τράπεζα.
Η πρώτη ήταν η τοποθέτηση βόμβας εντός παγιδευμένου αυτοκινήτου στον προαύλιο χώρο των κεντρικών γραφείων της τράπεζας στις 18 Φεβρουαρίου, στην οδό Αχαΐας στην Κ. Κηφισιά, η οποία εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς. Η δεύτερη ήταν η έκρηξη στο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας, στις 9 Μαρτίου, στην οδό Λαυρίου στη Ν. Ιωνία.

12/5/2009 Βομβιστική επίθεση σε τράπεζα στην Αργυρούπολη

Στην τράπεζα είχαν τοποθετηθεί περίπου είκοσι κιλά δυναμίτιδας και το ωστικό κύμα ήταν ισχυρότατο. Ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στον προθάλαμο του υποκαταστήματος.Λίγη ώρα πριν την ισχυρή έκρηξη στο υποκατάστημα της τράπεζας EUROBANΚ στη συμβολή της λεωφόρου Βουλιαγμένης με την οδό Γερουλάνου στην Αργυρούπολη, δύο αστυνομικοί που επέβαιναν σε περιπολικό είδαν δύο από τους δράστες σε μηχανή έξω από την τράπεζα, αλλά οι τελευταίοι τους απείλησαν με πιστόλι, και εξαφανίστηκαν με μοτοσυκλέτα, ενώ τους ακολούθησαν με άλλη μηχανή και ακόμη δύο συνεργοί τους.

2/9/2009  Bομβιστική επίθεση στις 2 Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με πολυσέλιδη προκήρυξη που εστάλη και δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 2009 στην εφημερίδα «Το Ποντίκι», ο "Επαναστατικός Αγώνας αναλαμβάνει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στις 2 Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και την επίθεση στο υποκατάστημα της Eurobank στην Αργυρούπολη στις 12 Μαΐου.

10/4/2014 Βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας, στην οδό Αμερικής

Η οργάνωση ανέλαβε με προκήρυξή της την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στις 10 Απρίλιου εναντίον της Διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας στην οδό Αμερικής, όπου στεγάζεται και ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ουές Μακ Γκρου.

Το χτύπημα είναι "απάντηση στην έξοδο στις αγορές" σύμφωνα με την προκήρυξη της οργάνωσης, ενώ αφιερώνεται στον Λάμπρο Φούντα.
 
Στην προκήρυξη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα indymedia αναφέρεται ότι «τέσσερα χρόνια ακριβώς μετά το κατασταλτικό χτύπημα εναντίον της οργάνωσης και ενώ το κράτος, όπως και πολλοί εχθροί του ένοπλου αγώνα πανηγύριζαν για την “επιτυχία της εξάρθρωσης” του Επαναστατικού Αγώνα, η ενέργεια αυτή έρχεται να τους διαψεύσει».
 
Όσον αφορά στην επιλογή της ημερομηνίας για το χτύπημα, ο Επαναστατικός Αγώνας αναφέρει ότι «σηματοδοτεί την κίνηση εξόδου του ελληνικού κράτους στις αγορές προς αναζήτηση του πρώτου μακροπρόθεσμου δανείου μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ την επομένη 11 Απρίλη, η αρχηγός του ισχυρότερου ευρωπαϊκού κράτους, πρωταγωνίστρια της επιβολής ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και από τους ιδανικότερους εκφραστές των συμφερόντων της ευρωπαϊκής οικονομικής ελίτ, η αρχιτρομοκράτισσα Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατέφθανε στην Ελλάδα για την πολιτική και οικονομική κεφαλαιοποίηση της “ελληνικής επιτυχίας”».
 
Newsroom Enet
 
 
 
 
 

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κύριο θέμα
Νοσηλεύεται φρουρούμενος στον «Ευαγγελισμό» ο Μαζιώτης
Για το ίδιο θέμα
Νοσηλεύεται φρουρούμενος στον «Ευαγγελισμό» ο Μαζιώτης