Έντυπη Έκδοση

Η νέα φιλοξενία είναι ακομπλεξάριστη

Τέσσερα καταλύματα στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία φλερτάρουν με τους όρους «εναλλακτικός», «αντισυμβατικός», «καινοτόμος» και «οικονομικός», ανοίγουν τα παράθυρα να μπει φρέσκος, φιλόξενος αέρας. Αποτελούν μέρος της εικόνας εκείνης της Αθήνας που μας αρέσει να «δείχνουμε» προς τα έξω και μας γεμίζει αισιοδοξία. Η καλαισθησία του απέριττου πετά το γάντι στο μαζικό τουρισμό

ALICE INN ATHENS: Η φιλόξενη Αλίκη μένει στην Πλάκα

«Είμαι αρχιτέκτονας, αλλά και με εμπειρία στη φιλοξενία από μικρός, αφού στις διακοπές έπιανα δουλειά στο hostel του πατέρα μου στην Πλάκα», λέει ο Γιάννης Κόνσολας. «Πριν από περίπου 5 χρόνια αποφάσισα να παρατήσω την καριέρα μου και να ξεκινήσω ένα δικό μου, εναλλακτικό μοντέλο καταλύματος. Ξεκίνησε κάπως πειραματικά, αλλά κατέληξα στο να κάνω μια μικρή πανσιόν 4 δωματίων στην Πλάκα -λίγο κλισέ έτσι; Το ονόμασα Alice προς τιμήν της γιαγιάς μου από την Ιρλανδία, που ήταν σούπερ κυρία».

«Ενώ είχε πληγωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια η τουριστική αγορά της Αθήνας, βλέπω ότι ανθίζει μια νέα γενιά καταλυμάτων, από budget μέχρι boutique, μικρά και μεγάλα, με φρέσκες ιδέες και υπηρεσίες. Μοιάζει με το φαινόμενο που βλέπουμε και στα μπαρ και την εστίαση αυτό τον καιρό. Από αυτήν την άποψη η Αθήνα έχει γίνει πιο χαλαρή και φιλόξενη. Βλέπω κάποια μέρα -και μάλλον σύντομα- να γινόμαστε πολύ cool προορισμός».

«Το Alice Inn προσφέρει περισσότερη οικειότητα, στιλ και value for money. Σε γενικές γραμμές οι πελάτες μου ζητούν κάτι πιο "ψαγμένο" για τη διαμονή τους. Εκτός από νεαρά ζευγάρια και παρέες φίλων, έχω φιλοξενήσει από διπλωμάτες μέχρι και international τραβεστί dj!».

«Η φιλοσοφία του Alice Inn; Να νιώθει ο επισκέπτης ότι φιλοξενείται στο αρχοντικό σπίτι ενός εκκεντρικού φίλου. Ολα χτίστηκαν γύρω από αυτό».

«Πρόσφατα παντρεύτηκε ένα ζευγάρι από τη Σκοτία. Της είχε κάνει πρόταση ο γαμπρός στην ταράτσα μου όταν ήταν εδώ για διακοπές και μου έστειλαν ποστ με φωτογραφίες του γάμου τους. Μου έγραψαν: "Τζον, σε ευχαριστούμε που έχεις φτιάξει ένα τόσο υπέροχο μέρος, όπου μια τόσο σημαντική πρόταση δεν δίστασε να ειπωθεί. Σε ευχαριστούμε για εκείνη την ημέρα. Μαζεύουμε χρήματα για το επόμενο ταξίδι μας. Σου στέλνουμε την αγάπη μας"». * http://aliceinnathens.com/

***

CITY CIRCUS: Ενα καλόγουστο τσίρκο στο Μοναστηράκι

«Ηανάγκη της επαγγελματικής διεξόδου που υπήρχε και στους δυο μας ήταν η αφορμή», εξηγούν οι Δημοσθένης Μησετζής και Επαμεινώνδας Σκορπιδέας, ιδιοκτήτες του City Circus. «Τα ταξίδια ήταν ένα κοινός τόπος ενδιαφέροντος. Δουλέψαμε την ιδέα της δημιουργίας ενός hostel -έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι- και πιστέψαμε σ' αυτό».

«Με το City Circus θέλαμε να επισημάνουμε το πόσο υπέροχο και διασκεδαστικό είναι να ταξιδεύεις. Στο δικό μας κόσμο ο σουρεαλισμός του τσίρκου συναντάει τη ζωή της πόλης. Οι ταξιδιώτες είναι οι πρωταγωνιστές μια παράστασης που συμμετέχουν ενεργά. Εχουν παρόμοιο πνεύμα με τα μέλη ενός πλανόδιου τσίρκου. Είναι ανήσυχοι, τολμηροί και περιπετειώδεις. Ζουν και δημιουργούν σε περιβάλλον όπου υπάρχει συγκατοίκηση και συνεργασία. Ταξιδεύουν και ζουν την κάθε στιγμή της ζωής τους και, πάνω απ' όλα, είναι αιώνια παιδιά».

«Η βασική αρχή ενός hostel είναι να κρατάει χαμηλά το κόστος και να προσφέρει όσο το δυνατόν πιο οικονομικά τις υπηρεσίες του σε ανθρώπους που ταξιδεύουν κυρίως για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, εμείς δεν σταθήκαμε μόνο σε αυτό, βάλαμε και το προσωπικό στοιχείο, δημιουργώντας ένα χώρο με χαρακτήρα, φιλικό περιβάλλον, ατμόσφαιρα και πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ενός τέτοιου είδους επισκέπτη. Στόχος μας ήταν η δημιουργία ενός χώρου φιλοξενίας που ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση του επισκέπτη. Συνεπώς το City Circus δεν θα μπορούσε πότε να είναι ένα συμβατικό ξενοδοχείο».

«Το κοινό μας συνήθως είναι "ανοιχτά μυαλά". Νέοι όχι απαραίτητα στην ηλικία, αλλά στο πνεύμα. Εχουν έντονη την ανάγκη επικοινωνίας, θέλουν να δουν και να ζήσουν τον όποιο προορισμό έχουν επιλέξει ως μέρος αυτού και όχι ως απλοί παρατηρητές ή επισκέπτες. Δεν τους απασχολεί αν το δωμάτιο έχει τηλεόραση, τηλέφωνο, ή άλλες ξενοδοχειακού τύπου ανέσεις. Τους ενδιαφέρει η αναζήτηση, η επικοινωνία και η εξερεύνηση ενός τόπου. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενώ προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς, συνδέονται με έναν τρόπο μαγικό μεταξύ τους».

«Σαφέστατα η επένδυση στον τουρισμό ενδείκνυται για την Ελλάδα, αρκεί να γίνεται με σύνεση, διατηρώντας και αναδεικνύοντας τα στοιχεία του πολιτισμού μας και τον τοπικό χαρακτήρα. Η φιλοξενία ανέκαθεν ήταν στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού και αυτό εμείς το συναντάμε καθημερινά στις συζητήσεις μας με τους ταξιδιώτες. Η εικόνα της Αθήνας ως μιας πόλης φιλόξενης, με κατοίκους που δεν διστάζουν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες, είναι πραγματικότητα. Παρ' όλες τις οικονομικές -και όχι μόνο- δυσκολίες που έχουν ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια τους συμπολίτες μας και την Αθήνα γενικότερα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει θετική εικόνα και η πλειονότητα των πελατών μας μένει ικανοποιημένη. Συνεπώς, με σωστή στρατηγική και φυσικά αρκετές βελτιώσεις, η Αθήνα αλλά και η Ελλάδα γενικότερα θα μπορούσε να γίνει προορισμός εφάμιλλος των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως είναι η Βαρκελώνη, το Παρίσι, η Ρώμη, με έντονη τουριστική δραστηριότητα όλο το χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες».

«Στο City Circus στόχος μας είναι να υπάρχει η απαραίτητη οργάνωση, η σωστή λειτουργία των υποδομών του hostel, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων. Ωστόσο, ο χαρακτήρας που επιλέγεται από τη διεύθυνση και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τους επισκέπτες διαμορφώνει την πλήρη εικόνα». * http://www.citycircus.gr/

LIVE ΙΝ ATHENS: Διαμερίσματα για ψαγμένους στου Ψυρρή

«Η πρόσφατη ιστορία του Live in Athens», μας λένε οι τέσσερις συνιδιοκτήτες του, Αντώνης Κατσιάδας, Βασίλης Δημητριάδης, Αντρέας Βούκενας και Βαρνάβας Φιλίππου, «ξεκίνησε στο αεροδρόμιο του Βερολίνου κατά την επιστροφή μας στην Αθήνα. Είχαμε φιλοξενηθεί σε διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης. Περάσαμε πολύ όμορφα και καθώς αναπολούσαμε τις στιγμές που περάσαμε, έπεσε η ερώτηση απλά και αυθόρμητα "γιατί δεν κάνουμε κι εμείς κάτι τέτοιο;". Σαστίσαμε λίγο και συμφωνήσαμε να το συζητήσουμε στην Αθήνα. Εκείνο μάλλον ήταν το κομβικό σημείο της γέννησης του Live in Athens».

«Χωρίς να είμαστε 100% σίγουροι σε τι διαφέρουμε από τις υπηρεσίες που παρέχονται στα αθηναϊκά ξενοδοχεία, και χωρίς να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε κάτι για να διαφέρουμε, βάλαμε πρωταρχικό μας στόχο να δώσουμε στους επισκέπτες μας αυτό που θα μας άρεσε να πάρουμε κι εμείς αν μας φιλοξενούσε κάποιος σε μια άλλη χώρα».

«Αυτό που μας κάνει πραγματικά χαρούμενους στη δουλειά μας είναι το να γνωρίζουμε ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι σαν να ταξιδεύεις αυτόματα στον τόπο τους. Εξάλλου όλοι μεταφέρουν ένα κομμάτι του τόπου τους. Επίσης, όταν φεύγουν μας αφήνουν ενθύμια, δώρα, ζωγραφιές από τα παιδάκια οικογενειών που φιλοξενούμε, προσκλήσεις να πάμε να μείνουμε στο σπίτι τους και άλλα πολλά. Είναι πολύ ωραίο να κάνεις μια δουλειά που η ψυχή της αποτελείται από τη φιλία και την αγάπη».

«Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ξενοδόχους. Ωστόσο, αν είναι να μιλήσουμε για προτερήματα δεν θα 'ταν απλά για τους ξενοδόχους. Νομίζουμε πως το σημαντικότερο προτέρημα σε οποιαδήποτε ασχολία (ακόμα και αν αυτή δεν είναι επαγγελματική) είναι η αγάπη και η πίστη που δείχνεις σε αυτή».

«Ο κόσμος που έρχεται σε μας έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν είναι πελατεία. Είναι άνθρωποι που έρχονται να ζήσουν μερικές μέρες στην πόλη μας. Ηλικιακά κινούνται από τα 25 μέχρι τα 55, αν και έχουμε φιλοξενήσει και πολλά ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των περισσοτέρων είναι ότι έχουν παιδιά. Γι' αυτό μάλλον επιλέγουν να μείνουν σε ένα πλήρες διαμέρισμα, παρά σε ένα ή δύο δωμάτια ξενοδοχείου».

«Το πιο όμορφο σχόλιο (παρατήρηση, παρά σχόλιο) μας το έκανε η φίλη μας (πλέον) Dragana από τη Σερβία. Τη δεύτερη φορά που ήρθε, για να την ευχαριστήσουμε, είχαμε συνεννοηθεί να της προσφέρουμε ένα άλλο διαμέρισμα, αυτό με την εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη. Ωστόσο, μόλις της το είπαμε εκείνη το αρνήθηκε πολύ ευγενικά και μας είπε "όχι, όχι, ευχαριστώ. Το άλλο είναι το σπίτι μου", εννοώντας βεβαίως αυτό που έμεινε και την πρώτη φορά. Αυτό είναι ό,τι πιο όμορφο μας έχουν πει ποτέ». * http://liveinathens.net/

ATHENSTYLE: Ενα hostel με περγαμηνές στου Ψυρρή

«Το Athenstyle άνοιξε το 2008» λέει η Σοφία Λίτσιο. «Είχα μόλις έρθει από την Ιταλία, όπου και εργαζόμουν ως δικηγόρος, με σκοπό να εντοπίσω το κτήριο για τη δημιουργία ενός hostel. Με το που ανέβηκα στην ταράτσα του συγκεκριμένου κτηρίου και αντίκρισα τη θέα, το ερωτεύτηκα. Εχει θέα 360 μοίρες!».

«Ανοίξαμε το Athenstyle με το θείο μου Χρήστο Αγγελόπουλο. Η ιδέα μάς "καρφώθηκε" έπειτα από πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και διαμονή σε αντίστοιχα hostels. Θέλαμε πολύ να φέρουμε αυτό το είδος καταλυμάτων και στην Ελλάδα».

«Στην Ελλάδα υπάρχει λανθασμένη άποψη για τα hostels. Πολλοί θεωρούν πως είναι κάτι σαν κοινόβιο. Τα hostels είναι ιδανικά γι' αυτούς που θέλουν να βιώσουν μια ταξιδιωτική εμπειρία και που μπορεί να βρεθούν σε μια χώρα μόνοι τους. Στο εξωτερικό συνηθίζεται να κάνει κάποιος διακοπές μόνος του. Οι Ελληνες δεν το τολμάμε ακόμη».

«Μέσα σε ένα χρόνο το Athenstyle είχε ήδη μπει στη λίστα των Europe Famous Hostels και παραμένει εκεί έκτοτε. Το πρώτο και μοναδικό στην Αθήνα. Απευθυνόμαστε σε ταξιδιώτες και όχι σε τουρίστες και κάθε χρόνο επιδιώκουμε να προσθέτουμε μία έξτρα υπηρεσία. Πέρσι επεκτείναμε την ταράτσα, φέτος βάλαμε φωριαμούς (lockers) στο υπόγειο, γιατί μας το ζητούσαν οι πελάτες μας».

«Αυτό που προσπαθούμε, πέρα από τη φροντίδα των επισκεπτών, είναι να τους εξασφαλίσουμε μια όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερη διαμονή στην Αθήνα, η οποία μπορεί να είναι μια πανέμορφη πόλη, αλλά δεν είναι μια εύκολη πόλη ούτε σου αποκαλύπτεται με τη μία. Κάποιος πρέπει να τη δείξει σε έναν ξένο. Οι ταξιδιώτες που επιλέγουν τα hostels σε βλέπουν σαν φίλο, ξεναγό και σύμβουλο του ταξιδιού τους».

«Οι ξένοι έχουν διαφορετική συμπεριφορά από τους Ελληνες. Είναι άψογοι σε όλα τους και επίσης είναι άνθρωποι που σέβονται τους κανόνες. Δεν θα ζητήσουν εξωφρενικά πράγματα να πάνε στο δωμάτιό τους. Θα κατεβούν στη μεγάλη κουζίνα, θα μαγειρέψουν, θα φάνε όλοι μαζί και φεύγοντας θα την αφήσουν όπως τη βρήκαν. Σέβονται το διπλανό τους και ποτέ δεν θα ενοχλήσουν. Οι Ελληνες είναι πιο απαιτητικοί και δεν νομίζω πως πολλοί μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά του hostel από του hotel. Καλύτεροι και προσωπικά αγαπημένοι μου πελάτες είναι οι Αυστραλοί. Ταιριάζουν ακριβώς με τη φιλοσοφία που προωθούμε, είναι κοινωνικοί και ταξιδεύουν συχνά μόνοι τους».

«Το πιο ωραίο σχόλιο που μας έχει κάνει πελάτης μας είναι "Το Athenstyle με έκανε να αγαπήσω ξανά τα hostels". Αυτό που μας κάνει χαρούμενους είναι που επιστρέφουν ξανά και ξανά και μας συστήνουν. Επιχειρηματικά δεν ξέρω αν αξίζει. Φυσικά και είμαστε ευχαριστημένοι, αν και ισχύει και για εμάς ό,τι ισχύει για όλη την Ελλάδα. Πάντως δεν το κάναμε για να βγάλουμε πολλά λεφτά». * http://www.athenstyle.gr/

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Καταλύματα/Δωμάτια
Αθήνα
Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις